Play-to-Earn, Gamification, Interoperabilitet och stora förlag


Källa: Adobe/Anastassiya

_____

_____

  • Tillsammans med NFT är spel blockkedjebranschens ledande segment när det gäller användning.
  • ”En annan faktor att överväga är den övergripande trenden mot gamification, vilket kommer att se andra blockchain-kategorier omformade.”
  • Stora spelutvecklare börjar se potentialen med blockchain och krypto för spel.

Videospel har länge betraktats som en trojansk häst för ny teknik. Oavsett om det är hemdatorer, smartphones eller virtuell verklighet, är nöjet att spela vanligtvis ett av de mest effektiva sätten att intressera allmänheten för ny teknik, och detsamma gäller när det kommer till blockchain och kryptotillgångar.

Faktiskt, Cryptonews.com förutspådde att videospel kommer att driva blockchain-adoption redan 2018, och denna förutsägelse verkar verkligen gå i uppfyllelse, med 2021 ett större intresse för blockchain-baserade spel. Och enligt en rad branschsiffror kommer sådana spel att locka ännu mer användning och adoption i år, där play-to-earn (P2E) och GameFi (decentraliserade applikationer (dapps) med ekonomiska incitament) troligen är de dominerande trenderna.

Utöver detta förväntar sig många analytiker att stora spelutvecklare och utgivare till viss del kommer in i blockchain-baserat spel i år, med användningen av NFT:er som visar sig vara ett stort drag. Men även om 2022 kan bevittna avsevärd tillväxt för kryptospel, kan det fortfarande finnas en avsevärd grad av experiment eftersom sektorn bestämmer vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Spela för att tjäna pengar driver fortsatt tillväxt inom blockchain-spel

Gör inga misstag: spel är stora för kryptosektorn, som förklarats för Cryptonews.com förbi DappRadars medgrundare och Chief Development Officer (CDO), Dragos Dunica.

”Tillsammans med NFT, som för närvarande leder när det gäller handelsvolymer, är spel blockkedjebranschens ledande segment när det gäller användning. I likhet med Q4 interagerade över 50 % av de unika aktiva plånböckerna med speldapps [decentralized applications] [last] månad, vilket betyder att, trots kryptokraschen, förblev denna kategori stabil”, sa han.

Dunica förklarar att ett särskilt område inom kryptospelsektorn är nyckeln för dess tillväxt: play-to-earn. Som namnet antyder är detta en modell där spelare får belöningar (vanligtvis NFTs eller infödda tokens) för att spela en given titel, med Axie Infinity är det mest anmärkningsvärda exemplet.

”Spela för att tjäna har varit en viktig drivkraft för spelets ökande popularitet, och det kommer sannolikt att förbli så. Att de fem bästa matcherna — Alien världar, Splinterlands, Farmers WorldAxie Infinity och Höglänt – Att allt som allt behålla sina användare är en bra indikator på att denna trend fortsätter under de närmaste månaderna, tillade han.

Andra kommentatorer är överens om att play-to-earn sannolikt kommer att behålla sin krona som blockchain-gamings största trend för 2022. Detta inkluderar Nigel Carlos, talespersonen för Zug-baserade Dacocoutgivaren av Alien Worlds.

”Spela för att tjäna-spel kommer definitivt att vara dominerande 2022. Dessa spel ger användarna syfte och mening genom ekonomiska incitament, som inte bara drar folk till spel för att tjäna pengar – vilket ger verklig nytta – utan också tillåter användare att samarbeta och tävla, lägg strategier och skapa starka relationer med varandra”, sa han Cryptonews.com.

Analytiker som arbetar utanför kryptosektorn tenderar dock att mana till försiktighet när de utvärderar hur stort blockchain-spel är och kommer att bli inom en snar framtid. En av dessa är Michael Pachter, VD för aktieanalys på Wedbush Securitiessom antyder att blockchain-baserade spel ännu inte är tillräckligt stora för att verkligen kvalificera sig som en fullfjädrad kategori.

”[This is] mest för att bara en (Axie Infinity) har kommit på hur man kan utnyttja kraften i blockkedjan och hur man gör ett spel roligt. Axie Infinity har några miljoner [daily active users, DAU]men det finns 3,5 miljarder människor som spelar spel och förmodligen nära 400m DAU som spelar alla spel på PC,” sa han Cryptonews.com.

