Kryptobaserad penningtvätt fortsätter att öka, DeFi får en större roll


Källa: Adobe/karepa

Penningtvätt inom krypto fortsatte att öka mellan 2020 och 2021, även om den illegala aktiviteten fortfarande ligger under sin rekordnivå från 2019. Men nedtagningen av två stora illegala tjänster under det senaste året kan ha gjort aktiviteten mindre koncentrerad, blockchain intelligens fast Kedjeanalys sa i en ny rapport.

Sammantaget sa Chainalysis att 8,6 miljarder USD i kryptotillgångar tvättades 2021, en ökning med 30 % från 6,6 miljarder USD året innan.

Ökningen är ”föga överraskande” med tanke på tillväxten av krypto i allmänhet under året, sade Chainalysis, och noterade att siffran bara inkluderar vad den kallade ”kriminalitet med ursprung i kryptovaluta” och inte ”traditionell” brottslighet där fiatvaluta senare konverterades till krypto. .

Källa: Chainalysis

DeFi-protokollen fick 17 % av alla medel som skickades från olagliga plånböcker 2021, upp från 2 % föregående år, sa forskarna. Enligt dem översätts det till en ökning med 1 964 % från år till år i det totala värdet som tas emot av DeFi-protokoll från otillåtna adresser, vilket uppgick till totalt 900 miljoner USD 2021.

Även gruvpooler, högriskbörser och mixers såg också betydande värdeökningar från olagliga adresser.

Men medan mängden pengar som tvättades genom krypto ökade under året, sa Chainalysis också att aktiviteten är ”högt koncentrerad” kring ett litet antal tjänster, med många av dem som verkar vara ”avsiktsbyggda för penningtvätt.”

58 % av alla medel som skickades från otillåtna adresser flyttade till fem tjänster förra året, jämfört med 54 % 2020, enligt deras uppgifter.

”Bordsbekämpning kan slå ett stort slag mot kryptovalutabaserad brottslighet och avsevärt hindra brottslingars möjlighet att komma åt sina digitala tillgångar genom att störa dessa tjänster,” föreslog företaget och påminde om Suex och Chatex som har sanktionerats av den amerikanska regeringen under det senaste året.

Chainalysis tillade att det är möjligt att vissa penningtvättstjänster kan ha upphört med sin verksamhet efter tillslaget mot de två tidigare nämnda tjänsterna. Men den sade också att en annan möjlighet är att penningtvättsverksamheten har blivit mer spridd, vilket minskar koncentrationen som den illegala verksamheten har varit känd för.

”Sammantaget har cyberbrottslingar tvättat kryptovalutor för över 33 miljarder USD sedan 2017”, heter det i rapporten. Men trots denna till synes höga siffra visade företaget också att i jämförelse med penningtvätt i världen av fiat-valutor verkar kryptobaserad penningtvätt relativt obetydlig.

”Som jämförelse, den FN:s kontor för narkotika och brott uppskattar att mellan 800 miljarder USD och 2 miljarder USD i fiatvaluta tvättas varje år — så mycket som 5% av den globala BNP, skrev Chainalysis.
____
Läs mer:
– Olaglig aktivitets andel i krypto krymper, ”Betydande problem” kvarstår
– Metaverse erbjuder en framtid full av potential – även för terrorister och extremister

– Tether fryser 160 miljoner USD – tunga adresser på begäran av brottsbekämpande
– Bedragare stal 7,7 miljarder USD i krypto 2021 mitt i mattdragning – KedjeanalysSource link