Långsam start för tredje Bitcoin ETF, lägre kostnader kan locka mer kapital


Källa: AdobeStock/piter2121

Den senaste bitcoin (BTC) terminsbörshandlade fonden (ETF) som lanseras i USA – VanEck Bitcoin Strategy ETF (XBTF) – har haft en långsam start jämfört med sina två tidigare konkurrenter, ProShares BITO och Valkyries BTF. Men lägre kostnader och ett starkare varumärke borde locka mer kapital på lång sikt, menar vissa analytiker.

När ProShares lanserade den första bitcoin futures ETF, BITO, den 19 oktober, och ansågs snabbt vara en av de mest framgångsrika ETF-lanseringarna genom tiderna i USA. Fonden hade en omsättning på nästan 1 miljard USD under den första handelsdagen, och placerade den efter endast en Svart sten kolfond på listan över de mest populära ETF-lanseringarna i landet.

Under de två första dagarna av handel samlade BITO 1,1 miljarder USD under förvaltning – det snabbaste en ETF någonsin gjort det, enligt en rapport från Bloomberg. Sedan lanseringen har tillgångar som förvaltas av BITO för det mesta legat mellan 1,3 miljarder USD och 1,4 miljarder USD, sa Bloomberg, samtidigt som den noterade att den andra ETF:n, Valkyries BTF, hade samlat på sig bara 60 miljoner USD i skrivande stund.

För VanEcks nya bitcoin ETF har det dock varit annorlunda, minst sagt. Trots att den kommer med en betydligt lägre förvaltningsavgift på 0,65 %, jämfört med 0,95 % för BITO och BTF, såg den nya fonden en handelsvolym på bara 4,8 miljoner USD på öppningsdagen – en värld borta från de 1 miljard USD som BITO såg under sin debut.

I en kommentar till lanseringen, Bloombergs egen ETF-expert Eric Balchunas sa att cirka 5 miljoner USD på dag ett normalt skulle ”vara ganska bra.” Men det ”skuggas av den absurda BITO på 1 miljard USD som fastställts, för att inte tala om 78 miljoner USD som BTF gjorde”, tillade Balchunas.

Och även om den tredje ETF:s debut var mindre fantastisk än de två första, kan den fortfarande vinna lite mark jämfört med de andra två med tiden, har andra experter som Bloomberg pratat med hävdat.

”Jag föreställer mig att VanEck kommer att plocka in lite pengar eftersom varumärket är viktigt, och VanEck’s är fläckfritt, Dave Nadig, Chief Investment Officer på dataleverantören ETF-trender sa. Han tillade att ”priset spelar roll” och att ”30 räntepunkter är mycket”, med hänvisning till den betydande skillnaden i de årliga avgifterna som debiterats av de tre ETF:erna på marknaden hittills.

Samtidigt, kryptoanalysföretag CryptoCompare skrev i en rapport som publicerades på tisdagen att de totala investeringsinflödena till bitcoin-baserade investeringsprodukter ökade under oktober månad.

Exklusive de mer än 1 miljard USD som har investerats i ProShares nya bitcoin ETF, nådde fondinflödet för bitcoin nästan 800 miljoner USD, enligt rapporten. Den tillade att den digitala tillgången med det näst högsta inflödet, solana (SOL), hade bara 36,4 miljoner USD under samma period.

”Nuvarande AUM [assets under management] för BTC-baserade investeringsprodukter (endast spotmarknader) ligger nu på över 50 miljarder USD – 4,3 % av BTC:s totala börsvärde”, heter det i rapporten.

Klockan 13:53 UTC handlades BTC för 60 561 USD, oförändrad under de senaste 24 timmarna och ned 10 % under de senaste 7 dagarna.
____

Läs mer:
– Första Bitcoin ETF blomstrar, BTC Närmar sig 65 000 USD
– Bitcoin faller som andra Bitcoin ETF går live i USA

– Det är därför Bitwise drog tillbaka BTC Futures ETF
– Australian Crypto-Focused ETF Hits Record, Spot-Based BTC, ETH ETFs förväntade

– Här är vad du behöver veta om Bitcoin Futures ETF
– MicroStrategys och Grayscale Bitcoin Trusts aktier konkurrerar nu med ETF:er

Source link