Krypto år 2022 kommer att lyfta fram nya och äldre nya trender


Källa: Adobe/H_Ko

__

___

  • Marginaliteten för decentraliserad försäkring kan snabbt förändras 2022.
  • Sociala symboler och självsuverän identitet beräknas växa i betydelse i år.
  • Bitcoin-uttagsautomater kan också bli vanligare under 2022.
  • NFTs – tillsammans med metaverse, spel och Web 3.0 – kan vara 2022 års största framväxande trend.
  • Lager 2-protokoll och kedjor kan komma att dyka upp som viktiga komponenter i kryptoekosystemet i år.
  • Fler projekt under 2022 för att erbjuda universella infrastrukturer för interoperabilitet med blockkedjor.

Krypto är ett framväxande fenomen. Enkelt uttryckt betyder detta att den har egenskaper som vi inte kan extrapolera från egenskaperna hos dess delar, eller för att uttrycka det ännu enklare, ingen vet exakt vad krypto kommer att göra i framtiden.

Ändå hindrar detta inte analytiker och andra observatörer från att riskera förutsägelser, med tanke på hur mycket pengar som kan stå på spel. Och med tanke på att 2021 kastade upp så många nya, framväxande trender inom krypto och relaterade sektorer, från icke-fungibla tokens (NFT) till metaverse och Web 3.0, så det är rimligt att 2022 kommer att göra något liknande.

Men medan branschaktörer talar med Cryptonews.com håller med om att det nya året kommer att producera trender som har varit marginella fram till nu, de förväntar sig också att många av förra årets framväxande trender kommer att mogna och få ännu mer kraft. Och detta kommer att bidra till att locka nya pengar och intresse för sektorn, en förändring som i sin tur kommer att sätta igång nya egna trender.

Nya framväxande trender inom krypto

När det kommer till nyare framväxande trender går åsikterna ganska mycket isär om vilka delsektorer som kommer att bli mer framträdande 2022. Detta är kanske inte förvånande, med tanke på hur vi hanterar det i sig oförutsägbara (och med tanke på hur olika branschfigurer har olika intressen).

Decentraliserad försäkring

”Det som är slående är att försäkring, som en av de stora sektorerna eller traditionell finans, ännu inte har fått mycket uppmärksamhet när det gäller att erbjuda privata investerare likvärdiga skyddsmekanismer inom DeFi-området. De produkter som för närvarande finns i det decentraliserade försäkringsområdet (DeIns) är övervägande kryptonative produkter, säger Jan Stockhausen, chefsjurist på Eterisk, en utvecklare av decentraliserade försäkringslösningar.

Stockhausen förväntar sig att DeIns marginalitet snabbt kommer att förändras under 2022 och därefter, när digitala policyer som minskar verkliga risker i den fysiska världen kodas i smarta kontrakt av försäkringstyp och täcks av riskkapital från det decentraliserade finansområdet (DeFi).

”I takt med att fler påtagliga bevis ökar kommer DeIns att bli attraktiva för investerare. Den robusta riskaptiten hos DeFi-investerarna kan till och med driva fram skapandet av innovativa försäkringsprodukter för risker som tidigare ansetts oförsäkrade, som klimatrisker eller till och med miljövänliga bevattningstekniker, säger han. Cryptonews.com.

Sociala symboler, självsuverän identitet och decentraliserad identitet

I en helt annan riktning tyder andra siffror på att sociala symboler och självsuverän identitet (SSI) kommer att växa i betydelse i år.

”Sociala tokens, en typ av kryptovaluta baserad på ett varumärke, en gemenskap eller en influencer, har oändliga applikationer men omsorg krävs i det här utrymmet, annars riskerar vi att överindexera negativt socialt beteende,” förutspådde Don Norbury, Head of Studio på blockchain- powered first-person shooter-spel Splitter.

Norbury förklarar särskilt att fram till nu har sociala tokens – som kan användas för att mäta erfarenhet, rykte och prestationer i spel och på sociala nätverk – generellt sett inte kunnat överföras, vilket har kopplat dem till särskilda plattformar eller plånböcker . Däremot kan självsuverän identitet (SSI) hjälpa till att göra sociala symboler överförbara genom att skapa ett identitetsbevis obundet till en plattform.

”SSI kan tillhandahålla en mer kraftfull form av identitetskontroll, frigöra identitet i kedjan från specifika plånböcker och ge användarna full äganderätt och kontroll,” sa han Cryptonews.com.

Andra siffror är överens om att blockchain-baserade identiteter kommer att bli viktigare 2022, särskilt med tanke på framväxten av metaversen (se nedan), vilket kommer att kräva att identiteter flyttas från ett område av metaversen till ett annat.

