WeChat Pay Interoperability är ett annat nyckelgenombrott för Digital Yuan Pilot


Källa: AdobeStock / Heorshe

Betalningsplattform WeChat Pay började sin egen digitala yuanresa, vid den tidpunkt då miljontals kinesiska medborgare får sin första smak av hur livet är med en centralbanks digital valuta (CBDC) – när medborgare i några av landets största städer började använda en pilotversion av en CBDC-app.

WeChat Pay, som drivs av teknikjätten Tencent, är en av Kinas största digitala betalplattformar, och tillsammans med Myrgrupps Alipay (del av Alibaba affärsimperiet), representerar hela 15 % av hela den kinesiska betalningsmarknaden.

Interoperabilitet med plattformen kommer att ses som ett stort steg framåt för Peking – som många hävdar vill skära in i både de digitala betalningarna och kryptomarknaderna med sin nya token.

Crypto har skjutits åt sidan av två genomgripande tillslag, varav den senaste kom i september förra året. Och till skillnad från andra CBDC-projekt, säger Peking att dess digitala yuan-initiativ inte använder blockkedjeteknik.

Centralen Folkets Bank of China (PBoC) har vägrat att förbinda sig till en fullständig nationell utbyggnad, men många av de mest folkrika delarna av landet har redan tillgång till den digitala yuanen tack vare en snabbt expanderande pilot, och banken är övertygad om att token kommer att vara klar att visa upp för världen vid vinter-OS, som hålls i huvudstaden i början av nästa månad. Pekings olympiska platser är en del av piloten.

Enligt medierna Sina och Hexun kan WeChat Pay-användare få tillgång till digital yuan-funktion via WeBank tjänsten genom att slutföra en snabb verifieringsprocess och kan nu betala med token genom att ”skanna en digital yuan-betalningskod på WeChat” eller genom att tillåta handlare att skanna en kod med sina egna enheter.

”Digitalisera den sista milen” på konsumentresan

Även om PBoC fortfarande är angelägen om att tona ned betydelsen av utvecklingar som dessa, är WeChat Pays användarbas gigantisk. Mer än en enkel chattapp är WeChat också en digital marknadsplats, en e-handelsport, ett spelnav och har ytterligare internetfunktionalitet. Plattformen har över 1 miljard användare, av vilka många är WeChat Pay-kunder.

Alipay-användare kommer sannolikt att kunna komma åt token snart också. Användare i pilotområden kan komma åt CBDC-appen via dess affiliate, onlineutlåningsnätverket MYBank. Alipay har också varit inblandad i att testa digitala yuanbetalningar och kan mycket väl följa efter med sin största rival.

Yicai rapporterade att stora onlinespelare också har klättrat ombord på det digitala yuan-tåget. Den mest anmärkningsvärda av dessa är en av landets största e-handelsplattformar, Jingdong Mall (också känd som JD.com). Tillsammans med Alibabas e-handelsflygel Tmall (som också har börjat acceptera den digitala yuanen som en betalningsmetod), representerar de två företagen lejonparten av onlinehandelsmarknaden i Kina.

Förra året, den Ele.me matleveransplattform och Hema livsmedelsbutikskedjan började också acceptera digital yuan-betalning i pilotområden. Båda är Alibaba-ägda.

Yicai rapporterade det Meituan Waimai, ett av de största matleveransnätverken i landet, har också lagt till betalningsalternativ för digital yuan-plånbok.

Samma media citerade experter som påstod att andra banker snart skulle läggas till de nio eller så finansiella institutionerna som erbjuder digitala yuan-plånbokstjänster, med fler onlineindustrier som kommer att lägga till interoperabilitetsfunktioner.

Zhou Weiran, PwCs managing partner för Technology, Media and Telecommunications, citerades för att hävda att den digitala yuanen hade makten att ”digitalisera den sista milen” av konsumentresan, och skulle låta banker och handlare få tillgång till konsumentbeteendedata och få insikt i allmänhetens utgiftsmönster.

Zhou noterade dock att ”storskalig adoption” skulle ”inte ske över en natt” – med många fortfarande angelägna om alternativa digitala lösningar som Alipay och WeChat Pay eller kontanter.

____

Läs mer:
– Kinesiska centralbankens digitala yuan-app träffar Apple, Android Stores
– Den kinesiska centralregeringen vill skapa ”Digital Asset Exchanges” när CBDC närmar sig

– Nyligen beslutade kinesiska Bitcoin-domstolen ”Inte ett isolerat fall” och en del av ”en pågående trend”
– Kinesiska banker ”utbildar” allmänheten om fallgroparna med kryptoSource link