Olaglig aktivitets andel av krypto krymper, ”Betydande problem” kvarstår


Källa: Adobe/Prostock-studio

Tillväxten av legitim kryptoanvändning är mycket högre än den för olaglig användning, enligt blockchain-analysföretaget Kedjeanalys. Men olaglig verksamhet är fortfarande ”ett betydande problem”.

”Transaktioner som involverar olagliga adresser representerade bara 0,15 % av kryptovalutatransaktionsvolymen 2021 trots att råvärdet av olagliga transaktionsvolymer nådde sin högsta nivå någonsin”, säger Chainalysis.

Källa: Chainalysis

Det är troligt att denna siffra kommer att stiga, sade teamet, när de fortsätter att identifiera fler adresser som är associerade med olaglig aktivitet, och lägger till sin transaktionsaktivitet i Chainalysis historiska volymer. Som ett exempel sa företaget att deras senaste kryptobrottsrapport fann 0,34% av 2020 års kryptovalutatransaktionsvolym associerad med olaglig aktivitet. Den siffran har dock höjts till 0,62%.

Vad Chainalysis noterade är att brottslighet inom krypto är en krympande del, som säger:

”Ändå tyder de årliga trenderna på att med undantag för 2019 – ett extremt extremt extremt år för kryptovalutabaserad brottslighet till stor del på grund av PlusToken Ponzi-schemat – blir brottslighet en mindre och mindre del av kryptovalutas ekosystem.”

Rapporten noterade vidare att även om kryptobaserad brottslighet nådde en ny all-time high förra året, då illegala adresser fick 14 miljarder USD, upp från 7,8 miljarder USD 2020, betonade den att adoptionen också har ökat. Enligt företaget växer kryptoanvändningen ”snabbare än någonsin tidigare”, med den totala transaktionsvolymen över kryptotillgångar som spåras av Chainalysis växer till 15,8 miljarder USD 2021, en ökning med 567 % jämfört med 2020.

Per kedjeanalys,

”[T]han faktum att ökningen [in cybercriminals using crypto] var bara 79 % – nästan en storleksordning lägre än den totala adoptionen – kan vara den största överraskningen av alla. Faktum är att med tillväxten av legitim användning av kryptovaluta som vida överträffar tillväxten av kriminell användning, har den illegala aktivitetens andel av transaktionsvolymen för kryptovaluta aldrig varit lägre.”

Brottsbekämpningens förmåga att bekämpa kryptobaserad brottslighet utvecklas också, sade rapporten.

Allt sagt, Chainalysis betonade också att 14 miljarder USD i olaglig aktivitet är ”ett betydande problem.” Kriminellt missbruk av krypto är skadligt på flera sätt: det skapar offer över hela världen, förhindrar ytterligare adoption och ökar sannolikheten för att begränsningar införs av regeringar.

Källa: Chainalysis

____

Läs mer:
– Bedragare stal 7,7 miljarder USD i krypto 2021 mitt i mattdragning – Kedjeanalys
– Global kryptoantagande upp 2 300 % på två år – Kedjeanalys

– Kryptobedrägerier som skakade Asien till kärnan, del 3: iFan och Pincoin
– ”Scam” Crypto Exchange Victims kräver execs möter ”maximal” straff

– Kryptobrott ökar fortfarande i Kina trots tillslag, varnar myndigheterna
– En annan Altcoin-bluff lär oerfarna investerare och influencers en läxaSource link