Metaverse – Hype kontra verklighet


Källa: Adobe/Drobot Dean

Max Shannon, Digital Asset Analyst på det stora europeiska investeringsföretaget för digitala tillgångar Myntandelar.
____

Metaverse låter människor göra allt de gör i verkliga livet men i den virtuella världen. The Metaverse har överskridit fiktion till verklighet, med sitt ursprung från Neal Stephensons Snowcrash och Ernest Cline’s Klar spelare ett till framväxande digital-fysiska verkligheter, ekonomier och samhällen. Människor arbetar, handlar, skapar, umgås och spelar inom en ram av hårdvara och ovanpå ett baslager av programmeringsspråk och smarta kontraktsplattformar.

Ägarskap, decentralisering, interoperabilitet och den öppna källkoden och den virtuella naturen hos Metaverse är alla nyckelfunktioner och egenskaper, också centrala för Web 3 och den digitala revolutionen. Processer för att skala Metaverse till en mer personlig, ihållande och uppslukande upplevelse leds av nyckelspelare som möjliggör förbättrad infrastruktur över Metaverse-stacken.

Den virtuella världen som är värd för Metaverse är till stor del influerad av Decentraland och Sandlådan, med ett kombinerat antal av 200 000 ”artiklar” enbart på Öppet hav vilket motsvarar cirka 1,3 miljarder USD. Identitetsprogramvara, absolut nödvändig för verifiering, säkerhet, tillgänglighet och avatarer för företag och människor, drivs till största delen av ENS, ett Ethereum (ETH)-baserat namnsystem. ENS såg en ökning med omkring 2018 % av antalet registreringar från 5 158 i december 2020 till 109 280 i december 2021, vilket understryker dess ökande popularitet.

Metaverse-marknadsplatser påverkas till stor del av NFT-handelsplattformarna, närmare bestämt OpenSea. Sedan lanseringen har en jämförelse mellan de två bästa Ethereum NFT-plattformarna OpenSea och Rarible visar ett kombinerat antal på cirka 80,5 miljoner NFT och 10,3 miljarder USD i total försäljningsvolym, där OpenSea står för 99 % av de präglade NFT:erna och 97 % av de totala försäljningsintäkterna. Även om denna jämförelse visar att OpenSea dominerar ETH NFT-handelsmarknaden, lanserades Rarible över två år efter.

Ur en mer makrosynpunkt enbart på ETH NFT-marknaden har försäljningen ökat med cirka 31 027 % från år till år till 3,1 miljarder USD i december 2021. På hela NFT-marknaden ökade de dagliga transaktionerna med 3 192 % på årsbasis till bara under 520 000 transaktioner per dag. Bland andra Metaverse-industrier fick de fem bästa GameFi-organisationerna cirka 90 miljoner USD i total försäljningsvolym av 121 miljarder USD av spelindustrins intäkter 2021, med 161 000 användare som siktar på att tillfredsställa 3,2 miljarder spelare runt om i världen.

Trots denna spännande användningsstatistik på Metaverse finns det fortfarande problem med interoperabilitet, kostnader och muromgärdade trädgårdar (ett slutet och begränsat ekosystem, dikterat av den centraliserade tjänsteleverantören i förhållande till applikationer, teknik, information, media och innehåll).

Tydlig och koncis reglering och tekniska framsteg behövs. Introduktionen av massorna kommer endast att ske genom att ge företagen förtroende och uppmuntra ett förändrat konsumentbeteende. Ett exempel skulle vara att tillhandahålla en tydlig och koncis blockchain-baserad, öppen källkod ”Know Your Customer” (KYC)-modell, som skulle sänka kostnaderna och förbättra effektiviteten och effektiviteten i att verifiera identiteter och aktiviteter. Tekniska framsteg bör minska kostnaderna för hårdvara till överkomliga nivåer; och orakel, sidokedjor, adaptrar för applikationslager och blockkedjeagnostiska smarta kontrakt behöver ytterligare minska gasavgifterna och förbättra säkerhet, decentralisering, genomströmning och bekvämlighet.

Dessa framsteg och policyförändringar kommer att ta tid och mer tid än vad den nuvarande hypen kring Metaverses skulle innebära. Det är därför troligt att vi kan se Metaverse-utmattning i år, när investerare och konsumenter inser att denna hype inte lever upp till verkligheten.
_____

Stycket dök upp först i CoinShares 2022 Digital Asset Outlook.
_____
Läs mer:
– Metaverse-trender 2022: Förbered dig på mer spel och nya virtuella upplevelser med NFT:er
– Kryptoteknologiska trender 2022: UX, skalbarhet, Metaverse-applikationer och Bitcoin-integrationer

– Varför och hur krypto kommer att styra Metaverse
– Metaverse erbjuder en framtid full av potential – även för terrorister och extremisterSource link