Interoperabilitet, hybridisering och gamification

2022 kan också komma att se utökade sammankopplingar mellan blockchain-baserade spel och andra delar av kryptosektorn, där varje sektor använder andra för att hjälpa dem att växa.

”Interoperabilitet och användningen av NFTs i blockchain-spel är trender som vi ser i många spel, inklusive Alien Worlds”, sa Nigel Carlos. ”NFT har visat sig ha en enorm potential för att ge användarna nytta och kommer att fortsätta att vara extremt användbara i blockchain-spel.”

Carlos tillägger också att interoperabilitet kommer att bli en viktig tillväxtstrategi för många spel, eftersom de strävar efter att attrahera gemenskaper – och likviditet – från andra kedjor.

Fortsätter med temat en växande överlappning mellan spel och andra kryptoområden, Dragos Dunica föreslår att fler plattformar kommer att försöka gamifiera sig själva på olika sätt.

”En annan faktor att ta hänsyn till är den övergripande trenden mot gamification, som kommer att se andra blockchain-kategorier omarbetas. DeFi-plattformar är ett exempel – de svänger redan mot GameFi-erbjudanden, som kommer att ta in nya användare enklare än komplexa, rena DeFi-dapps, säger han.

Ett tidigt exempel på detta är DeFi Land, en gamifierad DeFi-plattform som körs på Solana (SOL) och samlade in 4,1 miljoner USD i startkapital i september. Det lanserade sin offentliga beta i slutet av december och kan vara en del av en stor trend med finansiellt anpassade spel/gamifierade finansplattformar.

Stora utvecklare och utgivare

En annan trend vi kan se under 2022 kommer att vara det växande engagemanget från stora utgivare med blockchain- och NFT-element i sina spel.

”Större spelutvecklare börjar se potentialen med blockchain och krypto för spel, särskilt efter att ha sett populariteten för blockchain-adoption i flera branscher,” sa Nigel Carlos.

Enligt honom, medan många förblir trötta och hävdar att det fortfarande är en lång väg framför oss, kommer vi att börja se några större namn doppa tårna i blockchain-utrymmet inom en mycket nära framtid.

Att vända sig till NFT:er och kryptotillgångar kommer potentiellt att öppna upp för utgivares produkter som t.ex EA och Activision (nyligen förvärvad av Microsoft) till en ny kundbas, samtidigt som det också kommer att tillåta dem att erbjuda sina nuvarande användare nya och spännande produkter. Denna potential har redan uppmärksammats av marknaden, med Dragos Dunica som noterar att blockchain-spel redan håller på att bli en stor affär.

”Förra året såg [venture capitalists] häll 4 miljarder USD i utrymmet, vilket betyder att traditionellt spel osannolikt kommer att gå miste om händelserna”, sa han.

Dunica menar dock att det kan vara svårt för etablerade utvecklare att komma in i kryptospelandets växande utrymme, och av olika anledningar.

”Slik som Elektronisk konst och Ubisoftsom offentligt stöder blockchain-projekt, har mött motreaktioner från traditionella spelare […] Det fortsätter att råda misstro mot blockkedjeprojekt från mainstream”, sa han och tillade att många kryptonative spelare naturligtvis kan vara försiktiga med traditionella utgivare och deras mer centraliserade modeller.

Ändå säger Dunica att förr eller senare kommer traditionella utgivare och utvecklare att behöva komma in i utrymmet till viss del, även om vi inte ser mycket av detta under 2022.

”Även om jag inte kan prognostisera hur mycket traditionella spelutvecklares intäkter kommer att öka eller minska när de går in i blockchain-spel, kommer nya intäktsströmmar gradvis ersätta gamla. Vad jag med säkerhet kan säga är att individuella spelares intäkter kommer att öka när spel går över mot en blockchain-baserad och spelarcentrerad modell”, sa han.

På liknande sätt säger Michael Pachter att även om den initiala inblandningen kan förbli försiktig ett tag ännu, kommer de flesta större hus att bli inblandade.

