Kryptomarknader minskar förluster, US-dollar stiger när handlare sammanfattar Feds uttalande


Källa: AdobeStock / SecondSide

Stora kryptotillgångar inklusive bitcoin (BTC) och ethereum (ETH) trimmade en del av sina förluster från efterdyningarna av gårdagens USA Federal Reserve uttalande, med priser som stiger under den europeiska handelstiden på torsdag. Samtidigt utökade den amerikanska dollarn ett rally från tidigare och bröt igenom viktiga motståndsnivåer på vägen upp.

Klockan 14:48 UTC stod BTC på 37 029 USD, en nedgång med 3,2 % under de senaste 24 timmarna och 11,3 % för veckan. Samtidigt handlades ETH för 2 504 USD, en nedgång med 5 % för dagen och 19 % under de senaste 7 dagarna.

BTC-pris under de senaste 14 dagarna:

Källa: CoinGecko

ETH-pris under de senaste 14 dagarna:

Källa: CoinGecko

Samtidigt fortsatte det amerikanska dollarindexet (DXY) att stiga kraftigt idag, efter att även ha sett starka uppgångar igår. Indexet, som mäter den amerikanska dollarn mot en korg av valutor från andra stora ekonomier, bröt igenom de senaste topparna från november förra året och nådde sin högsta nivå sedan juli 2020.

US-dollarindex (DXY):

Källa: TradingView

Förändringarna på krypto- och valutamarknaderna i dag kommer efter att Feds uttalande från Federal Open Market Committee (FOMC) släpptes i går, där den amerikanska centralbanken bekräftade att den fortfarande är fast besluten att planen att höja räntorna med början i mars, samt att börja arbeta med att minska sin massiva balansräkning och få den för närvarande höga inflationen under kontroll.

”Balansräkningen är avsevärt större än den behöver vara och det finns en betydande mängd krympning som måste göras”, sa Fed-ordförande Jerome Powell under en presskonferens efter släppet av FOMC-uttalandet.

Och medan gårdagens uttalande i stort sett var i linje med Feds tidigare, har spekulationerna om huruvida centralbanken kan komma att höja räntorna med 0,5% istället för 0,25% i mars kvarstå. Spekulationerna kommer främst från analytiker som hävdar att det nu är viktigare att kontrollera inflationen för Fed än att stödja finansmarknaderna.

”Feds ordförande varken bekräftade eller diskonterade möjligheten att höja räntorna med 50 räntepunkter istället för 25, vilket betyder att vi kunde se 0,50 höjningar i år,” Mikkel Morch, verkställande direktör och riskhantering på crypto hedge fund ARK36, sa i kommentarerna som delas med Cryptonews.com.

Morch tillade att han tror att detta betyder att Fed är villig att låta aktierna sjunka när de fullföljer sitt mandat att hålla inflationen under kontroll. Och med aktier som går ner, kommer krypto sannolikt att gå ner också, hävdade Morch.

Digitala tillgångar, inklusive BTC, ”tenderar att bli mer korrelerade med aktier under stressperioder när de flesta av investeringsmarknaderna är riskfyllda”, sa Morch. Det är därför inte förvånande, tillade han, att krypton ”rörde nästan i takt” med aktier under och efter gårdagens presskonferens med Fed-ordföranden Jerome Powell.

Åsikten att bitcoin är korrelerad med aktier delades också av Zach Pandl, medchef för valutastrategi på den amerikanska investeringsbankjätten Goldman Sachs, som berättade för Financial Times idag att bitcoin har sett sin korrelation med andra makrotillgångar öka sedan covid-19-pandemin började.

”Före pandemin visade bitcoin och andra digitala tillgångar låga korrelationer till traditionella finansmarknadsvariabler – i själva verket betedde krypto sig som ett helt annat ekosystem,” sa Pandl och tillade att korrelationen med makrotillgångar har ökat under de senaste två åren.

Kommenterar på Twitter i går kallade den populära ekonomen och kryptohandlaren Alex Krüger FOMC-uttalandet ”duvaktigt i förhållande till förväntningarna”, även om Powells presskonferens verkade ”mycket hökaktig”.

Han tillade att diagram inte längre ser hausseartade ut, och med både ”en botten och en topp på plats” kan intervallbaserade priser förväntas framöver.

Samtidigt Eric Ervin, VD för den kryptofokuserade kapitalförvaltaren Blockforce Capital, berättade för Bloomberg idag att försäljningen av upplevda inflationssäkringar som bitcoin kommer som ett resultat av att marknaden nu förväntar sig att Fed kommer att tämja pristillväxten i USA.

”Marknaden börjar prissätta en viss avkylning av dessa inflationsförväntningar och Bitcoin börjar säljas därefter,” förklarade Ervin. Han tillade att om inflationen ”fortsätter att gå och gå och gå” utan att Fed kan kontrollera det, ”är vi i en värld av skada.”

____

Läs mer:
– Hur den globala ekonomin kan påverka Bitcoin, Ethereum och Crypto 2022
– Två huvudsakliga makroscenarier i spel för Bitcoin & Crypto 2022 – CryptoCompare

– IMF varnar för farorna med Feds räntehöjning, Brasilien säger att inflationen ”inte kommer att vara tillfällig i väst”
– IMF-ekonomer: Krypto är inte längre i utkanten, korrelation med aktier innebär risker Bitcoin, Ethereum kan gynnas om aktier faller efter att Fed stramat åt – Strateg
– USA:s gemenskap på larm över lagförslag som skulle kunna ge statskassan svepande befogenheter över krypto

Source link