Ryska underrättelsetjänsten vill ha mer makt att beslagta krypto, frysa plånböcker


Källa: Adobe/Alexandr Blinov

Rysslands svar på det amerikanska FBI, den Rysslands utredningskommitté, har uppmanat regeringen att ge den befogenhet att beslagta krypto och frysa plånböcker.

I en intervju med medierna Rossiyskaya Gazeta uttalade kommitténs ordförande Alexander Bastrykin att den ”decentraliserade karaktären av emissionen” av vad han kallade ”digitala valutor” för närvarande inte ”tillåter full statlig kontroll på detta område.”

Bastrykin hävdade att i vissa speciella fall kan brottsbekämpare använda befintliga lagar för att beslagta och frysa mynt ungefär som de kan göra med bankkonton, fonder och värdepapper.

Men decentralisering är en nagel i ögonen för agenter och officerare som försöker göra detta, konstaterade ordföranden. Ofta tvingas tjänstemän att söka hjälp av kryptoföretag i fall med ”särskild juridisk status” för att överföra pengar till statliga plånböcker medan rättsliga förfaranden äger rum.

Inom loppet av bara nio månader 2021 säger utredningskommittén att den behandlade 331 sådana fall av ”särskild rättslig status”.

Men för att kunna kontrollera kryptotillgångar mer effektivt i sådana fall, sa Bastrykin att officerare behövde förmågan att ”överföra” tokens från kontrollen av den anklagade i ett brottmål ”till statens kontroll.”

Han sa att detta kunde göras ”genom att införa ändringar i strafflagstiftningen” som skulle tillåta en domstol att beordra en person att överföra kryptotillgångar ”till ett särskilt statligt kryptokonto fram till slutet av rättegången.” Underlåtenhet att följa skulle vara ett brott, föreslog han.

Över gränsen till väst, krävde chefen för den ukrainska cyberpolisen tidigare i år en ”legalisering” av krypto – och hävdade att det skulle ge polisen mer utrymme att manövrera i sina utredningar.

Hela den ”svarta marknaden” på nätet, hävdade cyberpolischefen, använder nu kryptotillgångar. Eftersom mynt förblir i ett ”grått” lagligt område i Ukraina (som är fallet i Ryssland), klagade tjänstemän över att de fann att deras händer ofta var bundna i brottsförfaranden som involverade kryptotransaktioner.
____
Läs mer:
– Ryska senaten, regeringsdepartement och centralbank för att skapa krypto ”arbetsgrupp”
– Ryska senatens finanschef säger att Crypto ”förmodligen har en framtid”

– Rysk guvernör som planerade gruvarbetare i oktober planerar nu att välkomna dem
– Ryska parlamentsledamöter vill att centralbanken ska ”överväga kryptos spridning”

– Inget kryptotillslag i Ryssland men håll mynt från rysk mark, varnar officiell
– Putin säger att Crypto är ”inte värdelöst” och har ”rätt att existera”Source link