Sydkorea ska beskatta kryptogåvor, arv, planer på tillslag mot manipulatorer


Källa: Adobe/BillionPhotos.com

Det sydkoreanska skatteorganet har tillkännagett planer på att börja beskatta kryptogåvor och ärvda tokens – även om skatter kommer att behöva betalas i fiat med hjälp av komplicerade klingande metoder. Och Seoul har också meddelat att de kommer att intensifiera sitt tillslag mot manipulation av kryptomarknaden.

Enligt KBS och Donga Ilbo, den Riksskatteverket (NTS), landets högsta skatteorgan, har meddelat att från och med januari 2022 kommer medborgare att vara skyldiga att betala skatt på krypto som de antingen är begåvade eller ärver från familjemedlemmar eller bekanta. Planen kommer att rullas ut trots att nationalförsamlingen nyligen införde en försening av kryptohandelsvinster som innebär att investerare kan handla skattefritt fram till åtminstone 2023.

För att hjälpa skattebetalare att uppfylla sina nya lagliga skyldigheter för kryptogåvor och arv, meddelade NTS att de skulle lägga till ett nytt verktyg på sin webbplats. Den widgeten kommer att tillåta individer att beräkna hur mycket de är skyldiga skattemannen när de får en kryptovindfall.

Verktyget kommer att använda tokenprisdata från de ”fyra stora” kryptobörserna – Upbit, Bithumb, Korbit, och Coinone för att beräkna fiat-värdet för en tokendonation. Men istället för att använda kryptopriser vid tidpunkten för arv eller tokenmottagning, kommer medborgarna att tvingas använda verktyget för att skapa ett tvåmånaders genomsnittspris. NTS är oroad över att tokenpriserna är volatila och verkar oroliga över att smarta investerare kan försöka ge gåvor när priserna faller för att undvika potentiellt höga skatteräkningar.

Även om organet inte förklarade exakt vilken tidsperiod dessa tvåmånaders genomsnittspriser förväntades täcka, är det troligt att perioden kommer att omfatta månaden före mottagandet, såväl som 30-31 dagar efter.

Under tiden har Sydkoreas regering vill också slå ner på manipulation av kryptomarknaden. Förra månaden presenterade den ett utkast till lagförslag som kräver livstids fängelse för de som dömts för bedrägeri på hög nivå som involverade manipulering av tokenpriser.

Och enligt iNews24 Financial Services Commission, den Kommittén för skydd av personuppgifter, strategi- och finansdepartementet, justitiedepartementet, den Rikspolisverket, och NTS höll den här veckan ett möte för att ”kontrollera statusen för leverantörer av virtuella tillgångar (VASP)’s överensstämmelse” med den nyligen införda lagen om Virtual Asset Industry Act.

Regeringen sa att eftersom ”misstankar om orättvisa handelsmetoder från vissa virtuella tillgångsföretagare relaterade till notering av virtuella tillgångar” hade väckts, var det ”nödvändigt att svara.”

Parterna enades om att intensifiera sin övervakning av ”orättvisa metoder” och följa upp med ”lagstiftningsstöd” för att ”reglera och straffa” möjliga förövare.
____
Läs mer:
– Japanska skatteorganet uppdaterar kryptoriktlinjer för insättning och utlåning, men inte NFT
– DAOs, tokeninnehavare kan möta nya skatteskulder, varnar PwC Report

– Regulatorer lär sig från krypto för att ta sig an pump och tippar i aktier

– Letar du efter ett land med tydligaste kryptoskattepolicyer? Kontrollera den här listan
– US domstol tipsar IRS kan ha brutit mot Coinbase-användarens integritetsrättigheter vid skatterevisionSource link