Varför och hur krypto kommer att styra Metaverse


Rabindra Ratan, docent i media och information, Michigan State University, och Dar Meshi, biträdande professor i kommunikationskonster och vetenskaper, Michigan State University.

Du kanske tror att metaversen kommer att vara ett gäng sammanlänkade virtuella utrymmen – world wide web men nås via virtuell verklighet. Detta är i stort sett korrekt, men det finns också en grundläggande men lite mer kryptisk sida av metaversen som kommer att skilja den från dagens internet: blockkedjan.

I början var Web 1 informationsmotorvägen för anslutna datorer och servrar som du kunde söka, utforska och bebo, vanligtvis genom ett centraliserat företags plattform – till exempel AOL, Yahoo, Microsoft och Google. Runt millennieskiftet kom Web 2 att präglas av sociala nätverkssajter, bloggande och intäktsgenerering av användardata för annonsering av de centraliserade portvakterna till ”gratis” sociala medieplattformar, inklusive Facebook, SnapChat, Twitter och TikTok.

Web 3 kommer att vara grunden för metaversen. Den kommer att bestå av blockchain-aktiverade decentraliserade applikationer som stödjer en ekonomi av användarägda kryptotillgångar och data.

Blockchain? Decentraliserat? Kryptotillgångar? Som forskare som studerar sociala medier och medieteknik kan vi förklara tekniken som ska göra metaversen möjlig.

Att äga bitar

Blockchain är en teknik som permanent registrerar transaktioner, vanligtvis i en decentraliserad och offentlig databas som kallas en reskontra. Bitcoin är den mest kända blockchain-baserade kryptovalutan. Varje gång du köper bitcoin, till exempel, registreras den transaktionen i Bitcoin-blockkedjan, vilket innebär att posten distribueras till tusentals enskilda datorer runt om i världen.

Detta decentraliserade inspelningssystem är mycket svårt att lura eller kontrollera. Offentliga blockkedjor, som Bitcoin och Ethereum, är också transparenta – alla transaktioner är tillgängliga för alla på internet att se, i motsats till traditionella bankböcker.

Ethereum är en blockchain som Bitcoin, men Ethereum är också programmerbar genom smarta kontrakt, som i huvudsak är blockchain-baserade mjukvarurutiner som körs automatiskt när något villkor är uppfyllt. Till exempel kan du använda ett smart kontrakt på blockkedjan för att fastställa ditt ägande av ett digitalt objekt, till exempel ett konstverk eller musik, som ingen annan kan göra anspråk på äganderätt till blockkedjan – även om de sparar en kopia till sin dator. Digitala objekt som kan ägas – valutor, värdepapper, konstverk – är kryptotillgångar.

Föremål som konstverk och musik på en blockchain är icke-fungibla tokens (NFT). Icke-fungibla betyder att de är unika och inte utbytbara, motsatsen till utbytbara föremål som valuta – vilken dollar som helst är värd lika mycket som, och kan bytas ut mot, vilken annan dollar som helst.

Tre kvinnor står i ett rum med vinklade väggar täckta med bilder
Nonfungible tokens (NFT) använder blockchains kryptografi för att skapa bevisligen unika instanser av digitala föremål, inklusive konstverk som dessa bilder som visades på en utställning i Miami Beach i november 2021. AP Foto/Lynne Sladky

Viktigt är att du kan använda ett smart kontrakt som säger att du är villig att sälja ditt digitala konstverk för 1 miljon USD i eter, symbolen för Ethereum-blockkedjan. När jag klickar på ”godkänn” överför konstverket och etern automatiskt äganderätten mellan oss på blockchain. Det finns inget behov av en bank eller tredje parts deposition, och om någon av oss skulle bestrida denna transaktion – till exempel om du hävdade att jag bara betalade 999 000 USD – kan den andra lätt peka på den offentliga posten i den distribuerade reskontran .

Vad har denna blockchain-kryptotillgångsgrejer med metaversen att göra? Allt! Till att börja med låter blockkedjan dig äga digitala varor i en virtuell värld. Du kommer inte bara att äga den NFT i den verkliga världen, du kommer att äga den i den virtuella världen också.

Dessutom byggs inte metaversen av någon grupp eller företag. Olika grupper kommer att bygga olika virtuella världar, och i framtiden kommer dessa världar att vara interoperabla – bilda metaversen. När människor rör sig mellan virtuella världar – säg från Decentralands virtuella miljöer till Microsofts – kommer de att vilja ta med sig sina saker. Om två virtuella världar är interoperabla kommer blockkedjan att autentisera bevis på ägande av dina digitala varor i båda virtuella världarna. I huvudsak, så länge du kan komma åt din kryptoplånbok i en virtuell värld, kommer du att kunna komma åt dina kryptogrejer.

