USA:s inflation hoppar mest på 40 år, Bitcoin, Ethereum-vinst


Källa: Adobe/Vera

I december var den månatliga inflationen i USA lite högre än väntat och nådde 0,5 %, medan den årliga inflationen ökade till 7 % och var densamma som väntat.

Ekonomer förväntade sig att konsumentprisindex (KPI), ett nyckelmått på konsumentpriser som släpps av USA:s arbetsdepartement, kommer att visa att inflationen steg med 0,4 % i december och 7 % jämfört med föregående år – den högsta prisökningen sedan 1982.

Bitcoin (BTC) gick upp efter att siffrorna släpptes och hoppade från 43 400 USD till 43 900 USD på flera minuter och ökade sina dagliga vinster till cirka 5%. Ethereum (ETH) gick också upp och översteg 3 375 USD och ökade dagliga uppgångar till 8%.

Den årliga inflationstakten i USA:

Medan ekonomer inte är överens om när inflationen kommer att nå en topp, är det långt förbi den initiala tidsramen Federal Reserve (Fed) hade förväntat sig att se.

”Du har Fed i panik istället för patientläge, så risken är överskjutande… Vi är nu i en position där Fed jagar istället för att förutse. Det är oroande”, Diane Swonk, chefsekonom på Grant Thornton, berättade för CNBC.

Enligt Marcus Sotiriou, analytiker på den UKUK-baserade digitala tillgångsmäklaren GlobalBlock, kan det bli en försäljning på kryptomarknaden om inflationssiffrorna är större än förväntat. Detta bör dock inte vara en lång händelse, ”eftersom jag misstänker att marknaden redan har prissatt i värsta scenariot på grund av den ihållande försäljningen nyligen”, skrev han i en mejlad notis innan KPI-siffrorna släpptes.

Sotiriou hävdade att informationen i kedjan är ”generellt hausseartad” och att den tyder på att dessa priser kan vara en köpmöjlighet, och tillade:

”Bitcoin har gått in i köpzonen för viloflöde, som bara har blinkat 5 gånger i Bitcoins historia, vilket alla ledde till otroliga rally. Den här indikatorn jämför Bitcoins marknadsvärde med det årliga värdet av förstörelse – i lekmannatermer jämför den pris med utgiftsbeteende. Eftersom andelen människor som spenderar sina bitcoin är så låg. Det visar känslan hos investerare som inte är villiga att sälja sin bitcoin till detta pris.”

Som rapporterades i går sa Federal Reserves ordförande Jerome Powell under sin bekräftelseutfrågning att ”vi förmodligen kvarstår i en era med mycket låga räntor.”

Ska han få ytterligare en mandatperiod, resonerar grundaren och vd:n för Kvantekonomi Mati Greenspan, Powell ”kommer att behålla sin position som nyckelfiguren vid rodret för den stora penningtryckaren.” Snarare än uttalandena är det hans ”tråkiga närvaro på scenen” och hans ”bekanta monotona budskap” om att ekonomin kan hantera COVID 19:s Omicron-variant samtidigt som han gradvis minskar kvantitativa lättnader och förbereder sig för att så småningom höja räntorna – som hjälpte till att lindra investerarnas oro och lugna dem.

”Det är också viktigt att ha i åtanke att marknaderna har sjunkit mycket på sistone, så det är mer än nödvändigt för en uppåtkorrigering”, skrev Greenspan.

Samtidigt, i Kina, kom inflationen in lägre än väntat. Kinas årliga inflationstakt sjönk till 1,5 % i december 2021 från en 15-månaders högsta på 2,3 % en månad tidigare. Den senaste läsningen var mindre än marknadens konsensus på 1,8%, per Trading Economics-data. Reuters noterade att, i fallet med detta land, ”långsammare än väntat producentinflation i december gjorde utrymme för mer monetära lättnader.”
____

Reaktioner:

____

Läs mer:
– USA:s Fed-ordförandes topp 3 kryptorelaterade kommentarer framför senatens bankkommitté
– Skyll på Fed och hävstångshandlare för denna krypto-seloff

– Arthur Hayes säger till kryptohandlare att det lönar sig att vänta, starkare USD kommer
– Bitcoin fluktuerar när amerikanska sysselsättningssiffror skickar blandade signaler till Fed
– Bitcoin, Ethereum kan gynnas om aktier faller efter att Fed stramat åt – strateg

– Prisprognoser för Bitcoin och Ethereum för 2022
– Hur den globala ekonomin kan påverka Bitcoin, Ethereum och Crypto 2022

Source link