Peru, Uruguay Kantar närmare kryptoreglering med lagförslag, politisk rådgivande rapport


Vinicunca — även känd som Mountain of Seven Colors, eller mer enkelt Rainbow Mountain, i Peru. Källa: Adobe/emperorcosar

Regeringar i Sydamerika förbereder sig för att reglera krypto under det kommande året – med lagstiftare i Peru och Uruguay som förbereder lagstiftning och utkast till förslag.

Enligt El Pais Financiero och dokument som publicerats på den peruanska bekännelsewebbplatsen har parlamentsledamöter inklusive José Elías Ávalos från oppositionspartiet Podemos Peru presenterat ett lagförslag som föreslår att skapa ett omfattande ”ramverk” för ”kommersialisering av kryptotillgångar.” Lagförslaget ”syftar till att reglera tjänsteleverantörer av virtuella tillgångar”, nämligen ”kryptobörser och digital plånbok [providers].”

Lagförslaget föreslår också att man skapar juridiska definitioner för termer som ”kryptotillgångar”, ”kryptografi” och ”blockkedja”. Om det godkänns, skulle det kräva att börser och plånboksoperatörer registrerar sig hos Superintendencia de Banca, Seguros och AFP (SBS), den finansiella tillsynsmyndigheten som övervakar bank-, värdepappers- och pensionsfonder i Peru.

Lagförslaget skulle också tvinga leverantörer att göra det klart för sina kunder att alla kryptorelaterade transaktioner i Peru görs på medborgarnas egen risk och att de alla är ”oåterkalleliga.”

Lagförslaget samundertecknades av tre andra parlamentsledamöter och lade till att förvaltningen av sektorn skulle övervakas av SBS, i samarbete med landets centralbank och dess marknadsregulator. Det kommer att gå till det relevanta parlamentsutskottet, och om det tar sig förbi det hindret, kommer det att planeras för en omröstning i kongressen.

Dessutom skulle lagförslaget, om det antas, ålägga kryptooperatörer att följa anti-penningtvättsprotokoll genom att rapportera ”potentiellt olagliga operationer” som görs med krypto till SBS’ Financial Intelligence Unit.

Under tiden, i Uruguay Centralbank (lokalt känd som BCU) har publicerat ett dokument som föreslår att ”förbereda grunden för möjliga regleringar”, rapporterade Infobae.

Dokumentet har titeln ”Ett konceptuellt ramverk för regulatorisk behandling av virtuella tillgångar i Uruguay” och skapades efter samråd med den konventionella finanssektorn, såväl som leverantörer av virtuella tillgångar (VASP), teknikföretag, juridiska konsulter, offentliga organ, akademiker och tillsynsmyndigheter.

Dokumentets författare skrev:

”Med tanke på den snabba utvecklingen av […] virtuella tillgångar […] både globalt och inhemskt, [we] anser att det är nödvändigt att ge större säkerhet och klarhet om detta fenomen och dess regleringshänsyn. [Our] Syftet är att säkerställa att dess utveckling på den inhemska marknaden, såväl som dess användning i den finansiella [sector], är säkra.”

Författarna tillade att krypto kan ”utgöra en viktig källa till risk för pris och finansiell stabilitet”, och att det löper risken att ”kompromettera målet att främja sundhet, solvens, effektivitet och utveckling i finans- och betalningssystemet.”

BCU uppgav också att kryptotillgångar i ”deras nuvarande skala” var ”relativt låga” i adoption, ”den ökande uppmärksamheten och explosiva tillväxten” av krypto ”på senare tid över hela världen” hade understrukit behovet av ”omgående uppmärksamhet på inhemsk nivå.”
_____
Läs mer:
– Trender för kryptoreglering 2022: Fokus på DeFi, Stablecoins, NFTs och mer
– Nya El Salvador-lagar kommer att hjälpa Bitcoiners som vill flytta till landet, säger Gov’t

– Ny AML-lagstiftning kommer inte att förbjuda individer att hålla krypto, säger Estlands finansministerium
– Argentinskt kryptoföretag inrättar El Salvador-basen för att undvika skatterapporteringsplikterSource link