S-Korea har nu 24 licensierade kryptoutbyten – men de flesta har fastnat i krypto-till-krypto skärselden


Källa: Adobe/watman

Medelstora sydkoreanska kryptobörser kämpar för de ”fyra stora” handelsplattformarnas lastliknande grepp om branschen – men viktiga bankgenombrott visar sig fortfarande svårfångade.

Förra veckan regleringen Financial Intelligence Unit (FIU) beviljade över ett dussin operativa tillstånd för kryptobörser, rapporterade EDaly, vilket tar antalet registrerade kryptooperatörer (t.ex. börser, plånböcker) i landet till 29. Detta antal inkluderar fem plånboksoperatörer och de ”fyra stora” kryptohandelsplattformarna : Upbit, Bithumb, Korbit, och Coinone. Dessa fyra företag har erhållit de bankpartnerskap som gjorde det möjligt för dem att erbjuda fiat på/av-ramper.

De återstående 20 företagen är börser som misslyckades med att få riktiga namn-autentiserade bankaffärer före en registreringsdeadline den 24 september som tvingade en rad börser att stänga dagarna efter.

Dessa 20 börser har nu fastnat på en försvinnande liten krypto-till-krypto-endast marknad, frusna ur sina en gång så lukrativa KRW-parningar – och är lagligt förbjudna att erbjuda fiat-KRW-marknader.

Denna situation har tvingat företag in i en form av krypto-till-krypto skärselden, vilket tvingar dem att erbjuda kunder bitcoin (BTC) parningar som bara kan utnyttja fiat-marknader via tjänsterna från de ”stora fyra” som handlar med vunnit handel.

Deras antal inkluderar Flybit, som fick sitt eget tillstånd för ungefär en månad sedan, och vid den tidpunkten, lovade att utveckla ”ledande socialt ansvarsfulla affärsinitiativ” och ”bygga kundlojalitet” – och noterade att dess ”kapital” var den ”näst största” ”bland kryptobörser ” i Sydkorea.

Företaget har sedan dess följt upp genom att anställa högre tjänstemän från stora bankkoncerner, inklusive NongHyup och Kookmin, rapporterade Daily Hankook.

Den har också, per EDaily, ”förebyggande” antagit en Financial Action Task Force (FATF) Reseregelkompatibel dataplattform, månader före tillkännagivandet av lagstiftning som kommer att tvinga plattformar att göra det.

Det berättade en talesperson för utbytet Cryptonews.com,

”Flybit kommer att uppfylla de skyldigheter som presenteras för virtuella tillgångsoperatörer (VASP) av de finansiella myndigheterna. Vi planerar också att återöppna vår vunna marknadstjänst så snart som möjligt genom att säkra ett riktigt namnverifierat bankkonto [contract].”

Andra börser av liknande storlek gör också ett försök att fly från krypto-till-krypto skärselden, och vissa verkar tro att de kommer att uppnå sina mål. I ett aldrig tidigare skådat drag, den Korea Real Estate Investment & Trust köpte nyligen en andel på 8 % i Huobi Korea, rapporterade The Bell Korea. Börsen är enligt uppgift övertygad om att den kommer att kunna hitta en bankpartner under det kommande året.

Hanbitco, rapporterade samma media separat, har ”nyligen börjat prata med flera banker” om partnerskapsmöjligheter. Företaget missade knappt en elfte timmes affär med Gwangju Bank på deadlinedagen (24 september i år), med rival Gopax också se en ev Jeonbuk Bank avtal träder i kraft samma dag.

Men de ”fyra stora” själva verkar angelägna om att lägga ytterligare avstånd mellan sig själva och jagande packningen genom att köpa in sig i det befintliga konventionella finansiella systemet. Medieobservatörer talade om ett ”mycket betydelsefullt” drag i november av Dunamu, Upbit-operatören, att ta upp en andel på 1 % i Woori Financial Group, en av Sydkoreas största affärsbankskedjor.

Rival Bithumb, under tiden, genomförde denna månad en kupp genom att bli den första handelsplattformen i landet som direkt tjuvjagade en senior medlem i Financial Services Commission (FSC) personal. FSC är det organ som direkt bevakar den inhemska kryptosektorn – kanske ett tecken på det växande inflytandet kryptobörser börjar utöva i den sydkoreanska finansvärlden.
____
Läs mer:
– Kryptoutbyten 2022: Fler tjänster, mer efterlevnad och konkurrens
– Kinesiska kryptoanvändare hittar fortfarande sätt att kringgå förbudet

– ”Big Four” Koreanska kryptobörser anställde 600+ anställda 2021 – och de är inte klara än
– Upbit-operatör gör rekordvinster, Eyes US ExpansionSource link