US domstol tipsar IRS kan ha brutit mot Coinbase-användarens integritetsrättigheter vid skatterevision


Källa: AdobeStock/pabrady63

En amerikansk bitcoin-ägare (BTC) försöker bekämpa Internal Revenue Service över beslagtagandet av hans data från Myntbas handelsplattform kan ges chansen att utmana skatteorganet över det kontroversiella draget.

Reuters rapporterade att en federal appellationsdomstol med tre domare igår – USA:s första appellationsdomstol i Boston – hade ”skarpt ifrågasatt” skälen till att bitcoinern, vid namn Jim Harper, hade blockerats från att stämma IRS för integritetsintrång.

Högsta domstolen hade tidigare dömt Harper när han 2020 försökte ställa IRS inför domstol. Skatteorganet hade skrivit till Harper och hävdat att det hade ”skaffat information” som verkade visa att han kanske inte korrekt rapporterade kryptotransaktioner på skattedeklarationsdokument.

IRS:s juridiska team svarade med att varna att beslut till förmån för Harper ”kan öppna porten för andra stämningar” av kryptoinnehavare som för närvarande ”under revision”, och tillägger:

”Det finns inget som hindrar det från att hända.”

Harper var en av de tusentals amerikanska kryptoinnehavare som skickades liknande brev efter att IRS vann en viktig juridisk strid 2017 för att genomdriva en ”John Doe” kallelse mot Coinbase, vilket tvingade den att lämna över användartransaktionsdata. IRS verkställde en liknande kallelse på Coinbases kryptobörsrival Kraken tidigare i år.

Men nyhetsbyrån citerade Harpers rådgivare Richard Samp som sa till domarna:

”[The IRS] sa: Låt oss åka på fiskeexpedition. Låt oss fråga Coinbase om information om hundratusentals skattebetalare.”

En advokat från justitiedepartementet (DoJ), som argumenterade för IRS’ fall, hävdade att Harpers försök att stämma med rätta hade sparkats ut enligt Anti-Injunction Act, som förbjuder stämningar för att begränsa ”taxering eller indrivning” av skatter.

Harpers juridiska argument kretsar dock kring det sätt på vilket hans data erhölls – och det verkar som att domarpanelen kan ha varit sympatisk för detta resonemang.

En av domarna, Kermit Lipez, sa till DoJ-advokaten att domens ”tydliga” språkbruk visade att ”din ståndpunkt inte är försvarbar.” Lipiz lade till:

”Vi är inblandade i kanske ett förspel till en bedömningshandling men inte själva bedömningshandlingen.”

_____
Läs mer:
– Kryptofans bygger upp sin makt när s-koreanska politiker försenar kryptoskatt
– ”Nytt slag” när stora kryptobörser uppmanas att betala brittisk teknikskatt

– IRS-varning: Skattemannen kommer – för krypto värda ”Billions of Dollars”.
– Argentina U-aktiverar kryptoskatt med ny förordningSource link