Sydkoreanska Sovereign Wealth Fund ”indirekt” köper myntbasandelar


Källa: Adobe/tawatchai1990

En sydkoreansk suverän investeringsfond har ”indirekt” köpt aktier i den börsnoterade amerikanska kryptobörsjätten Myntbas – även om det sedan dess tagit avstånd från kryptorelaterade intressen.

Per Yonhap gjordes flytten av Korea Investment Corporation (KIC), en suverän förmögenhetsfond som grundades av regeringen redan 2005. Den hade vid starten i uppdrag att ”förstärka” landets långsiktiga ”köpkraft” genom att investera offentliga medel på internationella finansmarknader.

Och på grund av det faktum att Coinbase blev offentligt på Nasdaq börsen våren 2021 – och det faktum att vanliga finansiella rådgivare har öronmärkt det som ett företag att titta på – den sydkoreanska regeringen äger nu i teorin en (uppskattningsvis) 1,9 miljoner USD del av den.

Yonhap förklarade att i november förra året, indexleverantören Morgan Stanley Capital International inkluderade Coinbase-aktier på ett av dess populära spårningsindex. KCI investerar offentliga medel i denna tracker, och – därefter – ingick Coinbase-aktier ”automatiskt” i den statliga förmögenhetsfondens portfölj.

Som sådan har den sydkoreanska staten nu plockat upp 8 700 aktier i det amerikanska kryptoföretaget.

Kryptoreglering är dock något av en känslig fråga i Sydkorea. Efter många år av strikt reglering, vilket har resulterat i ett totalförbud för initialt mynterbjudande (ICO), det virtuella avskaffandet av anonym handel och strikt övervakning av kryptobörser, har de två ledande kandidaterna i nästa månads presidentval antytt en mer affärs- och kryptovänlig inställning till sektorn.

Oavsett vilket är kryptosituationen mycket i förändring och höljd i kontroverser i Sydkorea – och KIC var snabb med att ta avstånd från kryptorelaterade frågor.

En KIC-tjänsteman citerades för att säga att fonden inte ansåg att kryptotillgångar var en lämplig investeringsform för en fond av sin natur, och kallade dess flytt en ”indirekt och knappt betydande investering” i ”en kryptovalutabörs, inte i kryptovalutor. ”

Cryptonews.com har kontaktat KIC med en begäran om ytterligare kommentarer.
____
Läs mer:
– Sydkoreanska kryptobörser ser ett ökat antal klagomål, fler människor vänder sig till hembrytning
– Sydkoreanska presidentkandidater lovar lägre skatter för kryptohandlare, slut på ICO-förbudet

– Coinbase Pulls Köpinstruktioner för tre mynt bland mattdragningsvarningar
– Stora geografiska förändringar i kryptoanvändning exponerad av handelsvolymerSource link