Nordkorea ser sina 1,7 miljarder USD Crypto Hack Hauls som en ”långsiktig investering”


Källa: iStock/pawel.gaul

Nordkorea ”har hackat krypto till ett värde av 1,7 miljarder USD från börser”, har rapporter hävdat – och experter säger att Pyongyang håller på att dra på sig tokens, snarare än att omedelbart byta ut dem mot kontanter.

Enligt Newsis och Chosun, som citerar uttalanden från USA:s federala åklagare, har nordkoreanska hackare ”konspirerat med andra penningtvättsbrottslingar” för att ”stjäla kryptotillgångar” från åtminstone ”tre virtuella tillgångsbyten” innan de ”tvättar intäkterna”.

Citerar data från det amerikanska blockkedjeanalysföretaget Kedjeanalys och den Sydkorea-baserade Asan Institute for Policy Studies (en ledande tankesmedja för internationell policy), förklarade rapporterna att minst tre anmärkningsvärda fall av hackning av kryptoutbyte har varit direkt kopplade till Nordkorea – nämligen ett hack på en slovensk plattform 2017, en razzia 2018 i Indonesien och en ny 2020 ny York hack.

Sydkoreanska myndigheter har också anklagat Pyongyang för en attack mot den inhemska plattformen 2017 Bithumb. Amerikanska experter har också anklagat Pyongyang för en attack på 281 miljoner USD KuCoin, medan Seoul säger att norden låg bakom två förödande 2017 attacker på Sydkorea-baserade YouBit kryptobörsen, som tvingades stänga efter det andra hacket.

Seoul- och Washington-baserade experter hävdade 2018 att Pyongyang har tränat ett kluster av minst 20-30 elit-”cyberkrigare” – och instruerat dem att attackera västerländska och västallierade kryptomål ostraffat.

Men medan vissa har anklagat Nordkorea för att använda sina påstådda illa födda kryptofonder för att betala för vapenprogram, är andra inte så säkra – och antyder att Norden faktiskt kan vara hodling dess medel, åtminstone för nu.

Asan Institute for Policy Studies seniorforskare Koh Myung-hyun citerades för att säga:

”Med tanke på det faktum att priset på bitcoin (BTC) har stigit mer än 60 gånger sedan 2017, när nordkoreanska hackare började hacka kryptovalutabörser på allvar, använder Nordkorea den stulna kryptovalutan ur perspektivet av långsiktiga investeringar. För Nordkorea har kryptovaluta blivit den enda finansiella tillgången som kan förvärvas medan den är under stränga ekonomiska sanktioner, och [recognizes its value] i sanktionsundandragande syften.”

Men norden påstås inte vara beredd att sitta på sitt kryptoförråd för alltid, med experter i Sydkorea som hävdar att ”den sista utmaningen för nordkoreanska hackare” är att likvidera sina ”stulna kryptotillgångar.”

Efter att så småningom omvandlat polletterna till kontanter, menade de, vill Nordkorea använda pengarna för att bygga en efterlängtad turistattraktion vid kusten – det planerade turistområdet Wonsan-Kalma (vars detaljer först avslöjades 2014) – samt en nytt flaggskeppssjukhus i huvudstaden.
____
Läs mer:
– Kryptosäkerhet 2022: Förbered dig på fler DeFi-hack, utbytesavbrott och Noob-misstag
– Nordkorea riktar in sig på kryptoanvändare med Spear-Phishing-attacker, säger FN

– Nordkoreanska kryptohackare riktar sig nu mot ryska försvarsföretag – Rapport
– Små kryptobörser ”Lågt hängande frukt” för nordkoreanska hackareSource link