Så här lurade falska Bitbuy Crypto Exchange investerare


Källa: Adobe/ketkata

Sydkoreansk polis har gripit in på operatörerna av vad de säger var en bedrägerikryptobörs som sög in 12 000 offer – efter att ha hävdat att investerare kunde använda den för att få sammansatta räntor på hela 0,5 % var åttonde timme.

Per Herald Kyungjae, företaget poserade som en sydkoreansk filial till den goda kanadensiska börsen Bitbuy och anställde modeller, spelade in YouTube-annonser och till och med anlitade ”professionella filmfotografer” för att få sitt bedrägeri att se ut som ett kryptoprojekt ovanför bordet.

I en nästan 20 minuter lång video med grafik och effekter gjorde en sändare som påstod sig vara duktig på kryptoinvesteringar påståenden om hur kunder kunde ”satsa” sina mynt för att få enorma avkastningar på investeringar.

Videon, som vissa sydkoreanska kryptogemenskapsmedlemmar omedelbart kände igen som en trolig bluff, lades upp online av en YouTube-användare som påstod sig ha kallat ut det påstådda falska utbytet i kommentarsavsnittet i den ursprungliga videon.

I videon förklarade presentatören att användare kan använda plattformen för att tjäna över 84 000 USD på bara 150 dagar. Hon visade också upp en dyr ”superbil” som hon hävdar att hon köpt med sina kryptovinster.

Presentatören, som kallade sig ”Mina” av ”Minacoin” i videorna, poserade uppenbarligen som en välkänd kryptosändare som lovade att dela med sig av sina handelsinsikter.

I en annan video som delas av samma användare hävdade hon att hon snart skulle släppa mer krypto- och specifikt bitcoin (BTC)-relaterat innehåll. Originalvideorna och kvinnans kanal verkar ha tagits ner.

Videorna lades upp i maj i år, men kommentatorerna på de två videorna verkade redan ha anklagat kvinnan för att ”bedrägera” – även om hon inte skulle visa sig vara något annat än en skådespelerska, hävdade kommentatorerna, skulle hon säkert sluta med att bli åtalad som medbrottsling.

Polisen nämnde inte om kvinnan hade åtalats, utan förklarade att 19 personer hade gripits i Seoul – och att kunder hade blivit lurade på över 46,3 miljoner USD.

Hjärnorna, som startade sin operation i april, sa polisen, lyckades till och med få in fler kända IT-relaterade YouTubers för att prata med ”Mina”. Polisen hävdade att sändaren faktiskt var en blivande skådespelerska som hade ”svarat på en deltidsannons” och ”inte hade någon erfarenhet av handel med krypto eller aktier.”

Polisen flyttade in så tidigt som i maj, när media sa att den falska börsens sajt ”plötsligt stängdes ner.” Men bedragarna, sade polisen, gick lika snabbt och flyttade investerarnas mynt till ”100 sekundära” plånböcker. Poliserna sa att polletterna sedan skickades till ”personliga plånböcker” och konverterades till fiat, vilket skickade poliser på en lång jakt som bara tog slut denna månad.

____

Läs mer:
– Kryptobedrägerier som skakade Asien till kärnan, del 3: iFan och Pincoin
– ’Kimchi Premium Fraud Ring’ fick sönder i Sydkorea

– SQUID-token stiger igen trots tidigare kollaps, Binance-utredning
– Kryptobrott ökar fortfarande i Kina trots tillslag, varnar myndigheterna

– Bitcoin.org attackerad av ”Double Your Bitcoin” bedragare
– En annan Altcoin-bluff lär oerfarna investerare och influencers en läxaSource link