Ryska centralbanken motsätter sig fortfarande planer för kryptoreglering


Källa: AdobeStock / 999xy

Kapplöpet att lansera kryptoregleringar i Ryssland kan fortfarande stoppas av landets Centralbank, som, trots rapporter om motsatsen, fortfarande inte är nöjda med nyligen avslöjade planer på att ”legalisera” krypto och föra branschen under ett reglerande paraply. Men pro-business (och reserverat pro-crypto) finansdepartementet har flyttat för att försäkra banken om att dess oro kommer att mötas med ett lagförslag som kommer att presenteras på fredag ​​denna vecka.

Efter år av oenighet i frågan om krypto mellan ministeriet och centralbanken, snabbade lagstiftare och andra tjänstemän på processen att skapa ett lagförslag – efter direkta order att lösa sina meningsskiljaktigheter från president Vladimir Putin.

Centralbanken hade till synes gått med på att klättra ner från sina krav på ett totalt förbud mot krypto i Ryssland, men sent förra veckan, rapporterade Kommersant, började dess guvernör skjuta skott mot sedeln. Mediet citerade guvernör Elvira Nabiullina som uttalade att ministeriets planer på att reglera kryptomarknaderna ”inte eliminerar befintliga risker” och att genomförandet av lagförslaget kan leda till ankomsten av ”nya hot.”

Nabiullina, som förespråkar snabbspårning av skapandet av en digital rubel och sidovisning av krypto, citerades för att förklara:

”Vi har skickat vårt svar på [proposal] gjort av finansdepartementet till regeringen. Och huvudslutsatsen är att förslaget ännu inte tillåter [for the elimination] av de risker som vi har identifierat – men skapar samtidigt ett nytt hot.”

Ministeriet har å sin sida kontrat med att antyda att centralbanken i huvudsak föreslår ett steg bakåt.

Nyhetsbyrån Tass citerade Alexey Moiseev, biträdande finansminister, som hävdade att ett förbud mot kryptotillgångar och gruvdrift – centralbankens föredragna handlingssätt – skulle ”bromsa utvecklingen av ny teknik och tjänster” i Ryssland.

Moiseev sa:

”De [draft] förslaget svarar mot alla risker som centralbanken har talat om. Tydlig reglering utesluter möjligheten av uppkomsten av en [crypto as a] parallellt finanssystem i Ryssland. Det strävar också efter att införa tydliga och begripliga regler för marknadsaktörer och skapar verktyg för att skydda investerares rättigheter, inklusive befintliga kryptoinnehavare.”

Biträdande ministern tillade att ”införandet av förbud” mot krypto ”automatiskt” skulle göra ”miljoner människor” som för närvarande äger krypto i Ryssland till ”kriminella”.

Samma nyhetsbyrå uppgav den 11 februari att de ryska myndigheterna inte överväger möjligheten att låna ut i kryptotillgångar eller användningen av dem som säkerhet, med hänvisning till en förklarande not från finansministeriet. Dessa ”förutses inte av det föreslagna tillvägagångssättet”, står det i dokumentet.

Vad som dock är tänkt är införandet av restriktioner och kontroller när det kommer till reklamkrypto.

Dessutom verkar ministeriet överväga att begränsa listan över mynt som är tillgängliga för handel i landet. Som tidigare sagt, hävdar byrån att utländska kryptobörser inte verifierar projekt före notering, vilket gör användarna sårbara för bedrägerier, men att icke-invånare i Ryssland bör tillåtas köpa krypto via ryska börser och de utländska som kommer att ha ett representationskontor i landet.

____

Läs mer:
– Ny rysk lag ”Kommer att dämpa allmänhetens intresse för krypto”, säger Biz Leader
– Den ryska regeringen kommer att lansera ett lagförslag som kallar bitcoin och krypto för en valutaanalog

– Ryssland planerar att ge ”icke-invånare” tillgång till kryptoplattformar, vilket hjälper Bitcoin-gruvarbetare att sälja BTC
– Ryssland planerar upp till 13,3 miljarder USD i kryptoskatter
– ”Kraftfulla” motståndspengar får draghjälp när bitcoin- och kryptodonationer stiger i Ukraina mitt i konflikten med Ryssland

– Kryptoskattetrender 2022: Ökad rapportering, uppdaterade regler och en debatt om förmögenhetsskatt
– Trender för kryptoreglering 2022: Fokus på DeFi, Stablecoins, NFTs och merSource link