Kryptoanonymitet måste upphöra, statens främsta ryska politiker


Anatolij Aksakov. Källa: videoskärmdump, Marina Petrova / YouTube

Ordföranden för Statsdumans (ryska parlamentets) kommitté för finansmarknader Anatolij Aksakov har insisterat på att kryptoanvändare i landet ska avslöjas – och att kryptoanonymitet bör bli ett minne blott.

På tal med DumaTV, Aksakov, som är den de facto förmedlare av avtal mellan pro-business krafter i regeringen och den avgjort anti-krypten Centralbank, varnade för att ”okvalificerade investerare” redan har spenderat miljontals dollar av sina pengar på att ”investera” i tokens, men varnade:

”De kommer att förlora allt eftersom det inte finns några säkerheter [underpinning] dessa digitala valutor.”

Detta, noterade han, var en faktor som gör att ”[financial] pyramider [schemes] en möjlighet” i kryptovärlden.

Aksakov sa att kryptoanvändare måste åtnjuta vissa ”rättigheter” – men tillade att dessa måste ske på bekostnad av anonymitet. Han sa:

”Därför är det viktigt att reglera marknaden, och att skydda våra medborgare först och främst. Vi måste också upprätta ett system för beskattning, samt vissa rättigheter för kryptovalutaägare. Dock, [crypto users and their holdings] måste identifieras.”

Kommittéchefen uttalade att att tvinga människor att deklarera sina innehav skulle säkerställa att ”bland annat” tokens inte skulle användas för att ”finansiera terrorism, finansiera narkotikahandel och användas vid köp av vapen.”

Aksakov noterade att ”stora fluktuationer” är vanliga i krypto och tillade att ”priset på en kryptotillgång [frequently] rör sig med 20-30 % i den ena eller andra riktningen.”

Mycket har dock sagts om krypto i den ryska politikens värld, men hittills har väldigt lite faktiskt gjorts åt det. Hittills har bara en del av kryptorelaterad lagstiftning utfärdats: ett dekret som förbjuder användningen av krypto i betalningar.

Juridiska definitioner av kryptotillgångar, blockchain-teknik och kryptogruvdrift har ännu inte realiserats.

I slutet av förra månaden uttalade statsdumans vice talman Alexey Gordeev – chef för en gemensam regering-Duma-Central Bank-kryptoarbetsgrupp för kryptoindustrin – att skapande av juridisk terminologi för kryptosektorn skulle vara gruppens primära mål.

Kryptomining är en annan viktig fråga i Ryssland, med energileverantörer som är oroade över att gruvarbetare lägger en orimligt hög nivå av stress på sina nät. Regeringen har svarat genom att tillåta leverantörer att identifiera misstänkta gruvarbetare och debitera dem till högre priser i enlighet med detta.

Vissa gruvarbetare har till och med välkomnat idén om att legalisera sin industri, även om det innebär att de måste betala skatt på sina inkomster och betala högre elpriser.

Aksakov hade också ord för gruvsamhället och hävdade att industrin ”måste vara tydligt definierad.”

Han uttalade:

”Om vi ​​tillåter gruvdrift måste det vara det [regulated officially], ska det fastställas att det är fråga om en verksamhet som är upptagen i registret över den Federal skattetjänst. Och beskattningen av gruvdrift bör göras juridiskt explicit. Dessutom, [miners] bör betala energitaxor till företagspriser. Det här är inte tariffer för den allmänna befolkningen, de är taxor för företag.”

Trots Aksakovs kommentarer är det sannolikt inga ytterligare framsteg i frågan före arbetsgruppens nästa möte – beräknat till en tid nästa månad. Gruppen kommer att behöva navigera i återvändsgränden mellan centralbanken, som förespråkar ett absolut förbud mot kryptorelaterade aktiviteter, och företrädare för storföretagen, som föredrar tokeniseringsdrift.

____

Läs mer:
– Dags att ”lösa alla kryptoproblem” säger ryska parlamentet
– Ryssland är fortfarande inte närmare att reglera krypto trots centralbankens ”koncession”

– Ryssland: Totalt förbud mot kryptoägande fortfarande på bordet, säger topptjänstemannen
– Ryska provinser fritt att få kryptogruvarbetare att betala högre elpriser, säger regeringen

– Bitcoin & Crypto Mining 2022: Nya platser, teknologier och större spelare
– Bitcoin Mining Hash Rate fördubblas 2022, förutspår Compute Norths vdSource link