Spela-för-tjäna-spel erbjuder alternativ för unbanked i Sydostasien


Källa: Adobe/Parilov

Kryptobaserade play-to-earn-spel som Axie Infinity (AXS) banar väg för obankade personer i vissa länder i Sydostasien att helt kringgå affärer med banker och istället förlita sig på deras play-to-earn-konton, paneldeltagare på en diskussion om blockchain-spel i Sydostasien sa.

”För att ha ett bankkonto, och för att kunna få bra räntor, och för att få ett lån, måste du ha ett jobb, du måste ha en inkomst,” Beryl Li, medgrundare av spelskrået Yield Guild Games, sa under den virtuella diskussionen som värd för kryptospårningswebbplatsen CoinGecko på torsdag.

Hon fortsatte med att förklara att i hennes hemland Filippinerna finns det många människor som inte har ett bankkonto, antingen för att de inte kvalificerar sig för ett eller för att de tror att de inte behöver ett.

För dessa människor, sa Li, representerar ett play-to-earn-spel en av de enda vägarna till ekonomisk inkludering, eftersom det är möjligt att börja med ingenting och tjäna tokens genom att spela.

”[…] med ett play-to-earn-konto behöver du ingenting”, sa Li och tillade att när folk väl börjar tjäna något genom spel kan de fortsätta att öppna ett bankkonto under bättre villkor.

Denna förståelse är också vad som har fått Li att vid tidigare tillfällen säga att ”ett play-to-earn-konto är bättre än ett bankkonto” för många människor i Filippinerna.

Samma uppfattning delades också av Ben Fairbank, VD och medgrundare av det metaversfokuserade riskföretaget RedFOX Labs. han sa att krypto- och play-to-earn-konton faktiskt kan hjälpa människor i regionen att kringgå ett bankkonto helt.

”Jag tror att det du kommer att se är en stor förbigång av behovet av att ha traditionella bankkonton. Många av de jag känner har inte använt ett kreditkort på flera år […] de använder dem helt enkelt inte”, sa Fairbank.

Han fortsatte med att notera att play-to-earn också är användbart eftersom det lär unga människor att tjäna, spara och investera på ett sätt som ingen bank kommer att göra, vilket kommer att bli en viktig färdighet för dem i framtiden.

Men även om krypto- och play-to-earn-plånböcker kan ta över för banker någon gång i framtiden, var paneldeltagarna fortfarande överens om att det kommer att vara utmanande att använda intjänade speltokens för vardagliga ändamål utanför spelen, särskilt i vissa länder. Bland dem nämndes Kina och Vietnam som särskilt svåra ur regleringssynpunkt.

Fairbank fortsatte dock med att ifrågasätta hur länge sådana restriktiva policyer verkligen kommer att pågå, och hävdade att om krypto och play-to-earn verkligen tar fart i regionen, kommer policyerna att justeras.

”Vad kommer länder som Vietnam och Kina att göra när det finns en chans att de blir kvar?” frågade den Vietnambaserade entreprenören.

____
Läs mer:
– Spela för att tjäna pengar blomstrar: från Axies till Lightnite, här är vad som finns där ute
– Kryptospel exploderar in i den lekfulla framtiden

Blockchain-spel ”kan vara nyckeln till massadoption”, Outpacing DeFi, NFTs

Spel driver fortfarande Blockchain Dapp-industrins tillväxt
72 % av de undersökta spelutvecklarna är intresserade av att använda NFT och blockchainSource link