Nya El Salvador-lagar kommer att hjälpa bitcoiners som vill flytta till landet, säger regeringen


Källa: AdobeStock / 604Brooke

El Salvadors regering har avslöjat ytterligare detaljer om de ”20 nya finansiella och innovationsrelaterade lagarna” som nyligen tillkännagavs på Twitter av president Nayib Bukele – och det ser ut som att lagstiftningen kommer att riktas mot bitcoin (BTC)-entusiaster som hoppas kunna flytta till landet och hjälpa regeringen att rulla ut sina bitcoinobligationer.

Enligt ElSalvador.com, hemsidan för tidningen El Diario de Hoy, sa finansministern Alejandro Zelaya till TV-nätverket Telecorporación Salvadoran att ”lagarna om ekonomisk frihet” skulle ”sträva efter att ge förmåner till bitcoiners som kommer till Land.”

Ministern hävdade att det nu finns ”många” internationella ”bitcoiners som vill ha Salvadoransk nationalitet” – och att de nya lagarna skulle hjälpa dem att få det.

Och Zelaya tillade att ett av förslagen skulle vara att ”lagstifta för att bevilja förmåner för bitcoiners” som vill bosätta sig i landet – och ”förmodligen i Bitcoin City”, tillade media, med hänvisning till Bukeles plan att bygga en skattefri fristad för internationella BTC-förespråkare vid foten av ett nytt vulkaniskt BTC-gruvnav.

Zelaya citerades för att säga:

”Det finns bitcoiners och mina vänner som vill ha Salvadoransk nationalitet. De frågar mig vad de kan göra för att få [nationality], men landets lagstiftning tillåter inte detta.”

Ytterligare lagar kommer också att hjälpa El Salvadors bud att emittera bitcoin-obligationer för upp till 1 miljard USD, en plan som regeringen kallar EBB1. I en icke-kryptoutveckling vill regeringen också skapa en centralamerikansk ”skuldmarknad”.

Ministern sa att både EBB1-planen och skapandet av en skuldmarknad behövde ett ”rättsligt ramverk och regler”, och förklarade:

”Eftersom en bitcoin-obligation aldrig har utfärdats tidigare, måste en rad förordningar utfärdas i förväg.”

Kritiker av förslaget har beklagat avsaknaden av ”en demokratisk process för att diskutera och godkänna” Bitcoin City och obligationsplanen. Skulle lagarna möta en debatt i parlamentet kan en sådan process vara omtvistad – Bukeles parti Nuevas Ideas har en betydande majoritet i enkammarparlamentet.

Ministern tillade att regeringen och finansiella tillsynsmyndigheter för närvarande var maktlösa att godkänna kryptorelaterade värdepappersförslag och kunde till exempel inte godkänna en kryptofond eller börshandlad fond (ETF), till skillnad från sina amerikanska motsvarigheter.

Han förklarade att de nya reglerna skulle försöka lösa detta – vilket bekräftar påståenden från BlockstreamSamson Mow gjorde sent förra året att El Salvador snart skulle avslöja lagar om ”digitala värdepapper”.

Ministern sade att i El Salvador ”har vi ingen lag för emission av värdepapper i kryptotillgångar, inte heller en myndighet som verifierar verksamheten på värdepappersmarknaden.”

Som svar på en tittares fråga, bekräftade ministern också att operatörerna av staten drev Chivo bitcoin-appen drar i trådarna när det gäller att fatta beslut om att köpa och sälja krypto. Han verkade dock bekräfta att landets centralbank – och inte Chivos operatörer – var ansvarig för förvaringen av BTC som regeringen har köpt, med hjälp av offentliga medel.

Alla verkade dock inte vara imponerade av Bukeles senaste planer. Den ärke bitcoin-skeptikern Jorge Stolfi, som tidigare har stämplat BTC som ett ”Ponzi-schema”, uttryckte sitt ogillande av presidentens BTC-ambitioner. Stolfi, professor i datavetenskap vid Campinas statliga universitet, gjorde sina känslor tydliga på Twitter och varnade för att en ”hord av bedragare och bedragare” sannolikt skulle vara på väg till El Salvador.

____

Läs mer:
– Bukele retar vidare Bitcoin-utvecklingen under året framför El Salvador
– Brist på transparens fördärvar El Salvadors Bitcoin-antagande, säger kritiker

– El Salvador Bitcoin App borde ha granskats för länge sedan, hävdar ex-centralbankschefen
– USA ”Kan träffa El Salvadors Chivo Bitcoin-plånbok med sanktioner”, hävdar NGO

– Mainstreamanalytiker hånar El Salvadors finansiella planer och Bitcoin-avsikter
– El Salvadors Bitcoin City, BTC Bonds planer möttes med blandade reaktioner

Source link