Ryska centralbanken och regeringen misslyckas med att komma överens om kryptoreglering; Nya gränser föreslagna


Källa: AdobeStock / Akkharat J.

Höga tjänstemän från den ryska regeringen och Rysslands banklandets kryptoskeptiska centralbank, lyckades inte nå en överenskommelse om medlen för att reglera den ryska marknaden för kryptotillgångar – medan den biträdande finansministern nu föreslår en köpgräns för ”okvalificerade investerare” på 665 USD.

Elvira Nabiullina, guvernör för Rysslands centralbank, vice premiärminister Dmitrij Grigorenko och finansminister Anton Siluanov lyckades inte nå en överenskommelse om potentiella kryptoregleringar, säger källor nära samtalen till Bloomberg. Detta indikerar en växande bråk om krypto mellan centralbanken och mer krypto-ursäktande regeringstjänstemän.

Det misslyckade försöket kom på tisdagen trots direkta order från Rysslands president Vladimir Putin som enligt uppgift sa åt tjänstemännen att utveckla en kompromiss i frågan.

Nabiullina, som fungerade som en medhjälpare till Rysslands auktoritära ledare under åren 2012 till 2013 innan han tog över rodret för banken, har förespråkat ett förbud mot krypto i ett försök att stävja vad hon uppfattar som ett hot mot det ryska finansiella systemet. Guvernören uttryckte hennes oro i ett brev som hon riktade till Siluanov och fick av reportrar. Den ryska centralbankens presstjänst bekräftade brevets innehåll.

På en konferens anordnad av den ryska finanstidningen Kommersant hävdade vice finansminister Alexey Moiseev att kryptotillgångar är ”en mycket spekulativ och mycket riskabel produkt” och föreslog att det maximala köpvärdet för ”okvalificerade investerare” skulle begränsas till 50 000 RUB (665 USD) .

Moiseev citerades av den lokala nyhetsbyrån Interfax för att säga att:

Angående ”[d]igital valuta, vi håller helt med centralbanken i dess bedömning av alla dess egenskaper och risker som är förknippade med det, men ”den enda frågan är vad man ska göra med den härnäst, vilka slutsatser kan man dra av detta. Detta är den enda oenighet som vi har kvar med centralbanken.”

Rysslands Ministeriet för ekonomisk utveckling föreslår att möjliggöra kryptobrytning i regioner som drar nytta av en stadig tillgång på el och skatteomvandling av krypto till rubel, men centralbanken vidhåller sitt kraftiga motstånd mot krypto, enligt en rapport i lokaltidningen Izvestia.

Samtidigt har Rysslands centralbank flyttat sitt centralbanksprojekt för digital valuta (CBDC) till en testfas i samarbete med tre icke namngivna lokala banker. Olga Skorobogatova, förste vice guvernör för centralbanken, sa till Interfax att banken kommer att testa olika scenarier för den digitala rubeln under hela 2022.

____

Läs mer:
– Bitcoin stiger med alla ögon på Ukraina, Feds nästa drag
– ”Kraftfulla” motståndspengar får draghjälp när bitcoin- och kryptodonationer stiger i Ukraina mitt i konflikten med Ryssland

– Ryska centralbanken motsätter sig fortfarande planer för kryptoreglering
– Ny rysk lag ”Kommer att dämpa allmänhetens intresse för krypto”, säger Biz Leader

– Ryssland planerar att ge ”icke-invånare” tillgång till kryptoplattformar, vilket hjälper Bitcoin-gruvarbetare att sälja BTC
– Ryssland planerar upp till 13,3 miljarder USD i kryptoskatterSource link