Metas AI-superdator för att ”bana vägen” mot att bygga Metaverse


Källa: AdobeStock / bläckdroppe

Jätteföretag i sociala medier Meta (tidigare Facebook) har avslöjat sina planer på att bygga en kraftfull AI-superdator, kallad AI Research SuperCluster (RSC) – som Meta hävdar redan är bland de snabbaste sådana superdatorerna i världen.

Företaget uppgav att detta skulle vara den snabbaste AI-superdatorn i världen när den var färdig i mitten av 2022.

Enligt Meta kommer RSC att användas för att bygga AI-modeller som kan lära sig från biljoner prover och arbeta på olika språk. Superdatorn kommer också att utveckla nya verktyg för förstärkt verklighet för att analysera text, bilder och videor som kan användas för att upptäcka hatretorik och falska nyheter i Facebooks familj av appar.

Dessutom kommer RSC att användas för att utveckla metaversen, med Meta som säger:

”I slutändan kommer arbetet med RSC att bana väg mot att bygga teknologier för nästa stora datorplattform – metaversen, där AI-drivna applikationer och produkter kommer att spela en viktig roll.”

AI, förkortning för artificiell intelligens, används för närvarande för att översätta text mellan språk och identifiera förbjudet eller skadligt innehåll. Men för att utföra sådana uppgifter i stor skala krävs AI-superdatorer. Kort sagt är AI-superdatorer höghastighetsdatorer som används för att träna artificiell intelligensmodeller och maskininlärningssystem.

”Med RSC kan vi snabbare träna modeller som använder multimodala signaler för att avgöra om en handling, ett ljud eller en bild är skadlig eller godartad,” sa Meta. ”Denna forskning kommer inte bara att hjälpa till att hålla människor säkra på våra tjänster idag, utan också i framtiden, när vi bygger för metaversen.”

Det är värt att notera att Meta till synes syftar till att utveckla metaversen med hjälp av denna centraliserade dator. Detta överensstämmer inte med kryptos kärna decentralisering, vilket delvis förklarar varför samhället inte är optimistiskt om Meta bygger metaversen.

Samtidigt, när det gäller processorkraft, omfattar RSC:s fas ett, som redan körs, ”totalt 760 NVIDIA DGX A100-system som sina beräkningsnoder, för totalt 6 080 GPU:er [graphics processing units] — med varje A100 GPU som är kraftfullare än V100 som användes i vårt tidigare system,” berättade Meta i ett annat inlägg.

När fas två av datorn går live, förväntas den innehålla cirka 16 000 totala GPU:er och skulle kunna träna AI-system ”med mer än en biljon parametrar på datamängder så stora som en exabyte.”

____
Läs mer:
– Så här kan Meta tjäna pengar i Metaverse
– NFTs kan nå Facebook och Instagram som Meta Mulls NFT Marketplace – Rapportera

– Exec vill att Meta ska titta på NFT, DAO och Blockchain Expansion nästa år – Rapport
– Vi vet bättre än att låta Facebook kontrollera metaversenSource link