SBI Boss säger att Kina leder CBDC-loppet – före USA och Europa


SBI:s vd Yoshitaka Kitao. Källa: ripple.com

VD för den japanska finansiella tungvikts- och kryptospelaren SBI Holdings Yoshitaka Kitao har uttalat sig om centralbankernas digitala valutor (CBDC) – och säger att Kina för närvarande är världsledande inom digital fiat-teknik.

Kitao citerades av det inhemska mediet Dime för att säga:

”Kina är den mest avancerade nationen inom CBDC-området [technology], med USA och Europa som följer efter.”

Han noterade att i världen av handelsfinansiering var fiat för närvarande dominerande, men hävdade att detta bara var fallet ”hittills”. Han funderade på att detta snabbt skulle kunna förändras om en CBDC blev en ”nationell valuta.”

Kitao, som också är medlem i Krusning styrelsen, hävdade att marknadsaktörer måste ge sig in på ”nya finansiella marknader” och utveckla nya ”finansiella produkter” i enlighet med detta.

Han noterade att det var svårt för inhemska banker att ”arbeta med banbrytande fält” som CBDC:er ”vid det här laget”, och tillade att SBI:s egen forskningsenhet ”arbetade intensivt och forskar” om digital fiat-relaterad innovation.

Centralen Bank of Japan (BOJ) testar för närvarande sin egen digitala yen-prototyp, men som de flesta avancerade ekonomier (med undantag för Kina och dess digitala yuan-projekt) har den ännu inte åtagit sig att lansera CBDC.

Kitao uppgav också att krypto och ”digitala” tillgångar skulle uppleva mer tillväxt i framtiden, och tillade:

”Jag tror att den digitala tillgångsfinansieringssektorn kommer att avancera till den punkt där den digitala ekonomin – inklusive ansträngningar för kontantlösa samhällen – redan har penetrerat.”

SBI:s egen kryptorelaterade verksamhet har blomstrat de senaste åren, med en lönsam kryptogruvarm som nu är igång och en uppsjö av internationella kryptoföretag i sin portfölj.

Företaget knep också rivalen TaoTao plattform i ett ambitiöst drag, och integrerar för närvarande börsen med sin egen plattform.

Bolaget driver också SBI Ripple Asia betalningsinitiativ i samband med Ripple.

Framgången för SBI:s inhemska kryptodotterbolag – SBI VC Trade – har varit något mer dämpad. 2018 hävdade Kitao att när SBI lanserade sin egen handelsplattform skulle den ”bli” den japanska marknadens ”nummer ett börs på ett ögonblick.”

Detta har inte riktigt visat sig vara fallet – och har inte visat sig vara sant för sådana som chattappjätten Linje eller e-handelsgiganten Rakuten, antingen.

I en undersökning av 300 japanska kryptoinvesterare utförd av media CoinOtaku, ombads respondenterna att välja sin favorit kryptobörs. Vinnaren, med 30 % av rösterna, blev Coincheck, handelsplattformen som drabbades av det största hacket i kryptohistorien redan 2018. Efter hacket togs Coincheck (inledningsvis en liten startup) över av SBI-konkurrenten Monex Group.

På andra plats kom bitFlyer, ett mycket mindre företag än sådana som SBI, Line och resten, med över 20 % av rösterna. På tredje plats kom GMO mynt, en annan kryptostart. På fjärde plats kom Rakutens Rakuten Wallet, med ett annat SME – DMM Bitcoin – avrunda topp 5.

Bara 2 % ökade för SBI VC Trade, och drygt 1,5 % valde Lines Bitmax.
____
Läs mer:
– Kolla in FSB:s färdplaner för Stablecoins och CBDCs
– IMF: utfärda CBDC, förbättra gränsöverskridande betalningar för att motverka Cryptos ”fenomenala tillväxt”

– Visumtestning av regulatoriskt vatten innan man ”tvingar fram” sin CBDC-lösning
– Centralbanker bör tillåta att löner, sociala överföringar betalas i CBDC – BIS

– Japans SBI kommer att slå samman sina kryptobörser ett år efter rivaliserande övertagande
– Japans Crypto Titans Post High Crypto Biz Profits, Pivot Towards AltcoinsSource link