Rios finansreserver kommer att bestå av 1% krypto, staden kan möjliggöra BTC-skattebetalningar


Ett fragment av Kristusstatyn i Rio de Janeiro. Källa: Adobe/simonmayer

Brasiliens tidigare huvudstad, Rio de Janeiro, kan börja hålla krypto i sin skattkammare, har dess borgmästare avslöjat.

Enligt tidningen O Globo gjorde borgmästare Eduardo Paes tillkännagivandet under ett evenemang som också deltog av en annan pro-crypto borgmästare, Miamis Francis Suarez. Duon talade om de utmaningar som är involverade i att förvandla metropoler till tekniska nav.

Paes citerades för att säga att Rio ”kommer att lansera” ett incitament vid namn Cripto Rio och ”investera 1% av statskassan i kryptovaluta.” Paes sa också att han skulle publicera ett dekret för att inrätta en arbetsgrupp för att ta itu med ämnet krypto.

Mediet citerade två Rio-tjänstemän – Pedro Paulo, från finansdepartementet, och Chicão Bulhões, från teamet för ekonomisk utveckling och innovation – som berättade om borgmästarens planer på att ”förvandla staden till ett nav för kryptovaluta.”

Paulo citerades för att säga:

”Vi undersöker möjligheten att [allowing citizens to] betala skatt med en extra rabatt om de betalar i bitcoin (BTC).”

Han tillade att rabatter på stadsbyggnad och markskatt (fastighetsskatt) kan ökas om medborgarna väljer att betala sina räkningar i BTC och att staden nu ”studerar den rättsliga ramen” för att underlätta en sådan flytt.

Bulhões hävdade samtidigt att Rio kunde bli ”en pionjärstad” och talade om bredare, stadsomfattande adoptionsplaner.

Borgmästaren talade under tiden också om att omvandla stadens Porto Maravalley-distrikt till ett tekniskt nav genom att erbjuda ”skatteincitament” för företag som arbetar inom IT-sektorn.

Mediet noterade att Suarez och hans Miami-administration redan hade gjort ”något liknande” och framgångsrikt hade lockat ”flera företag” att flytta till Florida från Silicon Valley.

Latinamerikanska länder tar snabbt parti i kryptodebatten: Medan Bolivias centralbank denna vecka har flyttat för att ”förbjuda” krypto och andra också går för att reglera, går andra fortfarande i riktning mot adoption.

Och även om Rios senaste drag kanske inte är lika radikalt som El Salvadors beslut att anta bitcoin som lagligt betalningsmedel, verkar det visa att lokala regeringar och suveräna stater inte är över att följa råd från internationella finansiella rådgivare – och diversifiera sina portföljer för att inkludera kryptotillgångar.
___
Läs mer:
– Latinamerika pratar Bitcoin, förordning, gruvdrift och kokain
– Mordet på kryptohandlaren skylls på skryt i sociala medier

– Brasiliansk bankchef säger att venezuelaner använder Bitcoin och Alts som ett ”fordon”
– Bitcoin & Crypto Mining får ytterligare en latinamerikansk vattenkraftsboost

– Uruguays första Bitcoin- och BNB-bankomat en omedelbar träff med ”1 000 transaktioner under de första timmarna”
– Peru, Uruguay Kantar närmare kryptoreglering med lagförslag, politisk rådgivande rapportSource link