”Jag förväntar mig att alla förlag kommer att experimentera 2022, med låga investeringsnivåer tills en annan affärsmodell har bevisats. Alla verkar inse att föremål i spelet kan symboliseras och redan har värde, men är långsamma med att inse att det verkliga värdet ligger i att låta spelare handla med NFT, säger han.

Pachter utvecklar denna punkt och förklarar att den nuvarande modellen är baserad för mycket på försäljning av digitala föremål som inte kan säljas vidare av spelarna som först köper dem.

”Utgivarna vill sälja bilen, vapnet, fotbollsspelaren till spelarna och är oroliga för att om de tillåter spelare att sälja de köpta föremålen igen, kommer förekomsten av en andrahandsmarknad att begränsa försäljningen från förlaget”, förklarade han.

Som sagt, Pachter noterar också att genom att skapa extra värde av en given NFT riskerar återförsäljning att omklassificera vissa spel som hasardspel, i den mån spelare som har turen (att sälja en NFT för mer pengar än de betalade för det) kan vara anses ha ”vunnit” ett vad.

”Detta är ett allvarligt problem för många spel med köp i spelet, och jag förväntar mig att alla utgivare rör sig mycket långsamt innan de tar till sig utbytbara NFTs,” sa han.

Fortsatt fart?

Med tanke på att den bredare kryptomarknaden upplever något av en nedgång (när du skriver), skulle du bli förlåten om du undrar om blockchain-baserade spel som Axie Infinity, Sandlåda och Alien Worlds kan hålla farten uppe.

Tja, medan juryn fortfarande är ute på om specifika spel på egen hand kan behålla sin skenande popularitet, är analytiker överens om att blockchain-baserat spel bara kommer att växa på medellång till lång sikt.

”Det är mycket mer sannolikt att intresset kommer att växa för varje nytt spel, så kalkylen är om antalet nya spel kommer att växa snabbare än tillväxten av spelare. Det är troligt, och det är troligt att de tidiga drivkrafterna som Axie Infinity kommer att växa långsammare när marknaden utvecklas, säger Michael Pachter.

Nigel Carlos förklarar likaså att play-to-earn-modellen i hjärtat av många kryptobaserade spel uppmuntrar spelare att fortsätta spela.

”Dessa spel erbjuder möjligheten att uppleva framgång, mästerskap och dominans, och när användarna förbättrar sina spelfärdigheter ökar de sitt självförtroende och sin kompetens. Vi har från första hand sett nätverkseffekterna från användare som njuter av, inte bara fördelarna med ekonomiska incitament som ger användarna praktisk nytta, utan också gemenskapsaspekten av att utvecklas och lära sig strategier tillsammans”, sa han.

Allt detta tyder på att blockchain-baserat spel, trots upp- och nedgångarna på marknaden, har en ljus framtid framför sig. Även om 2022 konfronterar det med en björnmarknad.
____
Läs mer:
Lager 2 2022: Gör dig redo för sammanslagningar, bryggor, nya appar, Life With Ethereum 2.0 och Layer 3
– Vad finns i butik för DAOs år 2022?

– Krypto Skattetrender 2022: Ökad rapportering, uppdaterade regler och en debatt om förmögenhetsskatt
Metaversa trender 2022: Förbered dig på mer spel och nya virtuella upplevelser med NFT

Bitcoin & Crypto Mining 2022: Nya platser, teknologier och större spelare
CBDC 2022: Nya försök och konkurrens med Crypto

NFTs 2022: Från årets ord till vanliga adoptioner och nya användningsfall
– Bitcoin och Ethereum Prisförutsägelser för 2022

– Krypto Adoption 2022: Vad kan du förvänta dig?
– 2022 Kryptoreglering Trender: Fokusera på DeFi, Stablecoins, NFTs och mer

DeFi Trender under 2022: växande intresse, reglering och nya roller för DAO, DEX, NFT och spel
– Krypto säkerhet 2022: Förbered dig på fler DeFi-hack, utbytesavbrott och Noob-misstag

– Hur Global ekonomi Kan påverka Bitcoin, Ethereum och Crypto 2022
– Krypto Utbyten 2022: Fler tjänster, mer efterlevnad och konkurrens
– Krypto Investeringstrender 2022: Brace for More Institutions and Meme Manias

Hitta fler prognoser för 2022 här.Source link