Web 3.0 Wars blir personliga när Jack Dorsey drar decentraliseringslinjen


Jack Dorsey. Källa: videoskärmdump, TED / YouTube

Jack Dorsey, Twitters ex-chef och nuvarande VD för betalningsföretag Blockera (förr Fyrkant), är återigen på offensiven och kritiserar ethereum (ETH) och andra altcoins för att de till stor del är centraliserade och kontrollerade av riskkapitalisters (VCs) intressen och incitament.

”Jag är inte emot ETH. Jag är anti-centraliserad, VC-ägd, single point of failure och företagskontrollerade lögner,” Dorsey, en välkänd förespråkare för bitcoin (BTC), sa som svar på frågor om vad han ser som problemet med världens näst största kryptoprojekt och det bredare utrymme som har kallats ”Web3” av förespråkarna.

Han tillade: ”Om ditt mål är anti-etablissemanget lovar jag dig att det inte är ethereum. Tro inte eller lita på mig! Se bara på grunderna.”

”Jag bryr mig bara om decentraliserade, säkra, privata stiftelser utan enstaka felpunkter. Och jag är fokuserad på det, säger Dorsey.

Tweets från Jack Dorsey sent i går kväll (amerikansk tid) följde en fejd en dag tidigare som involverade honom själv, riskkapitalföretaget Andreessen Horowitz (a16z) partner Chris Dixon, Tesla chef Elon Musk, samt flera ledande medlemmar i både Bitcoin- och Ethereum-gemenskaperna.

Den här gången är samma grupp miljardärer på gång igen, medan a16z medgrundare Marc Andreessen observerade attackerna mot sitt företag från sidlinjen och istället verkade svara genom att blockera Dorsey på Twitter.

”Jag är officiellt förbjuden från web3,” kommenterade Dorsey.

Inte långt efter erbjöd medlemmar av Bitcoin-communityt ”tröstande ord” till den tidigare Twitter-VD:n, med den berömda bitcointjuren och Mikrostrategi VD Michael Saylor ordspråk att ”detta gör det desto lättare att fokusera på bitcoin.”

”Samma 🙁 antar att det är tillbaka för att arbeta på Bitcoin,” kommenterade Jack Mallers, grundare och VD för den populära bitcoin-plånboken Strejk.

Twitterstriden om vad som är decentraliserat och vad som är ”VC-ägt” höjer också på ögonbrynen utanför Cryptoverse, med mainstream-butiker från New York Times till Bloomberg som alla ger täckning.

Twitter-fejden avslöjar ”en djup intern klyfta över kryptons riktning” mellan bitcoin-evangelister och några av kryptoindustrins ”djupaste stödjande” noterade New York Times i sin bevakning.

Samtidigt passade några branschledare från kryptovärlden också på att påminna om att riskkapital inte är en förutsättning för att framgångsrikt kunna lansera ett Web3-projekt.

”Om du är en grundare som börjar på din resa för att hjälpa till att bygga Web3, kom ihåg detta: Du behöver inte VC-pengar,” Crypto.com grundare Kris Marszalek skrev. Han tillade att även om det är ”en svårare väg”, är det en som ”inte kräver att du säljer din själ.”

Fler reaktioner:

__

__

____

Läs mer:

– VCs slå tillbaka som Jack Dorsey, Elon Musk Attack ’Web3’-berättelse
– Dorsey motiverar sin Pro-Bitcoin-hållning, säger att han ”inte trollar” Ethereum

– Ethereums grundare Skeptisk till Dorsey, Zuckerbergs planer
– Jack Dorseys beslut att sluta med Twitter är inte en röst om förtroende för framtiden för sociala medier

– Twitters Bluesky hittar en ny lead, Square Building Bitcoin Wallet Team
– The ₿ Word Panel med Cathie Wood, Jack Dorsey och Elon Musk

Source link