USA ”Kan träffa El Salvadors Chivo Bitcoin-plånbok med sanktioner”, hävdar NGO


Källa: Adobe/Oleksii

USA kan införa sanktioner mot El Salvadors Chivo bitcoin (BTC) plånbok, människorättsorganisationen Cristosal har spekulerat.

Spänningarna mellan Washington och San Salvador fortsätter att försämras och relationerna mellan den amerikanske presidenten Joe Biden och El Salvadors ledare Nayib Bukele förvärras för varje månad.

Samtidigt, enligt ElSalvador.com, webbplatsen för tidningen El Diario de Hoy, varnade Cristosals rätts- och säkerhetschef Zaira Navas för att länkarna mellan det statligt ägda företaget som driver Chivo och Carolina Recinos, regeringens stabschef, ”kan leda till till eventuella sanktioner” för appen – och konsekvenser för användarna.

Recinos ”är släkt” med Chivo SA de CV, noterade Navas. Det här företaget är enligt uppgift anklagat för att hantera BTC- och USD-fonderna för salvadoranerna som håller sina pengar på plattformen.

Navas tillade att ”en av de möjliga konsekvenserna” av en Washington-ledd åtgärd kan vara ”sanktioner mot Chivo i USA för bristande transparens”, eftersom ”flera av bristerna” i statens plånbok ”kan vara relaterade till korruption .”

Navas hävdade att BTC värt 30 USD som gavs ut som ett gyllene hej till Chivo-användare hade missbrukats i många fall, och hävdade att hennes egen identitet hade stulits av någon som hoppades få tillgång till en BTC-utdelning.

Och ElSalvador.com rapporterade att den 16 september 2020 utsågs Recinos också till direktör för Empresa Transmisora ​​de El Salvador, Sociedad Anónima de Capital Variable (ETESAL), ett elbolag som är listat som en av ägarna till Chivo Wallet-appen och alla regeringens BTC-uttagsautomater.

Varje drag mot Chivo-appen i USA kan undergräva plånbokens funktion som remitteringslösning. Ett 50-tal Chivo-uttagsautomater är igång i USA, där de främst används av utländska salvadoraner för att skicka tokens till familjen hemma.

Milena Mayorga, El Salvadors ambassadör i USA, har tidigare sagt att bara i november passerade över 32 miljoner USD i remitteringar genom statens plånbok.

Eftersom appen fungerar i Amerika med hjälp av infrastrukturen från USA-baserade företag, skulle varje åtgärd för att blockera plånboken i USA komma som ett kroppsslag för Chivo.

Och det kan finnas andra frågor, förutom remitteringar, varnade IT-specialisten Mario Gómez, som citerades för att säga att amerikanska företag mycket väl kan vara inblandade i tillhandahållandet av tjänster för Chivo kan också tvingas dra ur kontakten.

Han sa att leverantörer gillar Amazon webbtjänster, som han hävdade ”förmodligen” tillhandahåller tjänster till Chivo, skulle sannolikt böja sig för Washingtons vilja om sanktioner skulle komma.

Men medan Chivo kommer med vissa fördelar för sina användare, kan Salvadoraner använda vilken annan BTC-plånbok som helst för att lagra, skicka och ta emot bitcoin.

Under tiden, förra veckan, uttryckte USA anklagelsen om att Bukele’s har förhandlat fram en hemlig pakt med ledare för två stora kriminella gäng, inklusive den dödliga MS-13-gruppen. Washington säger att de tror att Bukele har slutit ett avtal med grupperna som kommer att se dem stävja våldet och stödja det styrande Nuevas Ideas-partiet i kommande val.

Bukele har förnekat anklagelserna, men det är inte första gången han anklagas för att ha samarbetat med MS-13. Washingtons svar på upplevd motståndskraft från andra icke-kompatibla regimer – såsom Nicolás Maduros regering i Venezuela – har varit att slå högsta regeringstjänstemän med sanktioner.
_____
Läs mer:
– Brist på transparens fördärvar El Salvadors Bitcoin-antagande, säger kritiker
– Mainstreamanalytiker hånar El Salvadors finansiella planer och Bitcoin-avsikter

– Företag och länder Se och lär av El Salvadors Bitcoin-experiment
– USA-sanktionerade aktörer använder krypto på nya sätt för att undvika restriktioner

– El Salvadors Bitcoin City, BTC Bonds planer möttes med blandade reaktioner
– El Salvador Bitcoin ’Scalpers’ tvingar fram appvändning när Chivo-kritiken fortsätterSource link