Ryska senaten, regeringsdepartement och centralbank för att skapa krypto ”arbetsgrupp”


Källa: Adobe/3dmitry

Det ryska parlamentets överhus, Federation Council (motsvarigheten till den amerikanska senaten), intensifierar sina kryptoreglerande ansträngningar – och vill engagera sig i skapandet av nya lagar som hänför sig till sektorn.

Som rapporterats, antydde medlemmar av rådet förra månaden att krypto inte skulle frysas ut ur den ryska ekonomin och hävdade att krypto kan ”ha en framtid” i landet, och tillade att överhuset ”studier [crypto], och samlar in analyser” på tokens.

Men rådet kommer nu att fördubbla denna känsla – genom bilda en ”arbetsgrupp” med andra aktörer som kommer att ”utveckla den vidare regleringen” av krypto.

När vi talade vid Finopolis-forumet för ”innovativ finansiell teknologi”, meddelade vice ordföranden för federationsrådet, Nikolai Zhuravlev, att den nya gruppen kommer att inkludera representanter från en rad regeringsorgan, inklusive finansministeriet, ministeriet för ekonomisk utveckling, tillsynsmyndigheten mot penningtvätt Federal Financial Monitoring Service (Rosfinmonitoring), skatteorganet, brottsbekämpande myndigheter, riksdagen, den Centralbank och – kanske avgörande – den inhemska kryptoindustrin.

Gruppen kommer att hoppas kunna göra det som dess många föregångare hittills har misslyckats med: Navigera i återvändsgränden mellan pro-affärskrafter i regeringen och röster som kräver ett fullständigt förbud i Kina-stil mot allt kryptorelaterat.

Zhuravlev förklarade att fler restriktioner kan följa efter att Moskva förbjöd användningen av krypto i betalningar för runt ett år sedan.

Han sa:

”Vi har redan infört ett förbud mot [crypto’s] använda som betalningsmedel. Men när det gäller frågan om att skapa ett förbud mot annan verksamhet som involverar kryptovalutor: Detta är en svår och mer diskutabel fråga.”

Men några talare vid samma evenemang efterlyste ett mer progressivt tillvägagångssätt.

Maxim Bashkatov, chef för avdelningen för juridisk utveckling vid Stiftelsen Centrum för strategisk forskning, vid Finopolis forum för innovativa finansiella teknologier, varnade:

”För närvarande är det inte klart om [draft laws] skulle vara tillämpligt på en situation där en rysk medborgare eller juridisk person utfärdade en token utomlands men [disributed] dem i Ryssland.”

Bashkatov tillade att en otydlighet omgav ett antal punkter i lagstiftarnas försök att skapa lagförslag för att reglera sektorn.

Men alla ansträngningar att skapa ett affärsvänligt regelverk för kryptosektorn kommer säkerligen att mötas utan brist på motstånd från den starkt skeptiska centralbanken.

Tidigare i veckan gick banken ut med ett pressmeddelande där den varnade för att reglerade finansinstitut bör hålla sig borta från ”tjänster relaterade till verksamhet med kryptotillgångar och [crypto] derivat” eftersom de ”inte tillgodoser investerarnas intressen på finansmarknaden” och ”bär stora risker”.
____
Läs mer:
– Trender för kryptoreglering 2022: Fokus på DeFi, Stablecoins, NFTs och mer
– Titta på: 6 Crypto CEOs vittnar om tröskelproblem, Bitcoin Mining och mer

– Rysk guvernör som planerade gruvarbetare i oktober planerar nu att välkomna dem
– Ryska senatens finanschef säger att Crypto ”förmodligen har en framtid”Source link