Utfrågningen i USA:s hus om Stablecoins och Crypto avslöjar skarp klyfta om synen på reglering


Nellie Liang. Källa: videoskärmdump, US House Committee on Financial Services / YouTube

En utfrågning om stablecoin-reglering i USA:s representanthus kommitté för finansiella tjänster igår avslöjade starkt divergerande åsikter om både stablecoins och krypto mer allmänt bland lagstiftare på Capitol Hill.

”För både traditionella och digitalt inhemska mellanhänder är det avgörande att se till att regelverk finns på plats som på ett lämpligt sätt hanterar risker för företag, konsumenter och investerare, såväl som det bredare finansiella systemet,” undersekreterare för inhemsk finans på USA:s finansdepartementsade Nellie Liang i sitt vittnesmål under förhandlingen.

Utfrågningen, titeln Digitala tillgångar och finansernas framtid, kommer i kölvattnet av presidentens arbetsgrupps (PWG) rapport om stablecoins från slutet av förra året. Rapporten kritiserades hårt av medlemmar i kryptogemenskapen för vad vissa kallade ”rädsla” över upplevda risker med stablecoins.

Under den senaste utfrågningen underströk undersekreterare Liang, som var det enda vittnet som vittnade, behovet av att få mer tillsyn till emittenter av stablecoin, samt att ta itu med risker som hävstångseffekten i stablecoinsektorn utgör.

”Som vi såg under finanskrisen 2007-2008 (och det mesta som föregick den), kan hävstångseffekt spela en nyckelroll för att katalysera och påskynda finansiell instabilitet”, sa Liang bland annat.

Under en frågestund efter Liangs vittnesmål avslöjade frågor från lagstiftare en klyfta mellan demokratiska och republikanska representanter. Generellt var demokraterna mer angelägna om konsumentskydd och behovet av att reglera utgivare av stablecoin, medan vissa republikaner föredrog ett tillvägagångssätt där regleringar i större utsträckning skulle överlåtas till enskilda stater.

Det finns ingen federal lag för närvarande för att ta itu med digitala tillgångar, sa den republikanske representanten Patrick McHenry i sina kommentarer innan han tillade att ”nästan en fjärdedel av amerikanska vuxna nu investerar i krypto.”

”Vi måste gå snabbt för att införa ett ramverk som tydligt definierar trafikreglerna”, tillade den republikanska kongressledamoten.

McHenry fortsatte med att fråga om några statliga tillsynsmyndigheter hade rådfrågats när rapporten arbetades på, och frågade varför ingen av dessa stater nämndes i rapporten.

”Det nämns inte om något statligt regelverk. Vi vet att New York är det mest aktiva, och de har ett mycket robust och säkert regelverk […] men det nämns inget om New York,” sa McHenry innan han drog slutsatsen att anledningen verkar vara att Biden-administrationen vill ha ”en enda regulator på federal nivå.”

”Shermans hamburgerproblem”

Samtidigt var den demokratiske representanten Brad Sherman – känd som kritiker av krypto – också bland de mest kritiska under gårdagens utfrågning, och sa ”vi är tillsagda att titta på fördelarna med dessa digitala system, men det är egentligen bara en potential eller ett hopp till förmån.”

Representanten fortsatte sedan med att prata länge om hur han skulle vilja ha ”ett effektivare sätt att köpa en hamburgare” och att problemet är att han ”inte kan hitta en hamburgare här i Washington DC” som kan köpas med krypto .

”För närvarande, om jag vill köpa en hamburgare med ett stablecoin eller ett kryptomynt, måste jag hitta en Uberfå dem att köra mig till det enda hamburgerstället som det ryktas om att existera i Cleveland, Ohio där du kan använda ett stablecoin eller ett kryptomynt för att köpa en hamburgare”, sa kongressledamoten Sherman.

Sherman blev först en känd figur i kryptogemenskapen efter att han föreslog ett förbud mot köp av kryptotillgångar i USA 2019. Kongressledamoten följde upp med mer sarkastiska kommentarer om krypto under en utfrågning i december förra året, när han föreslog att ”bitcoin kunde förflyttas av eter” och olika obskyra altmynt som han kallade ”hamstermynt” och ”mangosmynt.”

Också mycket kritisk mot branschen var den demokratiske kongressledamoten Al Green, som föreslog att kryptor såsom dogecoin (DOGE) är ”ingenting” eftersom de inte har ”ingen fiat-valuta associerad med dem.”

”Vi kan helt enkelt inte tillåta människor att investera i ingenting,” sa kongressledamoten.

Samtidigt, på frågan av den demokratiske representanten Adam Scott vad det är som stablecoins kan erbjuda amerikaner som ”saknar grundläggande tillgång till banktjänster”, sa undersekreterare Liang att hon tror att stablecoins har potentialen att ”främja ekonomisk integration” genom att göra betalningar ”snabbare och billigare.”

Slutligen sa den republikanske representanten Tom Emmer, som är känd som en pro-crypto kongressledamot, att stablecoins ”uppenbart erbjuder ekonomiska fördelar som inte kan ignoreras.” Han tillade att transparensen som tillhandahålls av offentliga blockkedjor betyder att ”många ser stablecoins som mindre riskabla än de hårt reglerade betalningsrälsarna i vårt nuvarande banksystem.”

På den noten kritiserade Emmer rapporten från presidentens arbetsgrupp för att vara alltför fokuserad på de upplevda riskerna med stablecoins, och mindre på de möjligheter som den nya tekniken ger.

Stablecoin-rapporten, som sammanställdes av finansdepartementet och andra finansiella tillsynsmyndigheter i USA, är en del av ett bredare statligt arbete för att reglera digitala tillgångar, sa Liang under utfrågningen. Hon tillade att hon förväntar sig att Vita huset kommer att erbjuda mer information om en administrationsomfattande strategi inom några veckor.

Se hela utfrågningen nedan:

____

Läs mer:
– USA:s tillsynsmyndighet efterlyser Stablecoin Bank Regulation, Coordinated Regulatory Approach to Crypto
– USA:s Fed-ordförandes topp 3 kryptorelaterade kommentarer framför senatens bankkommitté

– SEC:s Gensler vill att kryptoutbyten, utlåningsplattformar ska ”komma och arbeta med” regulatorer
– Rapporter om att IRS inte kommer att beskatta belöningar skapar juridisk förvirring i USA; UK Taxman uppdaterar sin egen vägledning

– Ex-FinCEN-tjänstemän uppmanar till lugn efter det amerikanska finansdepartementets förslag till förordning om ”Unhosted Wallet”
– USA:s gemenskap på larm över lagförslag som skulle kunna ge statskassan svepande befogenheter över kryptoSource link