Totalt förbud mot kryptoägande fortfarande på bordet, säger topptjänstemannen


Anatolij Aksakov. Källa: videoskärmdump, Marina Petrova / YouTube

Ryska lagstiftares till synes oändliga strävan att införa kryptoreglering i landet skulle kunna kulminera i ett fullständigt förbud mot ägande och köp av mynt, säger den svårfångade förordningens huvudarkitekt.

Nyhetsbyrån Interfax citerade chefen för statsdumans kommitté för finansmarknaderna Anatolij Aksakov som uttalade att ”myndigheterna” för närvarande ”diskuterade olika alternativ för att reglera kryptovalutor”, allt från ett fullständigt förbud mot deras ägande och köp till ” legaliseringen av bitcoin-utbyten (BTC).

Krypto har blivit allt mer populärt i Ryssland under de senaste åren, med många av landets superrika som tros ha gjort betydande kryptoinvesteringar. Den skyhöga populariteten för kryptogruvdrift har också drivit upp adoptionen. Och i ett land som är specialiserat på att producera mjukvaruingenjörer på toppnivå och andra datorspecialister, skulle vissa hävda att det är svårt att se hur Moskva skulle gå till väga för att genomdriva ett totalt förbud i Kina-stil.

Oavsett, den resolut krypto-skeptiska Centralbank har drivit på för just den här typen av drakoniska åtgärder i flera år, och skulle sannolikt ge sitt fulla stöd till en sådan åtgärd. Tidigare denna månad avslöjade det utkast till riktlinjer som, om de accepteras, skulle utesluta finanssektorn från de flesta kryptorelaterade aktiviteter.

Aksakov förklarade:

”Det finns mycket tuffa tillvägagångssätt som helt skulle förbjuda förvärv och ägande av kryptovalutor. Det finns också tillvägagångssätt som [regulators] bör endast tillåta godkända kryptoutbyten, och att utbyten bör legaliseras för att allt ska bli transparent och begripligt för tillsynsmyndigheter.”

I det senare fallet, sade han, skulle skattemyndigheterna finna det ”lättare att beskatta sådana operationer.”

Det kanske största avdraget från hela affären var att – liksom Indien, vars regering också har övervägt ett övergripande, Peking-inspirerat förbud – lagstiftare är istället mycket mer benägna att sparka burken på vägen och hoppas på det bästa.

Aksakov, i en mycket välbekant refräng, sa att det var nödvändigt att slutföra ”alla diskussioner relaterade till definitionen och beskattningen” av krypto ”under vårsessionen 2022” – när duman nästa sammanträde.

Han sa:

”Vi [must do this] så vi kan gå in i nästa skatteperiod med full förståelse för hur allt detta bör regleras.”

Även om detta kan låta som att regeringen försöker tillföra processen brådskande, hade ledande personer redan gett liknande löften om att slutföra lagstiftning i tid för en omröstning under vintersessionen 2021.

Det var kanske bättre nyheter för gruvarbetare – särskilt industriella aktörer. Aksakov talade om behovet av att erkänna gruvdrift som en typ av industriell verksamhet och se till att gruvarbetare betalar för el med industriella priser.

Lagstiftaren drog slutsatsen:

”Jag tror att vi måste legalisera [crypto mining], både ur beskattningssynpunkt och ur elförbrukningssynpunkt.”

I går, Cryptonews.com rapporterade att medan hembaserade gruvarbetare har utkämpat rättsliga strider mot kraftbolag i Sibirien, betalar industriaktörer gärna högre energipriser om det innebär att de kommer att beviljas legitimitet i lagens ögon – såväl som frihet från politiska och reglerande osäkerhet.

____

Läs mer:

– Ryssland förbjuder medel från kryptoinvesteringar, experter varnar för ”suddig” juridisk status
– Den ryska underrättelsetjänsten vill ha mer makt att beslagta krypto, frysa plånböcker

– Ryska senaten, regeringsdepartement och centralbank för att skapa krypto ”arbetsgrupp”
– Ryska senatens finanschef säger att Crypto ”förmodligen har en framtid”

– Ryska centralbanken säger nej eftersom ministerierna hoppas kunna legalisera Bitcoin-gruvdrift
– Ryska kryptogruvarbetare säger till lagstiftare: ”Skynda dig och legalisera vår industri”Source link