Ryssland förbjuder medel från kryptoinvesteringar, experter varnar för ”suddig” juridisk status


Källa: AdobeStock / 999xy

Ryssen Centralbank har flyttat för att hindra finansiella företag i landet från att engagera sig med kryptorelaterade fonder.

I ett pressmeddelande meddelade det resoluta anti-krypteringsorganet, som också bevakar den inhemska finanssektorn, att det hade skapat ett utkast till direktiv, som det kommer att lyssna på feedback på fram till den 27 december 2021.

Direktivet behandlar även andra fondrelaterade begränsningar, men krypto-angelägna banker kommer att bli förvånade över att höra att centralbanken skrev om att upprätta ett ”förbud” mot ”investeringar av medel i fonder, inklusive de som uteslutande är avsedda för [industrial] investerare, i digitala valutor och finansiella instrument, vars pris beror på kurserna för digitala valutor” – i princip alla tokens och kryptoderivat.

Banken påminde också allmänheten om att den hade rekommenderat individer och företag ”att inte investera i sådana tillgångar” (den har faktiskt gjort det vid flera tillfällen). Och det hävdade att dess åtgärder ”inte bara kommer att öka investeringspotentialen för värdepappersfonder, utan också stärka skyddet av investerarnas rättigheter.”

Centralbanken har vid varje tillfälle agerat för att blockera pro-kryptolagstiftning och är fortfarande i ett dödläge med andra mer affärsvänliga delar av regeringen.

Förra månaden kom det ut i opposition till ett MP-ledt förslag om att legalisera och reglera kryptomining. Lagstiftare har nyligen uppmanat banken att mildra sin hållning och hävdar att tokens nu är ett de facto ”element av det finansiella systemet.”

Samtidigt påpekade medierna Izvestia några av de juridiska hindren som för närvarande står i vägen för företag och individer som vill engagera sig med krypto över styrelse.

Mediet citerade Gleb Kostarev, chefen för kryptoväxlingsjätten Binance i Östeuropa, som anser att ”än så länge är statusen för kryptovalutor” i Ryssland ”ganska suddig”.

En kryptospecialiserad advokat citerades under tiden för att ha sagt att kryptorelaterad semantik orsakar onödiga komplikationer.

Han pekade på det faktum att en dom från Högsta domstolen från 2019 hade föreslagit att man skulle använda en term som kan översättas som ”virtuella tillgångar” – inte olikt de termer som används av organ som Financial Action Task Force (FATF). Men regeringen har sedan dess antagit den mer ”förvirrande” termen ”digitala valutor”, vilket gör att ”alla” är osäker på vad den pratar om när den lagstiftar. ”Digitala valutor” kan också syfta på centralbanksutgivna mynt, eller möjligen till och med digitala värdepapper.

En annan branschaktör noterade att domstolar också var osäkra på hur de skulle gå tillväga i konkursfall där företaget eller personen som förklarar konkurs äger krypto. Eftersom krypto inte är officiellt erkänt som en tillgång, har domare tvingats navigera i komplicerade egendomslagar, vilket ofta skapar potentiellt problematiska rättsliga prejudikat när de gör det.

Experterna noterade också att Rysslands enda kryptorelaterade lag hittills förbjuder användningen av krypto i betalningar – men hävdade att detta ibland kan störa försäljningen av bona fide tokens. Lagen orsakar också problem för försäljning av icke-fungibla token (NFT) i konstvärlden, där många ryska företag hoppas kunna bli stora aktörer.

Eftersom NFT-försäljning sker på blockchain-protokoll, kräver de oundvikligen utbyte av tokens för en digital produkt – tekniskt sett en lagöverträdelse. Vissa företag har redan genomfört denna försäljning – framför allt Eremitagemuseet i Sankt Petersburg, när det lade ut ett antal av sina verk till försäljning i augusti.

Advokaten noterade att museet hade tvingats rikta betalningar till ”utomlands” platser i ett försök att hålla sig på rätt sida av lagen.

____

Läs mer:

– Den ryska underrättelsetjänsten vill ha mer makt att beslagta krypto, frysa plånböcker
– Ryska senatens finanschef säger att Crypto ”förmodligen har en framtid”

– Ryska parlamentsledamöter vill att centralbanken ska ”överväga kryptos spridning”
– Ryska senaten, regeringsdepartement och centralbank för att skapa krypto ”arbetsgrupp”

– Ryska centralbanken säger nej eftersom ministerierna hoppas kunna legalisera Bitcoin-gruvdrift
– Rysk guvernör som planerade gruvarbetare i oktober planerar nu att välkomna demSource link