Vissa kryptotransaktioner kan drabbas av 20 % skatt i Venezuela när ny lag antas


Källa: AdobeStock / Brian Jackson

Vissa krypto- och valutatransaktioner i Venezuela kommer att beskattas med upp till 20 % efter att regeringen och parlamentet undertecknat en regel som syftar till att minska inflationstrycket på den oroliga fiat bolivaren.

Åtgärderna skisserades i en proposition som nu har gått igenom i nationalförsamlingen. Sammanfattningen av lagförslaget lyder att lagförslaget syftar till att ”skapa en skatt på stora finansiella transaktioner” som säkerställer att ”transaktioner i utländsk valuta” samt affärer som görs i ”kryptovalutor eller kryptotillgångar” omfattas av en skattesats som är ”vid minst lika med eller högre än det som betalas i bolivar.”

Detta, skrev lagstiftarna som skrev dokumentet, kommer att ”ge större incitament och förtroende för användningen av den nationella valutan.”

Criptonoticias rapporterade att parlamentsledamöter vid en kvällssession i församlingen som hölls torsdagen den 3 februari godkände lagförslaget i en andra behandling.

Lagförslaget fastställer en glidande skattesats för vad den kallar ”särskilda skattebetalare” som ”använder andra valutor än de som erkänns av staten.”

Satsen sträcker sig från 2 % till 20 %, och regeringen kommer att ha befogenhet att fastställa den slutliga räntan i enskilda fall. ”Särskilda skattebetalare”, i skatteorganets ögon, är personer med inkomster som det anser vara nödvändigt att deklarera.

Samma media noterade att bolivaren har spelat andra fiol till ”USD och digitala tillgångar” under de senaste månaderna när det venezuelanska fiat har tagit ytterligare ett slag i handen av det globala inflationstrycket.

Villkoren i lagförslaget föreskriver att skattesatserna kommer att sättas mellan 0 % och 2 % för transaktioner som genomförs i bolivar (eller förmodligen den statliga petro [PTR] kryptotillgång).

För valutor och kryptotillgångar som inte har emitterats av staten, men som verkar inom det nationella banksystemet (identiteten för dessa tillgångar verkar inte vara tydlig) är räntan 2-8%.

Men för finansiella transaktioner ”som utförs i dollar eller kryptovalutor utanför det venezuelanska banksystemet,” kan kursen variera från 2% till 20%, heter det.

____

Läs mer:
– Kryptoskattetrender 2022: Ökad rapportering, uppdaterade regler och en debatt om förmögenhetsskatt
– Venezuelas viceminister säger åt investerare att betala i krypto för att undvika sanktioner

– Kryptobörser och Bitcoin-prisspårare bland Venezuelas mest besökta webbplatser
– Brasiliansk bankchef säger att venezuelaner använder Bitcoin och Alts som ett ”fordon”

– Maduro lovar ”Revival” för Venezuelas grundare Petro Token
– Kryptoadoption 2022: Vad kan du förvänta dig?Source link