Vintern är här för Bitcoin-gruvarbetare i Kazakstan och Iran när kallt väder medför avmattning


Vägen till bergsskidorten Chimbulak i Almaty, Kazakstan. Källa: Maxim Petrichuk

Kallt väder i några av Bitcoin (BTC) och kryptogruvors hotspots ger dåliga nyheter för branschen – med strömavbrott i Kazakstan och regeringen som ingriper i Iran.

Per Interfaxs Kazakstan-tjänst, den National Association of Blockchain and Data Center Industry i Kazakstan (NABDC) har meddelat att ”flera dussin” av dess industrimedlemmar ”upplever avbrott” i elförsörjningen – vilket gör ett antal datacenter ”tom i mer än en månad.”

NABDC hävdade att lagliga gruvarbetare i landet har förlorat cirka 300 miljoner kWh el sedan temperaturerna började sjunka, vilket orsakade en total ”direkt förlust” på mer än 9,7 miljoner USD i intäkter för Kazakstans energiindustri.

Kroppens president Alan Dordzhiev citerades för att ha sagt att trots ett nyligen fattat regeringsbeslut om att ”brådskande” driva på med den lagstiftande regleringen av gruvdrift, drabbades gruvarbetare som hade rättat sig fortfarande med strömavbrott.

I oktober hävdade energiministern och landets president att gruvarbetare ”överbord” skulle få ”fortsätta sin verksamhet utan ytterligare restriktioner.”

Samtidigt, i Iran, har regeringen trätt in när temperaturerna i områden som Bostan Abad sjunker till så lågt som -10 grader Celsius, vilket driver upp energiförbrukningen – och leder till att energileverantörer beordrar registrerad kryptogruvdrift att tillfälligt sluta fungera .

Enligt IRIB News Agency, Mostafa Rajabi Mashhadi, vice verkställande direktör för Iran Grid Management Company berättade för en radiostation att Iran hade flyttat för att stänga kryptogruvoperatörer för att minska bränsleförbrukningen vid kraftstationer mitt i sjunkande temperaturer – och hade börjat införa restriktioner för sektorn från och med förra månaden. Han citerades för att ha uppgett att det relevanta ministeriet hade kopplat bort ”licensierade” strömförsörjningar för kryptogruvcentra, samt släckt gatubelysning i vissa delar av landet när nätet började visa tecken på påfrestningar.

Rajabi Mashhadi tillade att prognoser om kallare väder som väntar under nästa vecka innebar att medborgarna måste använda makten försiktigt under de kommande månaderna.

Andel av global Bitcoin-hashrate (månadsgenomsnitt)

* – Såvitt vi vet finns det få bevis för stora gruvdrifter i Tyskland eller Irland som skulle motivera dessa siffror. Deras andel är sannolikt kraftigt uppblåst på grund av omdirigerade IP-adresser via användningen av VPN eller proxytjänster. Källa: Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index

____
Läs mer:
– Ryska provinser fritt att få kryptogruvarbetare att betala högre elpriser, säger regeringen
– 20 % av Bitcoin Hashrate är ”fortfarande i Kina”, hävdar rapporten

– Bitcoin Mining Hash Rate fördubblas 2022, förutspår Compute Norths vd
– Paraguay: Bitcoin & Crypto Mining Bill passerar senaten, på väg till underhuset

– Domineras av institutioner, Bitcoin Mining är också möjligt hemifrån
– Hur Bitcoin Mining kan hjälpa nationer med inhemsk energiproduktionSource link