USA arresterar två misstänkta i Bitfinex Bitcoin Hack, beslagtar 3,6 miljarder USD i BTC


Källa: Adobe/Bits and Splits

Två personer greps i morse på Manhattan för en påstådd konspiration för att tvätta bitcoin (BTC) som stals under 2016 års hack av Bitfinexsom för närvarande värderas till cirka 4,5 miljarder USD, sade det amerikanska justitiedepartementet.

Enligt dem har polisen hittills beslagtagit över 3,6 miljarder USD i BTC kopplat till det hacket.

Enligt DoJ ska de misstänkta, Ilya Lichtenstein, 34, och hans fru, Heather Morgan, 31, båda från New York, göra sina första framträdanden i federal domstol idag klockan 15:00 lokal tid på Manhattan.

De anklagas för sammansvärjning för att begå penningtvätt, vilket ger ett maximalt straff på 20 års fängelse, och för konspiration för att bedrägera USA, som ger ett maxstraff på fem års fängelse, sa DoJ.

Enligt avdelningen är detta vad som hände:

  • Lichtenstein och Morgan påstås ha konspirerat för att tvätta intäkterna på 119 754 BTC som stals från Bitfinex.
  • Under de senaste fem åren har cirka 25 000 BTC överförts ur Lichtensteins plånbok via en komplicerad penningtvättsprocess som slutade med att några av de stulna medlen sattes in på finansiella konton som kontrolleras av Lichtenstein och Morgan.
  • Resten av de stulna medlen, omfattande mer än 94 000 bitcoin, fanns kvar i plånboken som användes för att ta emot och lagra de olagliga intäkterna från hacket.
  • Specialagenter fick dock tillgång till filer på ett onlinekonto som kontrollerades av Lichtenstein och fick även åtkomst till de privata nycklar som krävdes för att få tillgång till 94 000 BTC (värde 3,6 miljarder USD vid tidpunkten för beslaget) stulna från Bitfinex.

”I dag visar federal brottsbekämpning än en gång att vi kan följa pengar genom blockkedjan och att vi inte kommer att tillåta kryptovaluta att vara en fristad för penningtvätt eller en zon av laglöshet inom vårt finansiella system”, säger assisterande justitieminister Kenneth A. Polite Jr. från justitiedepartementets brottsavdelning, citerades i tillkännagivandet.

Enligt DoJ ska de misstänkta ”använda många sofistikerade tvätttekniker”:

  • Använde fiktiva identiteter för att skapa onlinekonton
  • Använde datorprogram för att automatisera transaktioner, en tvättteknik som gör att många transaktioner kan äga rum på kort tid
  • Deponerade de stulna medlen på konton på en mängd olika virtuella valutabörser och darknet-marknader och tog sedan ut pengarna, vilket fördunklade spåret av transaktionshistoriken genom att bryta upp fondflödet
  • Konverterade BTC till andra former av virtuell valuta, inklusive anonymitetsförstärkt virtuell valuta (AEC), i en praxis som kallas ”chain hopping”; och använda USA-baserade företagskonton för att legitimera sin bankverksamhet.

”Vi är glada över att DoJ har återvunnit en betydande del av bitcoin som stulits under hacket 2016. Vi har samarbetat mycket med DoJ sedan dess utredning av den här incidenten började”, sa Bitfinex i en e-postkommentar.

Klockan 17:13 UTC handlades BTC för 43 009 USD och föll med 1 % på en timme, vilket minskade alla sina dagliga uppgångar. Det har gått ner nästan 2 % på en dag.

____
Reaktioner:

____
Läs mer:
– USA:s regering är nu den bästa bitcoinvalen. Vad kan hända härnäst?
– Kryptosäkerhet 2022: Förbered dig på fler DeFi-hack, utbytesavbrott och Noob-misstag

Source link