Tigerns år kan bli den digitala yuanens år när Kina firar med mer CBDC-adoption


Källa: Adobe/ana_3688

För miljontals kineser som bor i ”10+1”-pilotstäderna som testar den digitala yuanen har Tigerns år fått en lukrativ start, med företag på en adoptionskampanj som ser dem sänka priserna för digitala CNY-kunder, ge bort polletter och mer.

Den hektiska månnyårsperioden, även känd som vårfestivalen, är traditionellt sett en tid då kinesiska företag hoppas kunna öka försäljningen, med mycket av landet ledigt från jobbet och med massor av ledig tid på sina händer.

Centralen Folkets Bank of China (PBoC), som har arbetat med sina planer för utbyggnad av digitala yuan sedan 2014, har intensifierat sina egna ansträngningar för att adoptera sina kommersiella partners – inklusive många statligt ägda företag, som har drivit digitala CNY-vanor under helgerna för månnyårshelgerna.

PBoC har vägrat att sätta en tidslinje för en nationell utbyggnad, men skulle den senaste delen av pilotprojektet fortsätta att visa sig vara framgångsrik, säger vissa observatörer, kan en landsomfattande utbyggnad mycket väl följa någon gång i år.

Per JRJ, sex av landets största affärsbanker, inklusive Kinesiska bankenden Agricultural Bank of China, och den Postal Savings Bank of Chinahar gett ut totalt knappt 4 miljoner USD i mynt till kunder som kan spenderas i stormarknader, restauranger och fritidsställen i städer som Shenzhen.

I Chengdus Xinjin-distrikt har myndigheterna under tiden distribuerat 26 900 digitala CNY ”röda kuvert”. Rött symboliserar lycka i Kina och arbetsgivare och äldre familjemedlemmar ger vanligtvis dessa kuvert – som innehåller pengar – till yngre personal och släktingar under semesterperioden.

Dessa kuvert innehåller antingen digitala CNY-medel värda 66 yuan (cirka 10 USD) eller 88 yuan (cirka 13 USD). Både sex och åtta anses vara lyckotal i Kina.

Bank of China och matleveransjätten Meituan har också tillsammans skapat ett digitalt CNY ”Rött kuvertkort för vårfestivalen” som är ”baserat på digital CNY hårdplånboksteknologi.” Dessa kort kan antingen lösas in online via Meituan-plattformen eller användas offline hos deltagande handlare.

Det statligt ägda People’s Daily rapporterade under tiden att vissa företag rullar ut ”bärbara digitala renminbi-plånböcker”, som ”handskplånböcker”, som syftar till att ”tillgodose behoven hos vintersportentusiaster.

Mediet förklarade:

”På skidorter eller skridskobanor kan idrottare och turister bära handskar som låter dem genomföra digitala yuanbetalningar med en enda beröring.”

Liknande armbandsliknande bärbara digitala yuan-plånböcker har gjorts tillgängliga för idrottare, journalister och tränare vid vinter-OS, som officiellt drar igång i Peking på fredag ​​denna vecka.

Yicai rapporterade att, per Meituan, har 90 % av giveaway-polletterna använts för att betala för hämtmat, matinköp och restaurangräkningar, och de flesta föredrar att använda poletten för att betala för ”små transaktioner” värda 4,50 USD eller mindre.

Samma medier bar vittnesmål från användare av digitala yuan som hävdade att de hade använt poletten för att betala för biobiljetter och matleveranser för föremål som dumplings.

Medierna hade fotografier av en rad hårda plånböcker – offlinekort som liknar bankkort, men som har ett litet LCD-fönster i ett hörn av kortet som visar plånbokens återstående saldo.

Dessa har huvudsakligen utfärdats av stora statligt ägda affärsbanker hittills, och NFC-teknik gör att de kan användas i tunnelbanestationer, bussar och andra former av kollektivtrafik i pilotzonerna.

Andra bar skärmdumpar av appar som begärde betalning och erbjuder digitala CNY-betalningsalternativ tillsammans med Apple Pay och WeChat Pay-alternativ.
____
Läs mer:
– CBDCs 2022: Nya försök och konkurrens med krypto
– ”Alla vinter-OS-handlare accepterar nu digital yuan”, säger kinesiska banker

– Karibiska CBDC förblir offline i mer än 2 veckor mitt i tekniska problem
– US Fed vill ha svar på 22 frågor om digital dollarSource link