Nike ber NY Court att blockera återförsäljaren StockX från att sälja NFTs av sina skor


Källa: AdobeStock / pavel siamionov

Nike har lämnat in ett civilmål i USA mot den Detroit-baserade plattformen för återförsäljning av mode online StockXoch hävdar att den senare använder otillåtna bilder av sina skor i NFT-erbjudanden (non-fungible token).

I ett 50-sidigt klagomål som lämnats in till New York Southern District Court hävdade Nikes advokater att StockX:s Vault NFT-erbjudanden gör intrång i dess varumärkesrättigheter och hävdade att de kunde skapa förvirring för konsumenter.

Kravet fortsatte med att kräva ekonomiskt skadestånd samt ett domstolsbeslut som skulle stoppa StockX från att sälja NFT:erna.

De av Nike utsedda advokaterna skrev om StockX:s ”förskingring av Nikes berömda varumärken och goodwill för att främja dess intåg på den lukrativa marknaden för NFT och digitala samlarobjekt.” Detta, tillade advokaterna, syftar till att beröva Nike ”den exklusiva rätten att använda sina varumärken i samband med detta nya kommersiella medium [NFTs].”

Kravet angav ingen siffra för ersättning, utan hävdade att dess varumärke hade ”spätts ut” av StockX:s erbjudanden, med hänvisning till ”orättvis konkurrens”.

Den uppmanade domstolen att ”snabbt och permanent stoppa StockX från att fortsätta sälja Vault NFTs med Nikes berömda märken.”

Advokaterna uppgav att ”558 individuella Nike-märkta Vault NFTs” hade lagts ut till försäljning på StockX-plattformen.

Enligt StockX:s egen webbplats är dess Vault NFT:er ”uppbackade av ett fysiskt föremål som hålls i StockX:s förvar, kopplat direkt en-till-en via blockchain.”

Som sådan förklarar den,

”Om det fysiska föremålet som är associerat med Vault NFT[s] löses in av ägaren, tas den bort från StockX-valvet och skickas till ägaren. StockX kommer sedan att ta bort Vault NFT från ägarens portfölj och från cirkulation (dvs. ”bränna” Vault NFT).”

Företaget uppger också att dess Vault NFTs tillåter shoppare att ”investera i nuvarande kultur som aldrig förr”, vilket gör det möjligt för dem att äga en vara ”utan att någonsin ta den i besittning” eller betala fraktavgifter. ”Pluss,” tillade företaget, ”du kan sälja den utan att behöva skicka den till oss och med färre säljaravgifter.”

Men Nike juridiska team hävdade att konsumenterna ”redan ifrågasätter om Nike godkände StockX att sälja sin [trademark-]gör intrång i NFT-produkter”, samt frågade företaget ”hur StockX fick” licenstillstånd att sälja NFT:s med Nike-varumärke.

Nike har kastat sig direkt in i NFT-världen, och deras egna sortiment säljs redan på plattformar som t.ex. Öppet hav. I december förra året köpte företaget RTFKTen tillverkare av virtuella sneakers och samlarföremål, såväl som skorelaterade NFTs.

Om Nike lyckas med sitt lagliga drag mot plattformen kan andra sportklädesföretag också följa efter – plattformen erbjuder också minst en Adidas NFT.

____

Läs mer:
– Nike & Microsoft Rush Into Metaverse
– Här är ”Metaverse-Ready Sneakers and Collectibles”-skaparen Nike förvärvade

– Prada och Adidas lanserar NFT på Polygon
– Metaverse-trender 2022: Förbered dig på mer spel och nya virtuella upplevelser med NFT:er

– NFTs 2022: Från årets ord till vanliga adoptioner och nya användningsfall
– DeFi-trender 2022: växande intresse, reglering och nya roller för DAO, DEX, NFT och spel

Source link