Ryssland planerar upp till 13,3 miljarder USD i kryptoskatter


Källa: AdobeStock / andreyphoto63

Mitt i pågående samtal om ny kryptoreglering uppskattar den ryska regeringen att om landet inför regleringar för kryptomarknaden och inför en skatt på transaktioner som involverar kryptotillgångar, skulle det kunna generera så mycket som RUB 1tn (USD 13,3 miljarder) i intäkter för statsbudgeten.

Siffror som erhållits av den lokala nyhetssajten TheBell.io tyder på att en så hög uppskattning skulle kunna ge ett stort incitament för Moskva att reglera och beskatta kryptotillgångar istället för att direkt förbjuda dem.

En intern analys utarbetad för ryska beslutsfattare och erhållen av nyhetssajten ger olika alternativ för att bedöma värdet på kryptomarknaden. Baserat på sina uppskattningar på datakällor från Coinmarketcap.com uppskattade dess författare värdet på den globala kryptomarknaden 2021 till cirka 1,87 miljarder USD och Rysslands marknadsandel på minst 12 %, vilket motsvarar 224,4 miljarder USD.

Som sagt, andra analytiker anställda av den ryska regeringen kom med olika skatteuppskattningar och hävdade att Kreml skulle kunna generera mellan 90 miljarder RUB (1,2 miljarder USD) och 180 miljarder RUB (2,4 miljarder USD) per år från beskattning av kryptobörser, och ytterligare RUB 606 miljarder (8 miljarder USD) från beskattning av ryska skattebetalares inkomster från kryptoinvesteringar.

Detta kan injicera totalt 10,4 miljarder USD i intäkter från avgifter på kryptosektorn i Rysslands budget.

Tidigare denna månad avslöjades att Moskva har satt sig en ny deadline för kryptoreglering, och hävdar att man kommer att förmedla ett samförstånd i frågan inom en månad.

”Allt händer aktivt i regeringen. Jag tror att något slags beslut kommer att tas snabbt. Min förväntan är det [the decision] kommer att göras inom loppet av en månad”, sade vice finansminister Alexey Moiseev, och tillade att ”huvudpoängen” med den gemensamma grunden var att ”både vi och Centralbank är emot [crypto] avräkningar.”

____

Läs mer:
– Kryptoskattetrender 2022: Ökad rapportering, uppdaterade regler och en debatt om förmögenhetsskatt
– Trender för kryptoreglering 2022: Fokus på DeFi, Stablecoins, NFTs och mer

– Putin ”stödjer” plan för att legalisera och reglera Bitcoin & Crypto Mining – Rapport
– Kryptoanonymitet måste upphöra, statens främsta ryska politiker

– Nya skatter väntar för Kazakstans belägrade Bitcoin- och kryptogruvarbetare
– Vissa kryptotransaktioner kan drabbas av 20 % skatt i Venezuela när ny lag antas

– ”Beautiful Bitcoin Heaven” Portugals 0% kryptoskatt lockar i Bitcoin-familjen
– Rapporter om att IRS inte kommer att beskatta belöningar skapar juridisk förvirring i USA; UK Taxman uppdaterar sin egen vägledningSource link