USA:s Fed-ordförandes topp 3 kryptorelaterade kommentarer framför senatens bankkommitté


Jerome Powell. Källa: videoskärmdump, Yahoo Finance / YouTube

USA Federal Reserve (Fed) ordförande Jerome Powell diskuterade bland annat centralbankens svar mot covid-19 och finansiella stabilitet under sitt vittnesmål om nyutnämning på tisdagen framför Senatens bankutskott. Han gjorde också flera kommentarer som potentiellt kan ha en inverkan på kryptomarknaden – och här är de tre bästa.

En era med låga räntor kvarstår

Senator Sherrod Brown (D-Ohio), bankkommitténs ordförande, inledde mötet med att berömma Powell i hans inledningsanförande. Han gjorde dock några skarpa kommentarer när det gäller krypto och kallade branschen en ”systemrisk” för ekonomin.

”Fed måste ta på allvar de systemrisker som hotar våra ekonomiska framsteg, som kryptovalutor och stabila mynt och viktigast av allt, klimatförändringar,” sa Brown och tillade att kryptobubblor är jämförbara med riskabla Wall Street-system.

Samtidigt lyfte Powell, i sina inledande kommentarer, några av de problem som för närvarande påverkar ekonomin negativt. Han betonade mest inflationen och sa att centralbanken kommer att använda ”verktyg för att stödja ekonomin och en stark arbetsmarknad och för att förhindra högre inflation från de rotade.”

Han noterade dock att

”Vi har varit och förblir förmodligen i en tid med mycket låga räntor,” sa Powell och tillade att inflationen kan fortsätta långt över Fed:s mål.

Detta är hausse för risktillgångar som kryptovalutor som vanligtvis får ett slag när Fed höjer (eller till och med tillkännager framtida planer för höjning av) räntorna.

Feds digitala valutarapport kommer

På frågan om Feds efterlängtade digitala valutarapport hävdade Powell att rapporten kommer att släppas inom några veckor.

”Rapporten är verkligen redo att gå och jag förväntar mig att vi kommer att släppa den, jag hatar att säga det igen, under de kommande veckorna,” sa han.

Rapporten förväntas främst fokusera på centralbankernas digitala valutor (CBDC), som Fed har tittat på ”mycket noggrant” sedan början av förra året. Men det kan också nämna andra aspekter av krypto, särskilt problem med de privatutgivna stablecoins.

Powell sa också att rapporten kommer att be om offentlig feedback.

”Och förresten, det kommer mer att vara en övning i att ställa frågor och söka input från allmänheten snarare än att ta en massa ställningstaganden i olika frågor, även om vi tar vissa ståndpunkter”, sa han.

Digitala dollar och stablecoins skulle kunna samexistera

Senator Pat Toomey (R-Pa.) uttryckte oro angående användningen av en CBDC på ett sådant sätt ”att enskilda amerikaner har detaljhandelskonton hos Fed och Fed blir detaljbanker för Amerika.” Han hävdade att centralbanken inte har sådana möjligheter, vilket Powell höll med om.

Toomey frågade också Powell om en digital dollar skulle utformas på ett sätt för att få bort privata stablecoins.

”Om kongressen skulle tillåta Fed att sträva efter en centralbanks digital dollar, finns det något med det som borde förhindra välreglerade, privat utgivna stablecoins från att samexistera med en centralbanks digital dollar?”, sa Toomey.

”Nej, inte alls,” svarade Powell.

Även om detta är en mycket mindre hökaktig hållning mot stablecoins, har Powell inte alltid haft denna synvinkel. Tillbaka i juli hävdade han att USA kunde ta bort behovet av digitala tillgångar, särskilt stablecoins, genom att utfärda ett CBDC.

”I synnerhet skulle du inte behöva stablecoins, du skulle inte behöva kryptovalutor om du hade en digital amerikansk valuta – jag tror att det är ett av de starkaste argumenten till dess fördel”, sa han då.

____

Läs mer:
– Bitcoin fluktuerar när amerikanska sysselsättningssiffror skickar blandade signaler till Fed
– Bitcoin, Ethereum kan gynnas om aktier faller efter att Fed stramat åt – strateg

– Cryptoverse Smarts som ”dålig skådespelare” redo att prata Stablecoins till den amerikanska senaten
– CBDC:er 2022: Nya försök och konkurrens med krypto

– Hur den globala ekonomin kan påverka Bitcoin, Ethereum och Crypto 2022
– Trender för kryptoreglering 2022: Fokus på DeFi, Stablecoins, NFTs och merSource link