Glöm inte din plånbok

Så vad kommer du att ha i din kryptoplånbok? Du kommer uppenbarligen att vilja bära kryptovalutor i metaversen. Din kryptoplånbok kommer också att hålla dina digitala varor som endast är tillgängliga för metaverse, såsom dina avatarer, avatarkläder, avataranimationer, virtuella dekorationer och vapen.

en tecknad bild av en ung skäggig man som bär solglasögon och en baklänges keps projiceras på en vägg i ett mörkt auditorium
Avatarer, som denna representation av El Salvadors president Nayib Bukele, är tecknade animationer som människor bebor i metaversen. AP Foto/Salvador Melendez

Vad kommer folk att göra med sina kryptoplånböcker? Bland annat butik. Precis som du förmodligen gör på webben nu kommer du att kunna köpa traditionella digitala varor som musik, filmer, spel och appar. Du kommer också att kunna köpa föremål från den fysiska världen i metaversen, och du kommer att kunna se och ”hålla” 3D-modeller av vad du handlar efter, vilket kan hjälpa dig att fatta mer välgrundade beslut.

Dessutom, precis som du kan använda din gamla läderplånbok för att bära ditt ID, kommer kryptoplånböcker att kunna länkas till verkliga identiteter, vilket kan hjälpa till att underlätta transaktioner som kräver laglig verifiering, som att köpa en bil eller ett hem i verkligheten. Eftersom ditt ID kommer att vara kopplat till din plånbok behöver du inte komma ihåg inloggningsinformation för alla webbplatser och virtuella världar som du besöker – anslut bara din plånbok med ett klick, så är du inloggad. ID-relaterade plånböcker kommer också att vara användbar för att kontrollera åtkomst till åldersbegränsade områden i metaversen.

Din kryptoplånbok kan också länkas till din kontaktlista, vilket gör att du kan föra din sociala nätverksinformation från en virtuell värld till en annan. ”Följ med mig på ett poolparty i FILL IN THE BLANK-world!”

Någon gång i framtiden kan plånböcker också förknippas med ryktepoäng som avgör vilka behörigheter du har för att sända på offentliga platser och interagera med människor utanför ditt sociala nätverk. Om du beter dig som ett giftigt troll som sprider desinformation kan du skada ditt rykte och eventuellt få ditt inflytandesfär att minska av systemet. Detta kan skapa ett incitament för människor att bete sig bra i metaversen, men plattformsutvecklare måste prioritera dessa system.

Stora affärer

Slutligen, om metaversen är pengar, kommer företag säkert att vilja spela också. Blockchains decentraliserade karaktär kommer potentiellt att minska behovet av gatekeepers i finansiella transaktioner, men företag kommer fortfarande att ha många möjligheter att generera intäkter, möjligen ännu mer än i nuvarande ekonomier. Företag som Meta kommer att tillhandahålla stora plattformar där människor kommer att arbeta, leka och samlas.

Metaversen existerar inte ännu, men det har inte stoppat en landrush när människor och företag tar tag i virtuella fastigheter.

Stora varumärken kommer också in i NFT-mixen, inklusive Coca-Cola, Adidas och Nike. I framtiden, när du köper en fysisk världsvara från ett företag, kan du också få ägande av en länkad NFT i metaversen.

Till exempel, när du köper den där eftertraktade plagget för att bära på den verkliga dansklubben, kan du också bli ägare till kryptoversionen av outfiten som din avatar kan bära på den virtuella Ariana Grande-konserten. Och precis som du kan sälja den fysiska outfiten secondhand, kan du också sälja NFT-versionen för någon annans avatar att bära.

Det här är några av de många sätt som metaversa affärsmodeller sannolikt kommer att överlappa med den fysiska världen. Sådana exempel kommer att bli mer komplexa i takt med att förstärkt verklighetsteknik i allt högre grad kommer in i bilden, och ytterligare sammansmälter aspekter av den metaversa och fysiska världen. Även om metaversen inte är här än, utvecklas tekniska grunder som blockchain och kryptotillgångar stadigt, vilket sätter scenen för en till synes allestädes närvarande virtuell framtid som snart kommer till en vers nära dig.

[Understand new developments in science, health and technology, each week. Subscribe to The Conversation’s science newsletter.]Konversationen

Den här artikeln är återpublicerad från The Conversation under en Creative Commons-licens. Läs originalartikeln.Source link