Tydlighet i regelverket skulle ge mer kryptohandel till USA


Samuel Bankman-Fried, FTX grundare och VD. Källa: En videoskärmdump, Youtube/CNBC Television

Att ge mer klarhet i regelverket är det viktigaste som kan göras för att locka kryptoinnovatörer till USA, FTX VD Sam Bankman-Fried berättade för senatorerna.

Han talade under en utfrågning om digitala tillgångar i den amerikanska senatens utskott för jordbruk.

I förhandlingen, titeln Granska digitala tillgångar: risker, reglering och innovationDemokratiska senatorn Debbie Stabenow, som fungerar som ordförande för senatens jordbrukskommitté, noterade att hon anser att förekomsten av oreglerade offshoremarknadsplatser för digitala tillgångar utgör ”oacceptabla risker för konsumenterna” i USA.

”Få klarhet på marknaden för kontanter kryptovaluta […] skulle vara riktigt bra för branschen”, svarade Bankman-Fried och noterade att mycket institutionellt kapital väntar på att just det ska hända innan de flyttar in i digitala tillgångar direkt.

Dessutom föreslog FTX:s VD att en registreringsprocess för digitala tokens skulle vara till hjälp för att återföra aktiviteten till USA.

”Det pågår mycket aktivitet utanför USA just nu eftersom det inte finns en tydlig registreringsprocess för tokens,” sa han.

”Vi är i en situation där 95 % av volymen är offshore idag, och det skulle vara fantastiskt att se mycket av det flytta tillbaka […]”, tillade Bankman-Fried.

Bankman-Fried kommenterade mer direkt de fördelar som digitala tillgångsmarknader kan ge konsumenterna och betonade hur kryptomarknader, i motsats till traditionella finansiella marknader, erbjuder ”rättvis tillgång” för alla.

Till exempel sa han att marknadsdata i det digitala tillgångsutrymmet i allmänhet är gratis och transparent för alla att se, och alla användare kan skicka order direkt till en börs.

Detta skiljer sig från situationen på traditionella finansmarknader, där de flesta konsumenter inte kan skicka sina beställningar direkt till börsens matchningsmotor. Istället måste vanliga konsumenter förlita sig på mellanhänder som ”lägger till latens, ökar avgifterna och minskar transparensen” på ett sätt som resulterar i ”en mindre gynnsam marknadsstruktur”, hävdade Bankman-Fried.

Under tiden, Commodity Futures Trading Commission (CFTC) Ordförande Rostin Behnam, som också deltog i utfrågningen, söker mer auktoritet och en större budget för CFTC.

”Vi känner till marknadsstrukturen, vi känner till övervakning, vi känner till efterlevnaden. Vi ligger några steg före och är redo att köra med detta om det är vad den här kommittén och kongressen önskar,” sade han och tillade att en ökning med minst 100 miljoner USD till CFTC:s budget på cirka 300 miljoner USD skulle kunna hjälpa dem att ”köra med detta.”

Utfrågningen i senatens jordbruksutskott på torsdagen följde på en annan utfrågning om reglering av stablecoin i USA:s representanthus Financial Services Committee på onsdagen. Utfrågningen avslöjade en skarp klyfta bland lagstiftare om hur emittenter av stablecoin bör regleras.
____
Läs mer:
– Trender för kryptoreglering 2022: Fokus på DeFi, Stablecoins, NFTs och mer
– Den ryska regeringen kommer att lansera ett lagförslag som kallar bitcoin och krypto för en valutaanalog

– SEC:s Gensler vill att kryptoutbyten, utlåningsplattformar ska ”komma och arbeta med” regulatorer
– Ex-FinCEN-tjänstemän uppmanar till lugn efter det amerikanska finansdepartementets förslag till förordning om ”Unhosted Wallet”
__
(Uppdaterad kl. 09:31 UTC med citat från Rostin Behnam.)Source link