Ny AML-lagstiftning kommer inte att förbjuda individer att hålla krypto, säger Estlands finansministerium


Källa: AdobeStock / Derek Brumby

Den estniska finansdepartementet har förnekat krypto-/blockkedjeindustrins insiders oro relaterade till det nya lagutkastet – som säger att regleringar inte kommer att tillämpas på privata investerare utan på företag, och att det inte kommer att finnas något förbud för människor att äga krypto.

I slutet av december godkände Estlands regering ett utkast till lagförslag som ändrar landets lag om penningtvätt och förebyggande av terrorismfinansiering, vilket inför nya regler för att täcka tjänsteleverantörer för virtuella tillgångar (VASP).

Det berättade Märt Belkin, pressansvarig vid det estniska finansdepartementet Cryptonews.com att den föreslagna lagstiftningen är specifikt inriktad på VASP:er, och den ”förbjuder inte någon individ att äga kryptovalutor.”

”Lagförslaget godkändes av regeringen den 23 december. Lagförslaget kommer nu att överlämnas till parlamentet där det måste genomgå tre behandlingar för att bli lag. Det förväntas att lagen kommer att få full effekt under första halvåret 2022, säger Belkin.

Estlands koalitionsregering, ledd av premiärminister Kaja Kallas från det liberala reformpartiet, gynnas av en bekväm majoritet på 59 av de 101 lagstiftare som sitter i Riigikogu, landets enkammarparlament, vilket indikerar att lagstiftningen sannolikt kommer att antas.

Medan utkastet till lagstiftning, som ska säkerställa att Estland följer rekommendationerna från Financial Action Task Force (FATF), innehåller inga åtgärder för att förbjuda kunder att äga och handla digitala tillgångar som krypto, dess bestämmelser är baserade på ett antagande att ”konton som öppnas med estniska VASP:er inte kan vara anonyma och estniska VASP:er kan inte erbjuda anonyma konton eller plånböcker”, enligt till ett uttalande från finansdepartementet.

”Den nya förordningen säger också att endast företag som är verksamma i Estland eller är anslutna till Estland kan ansöka om en licens för att verka som VASP”, heter det i uttalandet.

Ministeriet har släppt ett dokument med vanliga frågor (FAQ) där det förklarar några av de nya krav som ska införas. För att erhålla en VASP-licens måste ett företag samla ett aktiekapital på minst 125 000 EUR (141 000 USD) för att fungera som en plånbokstjänst, utbyta, lansera initiala mynterbjudanden och driva ”liknande plattformar”.

För företag som vill erbjuda ”överföringstjänster är minimum 350 000 euro. Tidigare var golvet 12 000 euro. Licensavgiften höjs till 10 000 euro, upp från 3 300 euro. Dessutom kommer en övervakningsavgift att gälla från och med april 2022 på 1 % av aktiekapitalet och 0,035 % av alla transaktioner för virtuella tillgångsöverföringstjänster”, står det i FAQ-dokumentet.

Samtidigt utlöste lagförslaget oro bland lokala industriobservatörer, med några, som den estniska forskarprogrammeraren Mikko Ohtamaa för decentraliserad finans (DeFi), ordspråk att Estlands myndigheter faktiskt planerade att förbjuda DeFi i mars.

Användaren CZhead höll inte med, tweeting att Estland inte vill ”förbjuda DeFi, det kommer att kräva en KYC [Know-Your-Customer] på alla adresser som finansinstitut interagerar med”, sa de och hävdade att detta kan bli en standard för många länder under de kommande åren.

”I grund och botten kommer allt tillbaka till det faktum att Estland har varit lösast i världen när det gäller licenser från 2018-2021, och nu har vi de mest licensierade kryptoföretagen per capita i Estland.” twittrade användare Sander the Ape.

Det växande antalet kryptoförbud

Enligt ”Regulation of Cryptocurrency Around the World: November 2021 Update”, utarbetad av personalen på Global Legal Research Directorate, The Law Library of the United States Congress,

”[T]antalet länder som konstaterats ha utfärdat förbud mot kryptovaluta har ökat avsevärt” sedan 2018 års rapport.

2018 års rapport identifierade 8 jurisdiktioner med ett absolut förbud och 15 jurisdiktioner med ett implicit förbud,
medan detta i november 2021 gick upp till 9 respektive 42.

Tillämpningen på krypto av skattelagar och/eller AML/Combating the Financing of Terrorism (CFT) lagar har ”ökat exponentiellt”: 2018 hittades 33 jurisdiktioner för att reglera kryptovalutor i dessa områden, varav 5 tillämpade både skatt och AML/CFT lagar, medan i slutet av 2021-uppdateringen identifieras 103 jurisdiktioner (inklusive EU:s medlemsländer, utom Bulgarien) som tillämpar dessa lagar på krypto, med en majoritet som tillämpar båda.

Källa: Susan Taylor, Law Library of Congress.

____

Läs mer:

– Coinone skickar KYC-varning till användare av centraliserade kryptoutbyten
– Inga framsteg med rysk kryptolag förrän tidigast i februari 2022, säger dumachefen

– Svårt att reglera krypto utan global konsensus, erkänner högsta IMF-tjänsteman
– Kryptoreglering bör vara global, inte nationell – IMF:s direktörer

– Kryptoutbyten 2022: Fler tjänster, mer efterlevnad och konkurrens
– Trender för kryptoreglering 2022: Fokus på DeFi, Stablecoins, NFTs och mer

Source link