NFT priser ”relativt oberoende” av en bredare kryptomarknad


Ett fragment av ekonomisk frihet – Kapitel 2 av Buddyart00. Källa: async.art

Marknaden för icke-fungibla tokens (NFT) – även om den fortfarande är i sin linda – verkar vara ”en relativt oberoende marknad” som inte nödvändigtvis rör sig med den bredare kryptomarknaden, enligt kryptoanalysföretaget Myntmått.

I sin senaste rapport noterade Coin Metrics att det ofta anses att NFT-handelsvolymer lider när priserna på ethereum (ETH) stiger, eftersom de flesta NFT:er köps och säljs med ETH.

Och även om detta verkar vara fallet under ”några särskilt extrema prissvängningar”, visar data fortfarande att det inte finns någon konsekvent korrelation mellan ETH-priset och försäljningsvolymer på den dominerande NFT-marknaden Öppet havsa analytikerna.

Att plotta ETH-priser mot OpenSea-volymer visar att de två ofta har rört sig i motsatta riktningar sedan början av 2021, med minst tre anmärkningsvärda skillnader som inträffade i maj 2021, november 2021 och januari 2022. Data visar dock också att ETH-pris och NFT-volymer har ibland rört sig parallellt, i motsats till den vanliga uppfattningen att högre ETH-priser är dåligt för NFT.

”[…] ibland är de starkt korrelerade, som augusti 2021, men ibland är de negativt korrelerade, som november 2021, säger analytikerna.

De fortsatte med att dra slutsatsen att NFT-marknaden borde ses som ”relativt oberoende” från det bredare kryptoutrymmet, och att den ”för det mesta kan röra sig separat från resten av kryptomarknaden.”

Källa: Coin Metrics

Samtidigt berörde rapporten också de stora variationer som finns inom den digitala konstmarknaden, och noterade att vissa samlingar har haft ”konsekvent framgång”, medan andra har gått igenom ”stora toppar och dalar.”

Som exempel nämndes det populära Bored Ape Yacht Club (BAYC) och Doodles samlingar som ser ”relativt konsekvent” pristillväxt, medan samlingar som Konstblock kurerade nådde sin topp under den så kallade ”JPEG-sommaren” 2021 och har ännu inte återhämtat sig.

Över alla NFT-samlingar som spårats, sa rapporten att den stora försäljningen har ökat i år även om de fortfarande inte har nått nivåerna från höjden av NFT-vurmen i augusti 2021.

Källa: Coin Metrics

____

Läs mer:
NFT:er 2022: Från årets ord till mainstreamadoption och nya användningsfall
– Verklig och konstgjord NFT-marknad överträffade krypto i januari – DappRadar

– Har vi nått topp NFT-hype?
– Immutable och GameStop för att lansera en NFT Marketplace, $100M fond; IMX & GME stiger

– OpenSea ökar värderingen 9X eftersom denna NFT-jätte sätter fyra strategiska mål
– Florida Home kommer att auktioneras ut som en NFTSource link