Storbritanniens tillsynsmyndighet anser att Arsenal FC Fan Token-annonser är fel


Källa: AdobeStock / fifg

Londonbaserad fotbollsklubb Arsenal FC har väckt irritation hos den brittiska reklamvakthunden Advertising Standards Authority (ASA) för vad regulatorn kallar ”att dra fördel av konsumenternas oerfarenhet av kryptotillgångar.”

Tillsynsmyndigheten förbjöd Facebook och webbplatsinlägg där fotbollssidan marknadsförde fantokens.

I juli förra året presenterade Arsenal FC sitt partnerskap med blockchain-leverantören Chiliz för att starta fantoken, AFC, på Socios.com app och publicerade inläggen följande månad.

Enligt ASA sa Arsenal att Fan Tokens var hjälpmedel som användes för att ”uppmuntra fansens deltagande” och därför var ”väsentligt annorlunda än kryptovalutor som var virtuella valutor som användes som betalningsmedel.” Dessutom hävdade de att Fan Tokens inte är specificerade investeringar enligt Financial Services and Markets Act 2000, sa ASA.

”Dessutom sa Arsenal att när annonserna gjordes tillgängliga för klubbens följare kunde Fan Tokens inte handlas på Socios-appen”, enligt uttalandet.

Förklaringarna övertygade inte vakthunden som bestämde sig för att upprätthålla sitt beslut och förbjuda lagets annonser och marknadsföringsaktiviteter relaterade till fanpolletterna.

”Vi erkände att annonserna inte marknadsförde Fan Tokens som en investering eller finansiell produkt. Produkten var dock en kryptotillgång oavsett hur den marknadsfördes och annonserna innehöll ingen information som [the capital gains tax] skulle kunna betalas på vinster från investeringar i kryptotillgångar”, sa ASA. ”Vi ansåg därför att de potentiella skattekonsekvenserna inte gjordes tillräckligt tydliga för konsumenter som övervägde att investera i det.”

Tillsynsmyndigheten sa till Arsenal FC att annonserna inte får visas igen i den form som klagades över, och krävde att sidan ”försäkrar att deras framtida annonser inte bagatelliserade investeringar i kryptotillgångar och inte oansvarigt utnyttjade konsumenternas bristande erfarenhet eller godtrogenhet genom att inte klargöra att CGT kan bero på kryptotillgångars vinster.”

En talesperson för Arsenal sa till BBC att sidan tar sitt ansvar när det gäller marknadsföring på största allvar och att de skulle söka en oberoende granskning av ASA:s dom ”för att söka större klarhet om ASA:s nuvarande position.”

____

Läs mer:

– UK Watchdog lär Coinbase, Kraken och andra hur man annonserar krypto
– Floki Inus reklamkampanj i London lockar gröna partipolitikers ire

– Messi fick krypto i PSG-affären, utbetalningar av fantoken kan ”uppmuntra” spelare
– Fan Tokens blomstrar hos japanska proffsfotbollsklubbar

– Investerare köper 330 Adidas NFTs med smarta kontrakt – 328 mer än taket
– Här är ”Metaverse-Ready Sneakers and Collectibles”-skaparen Nike förvärvadeSource link