”När antagandet ökar, ökar också förståelsen och viljan att ta till sig ny teknik, vilket banar väg för ovärderliga teknologier som decentraliserade identitetslösningar (DID) att slå igenom. År 2022 måste Web 3.0 övergå till ett system för DID och datahantering så att människor kan ta tillbaka kontrollen över sin data och vara säkra på att den är säker från de intrång och hack som har definierat den nuvarande eran av webben, säger Ontology (ONT) grundare Li Jun.

Bitcoin och kryptoautomater

Efter ett år då El Salvador gjorde bitcoin till lagligt betalningsmedel, och där en handfull andra nationer såg ut att vara redo att gå i liknande riktning, kan det inte komma som någon överraskning att höra att vissa människor åtminstone tror att Bitcoin-uttagsautomater kommer att bli vanligare i 2022.

”Vi har sett en enorm tillväxt inom BTM [Bitcoin ATM] industri 2021, med globala installationer upp med 70 %. Vi ser inte att det här kommer att avta någon gång snart, säger Sebastian Markowsky, Chief Strategy Officer på Coinsource, en av de största Bitcoin ATM-leverantörerna i USA.

Markovsky uppskattar att årets tillväxt av krypto-uttagsautomater bara kommer att accelerera 2022, och han föreslår att BTM-installationer som når 100 000 år 2025 är en ”konservativ uppskattning”.

2021:s framväxande trender blir större under 2022

Bortsett från trenderna ovan kan 2022 också bevittna några av årets framväxande trender som blir ännu viktigare för kryptoekosystemet.

Metaverse, Web 3.0, NFT och spel

Kommentatorer som vi pratade med för den här artikeln var nästan eniga i att antyda att NFTs – tillsammans med metaverse, gaming och Web 3.0 – skulle vara 2022 års största framväxande trend (även om dessa alla började dyka upp 2020 eller tidigare).

”För det första förväntar jag mig att Web 3.0-infrastrukturprotokoll – beräkning, lagring, bandbredd, indexering, etc. – kommer att växa avsevärt under detta år. Etoset för Web 3.0 är att bygga ett censurbeständigt, tillståndslöst internet och jag tror att vi kommer att börja se mer dogfooding av dessa produkter inom Web 3.0-ekosystemet (t.ex. IBC-blockkedjor som använder Akash Network), säger Mason Nystrom, en forskare analytiker på kryptounderrättelseföretaget Messari.

Nystrom förväntar sig också att varumärken och större företag ska intensifiera sina experiment med NFT:er 2022, till stor del som ett sätt att öka engagemanget och få kontakt med kryptonative publik. Dessutom kommer icke-fungibla tokens att kräva större finansiell infrastruktur, som han säger kommer att utvecklas 2022 och därefter.

Andra analytiker lyfter fram NFTs som kryptons största framväxande trend 2022, med Mysig forskningJaran Melleruds antyder att NFT-sektorn kommer att fortsätta att uppleva explosiv tillväxt, med ”nästan alla de största spelbolagen” som flyttar in i den 2022.

”Gaming och metaversen kommer att ta över konstens position som de största undersektorerna inom NFT. Särskilt metaverse fastigheter kommer att se extrem tillväxt. Utlåningsplattformar kommer att börja acceptera metaverse mark som säkerhet för lån, sa han Cryptonews.com.

En av anledningarna till att NFT, metaverse, gaming och Web 3.0 kan bli så stora i år är att de alla matas in i varandra, vilket skapar en slags positiv feedback-loop där tillväxten av en av dessa sporrar tillväxten av andra.

”En enorm del av våra liv äger redan rum online, med globala låsningar som kräver distansarbete. Skulle detta fortsätta, kommer sammankopplat boende gradvis att integreras och förmedlas genom metaversen, säger Bryana Kortendick, Vice President för kommunikation i Enjin (ENJ).

Kortendick noterar att NFT:er är de primära byggstenarna i metaversen, och att de underlättar mycket mer än finansiellt utbyte, ”med ytterligare användningsfall som kulturella artefakter förberedda för att blomstra.”

En framväxande trend som Kortendick förväntar sig att se inom den bredare NFT-trenden är tillväxten av fraktionering för icke-fungibla tokens.

”[This is] en process med stor potential för att effektivisera gruppbudgivning för att få ner ägandekostnaden för dyra digitala eller fysiska tillgångar representerade i blockkedjan. Samma tekniska processer skulle kunna användas för positiva sociala effekter också, som tokenisering och auktionering av sektorer i Amazonas till bevarandefokuserade organisationer, sa hon Cryptonews.com.

Lightning Network, Layer 2-tillväxt

Layer 2 (L2) protokoll och kedjor är nu flera år gamla, men fler än få experter säger att de kommer att dyka upp som viktiga komponenter i kryptoekosystemet i år.

”Även om det inte är nytt ser vi stöd för Lightning [Network] kommer att ta fart och framträdande i år. Lightning löser för lägre avgifter vilket är en viktig faktor för nästa fas av tillväxten i utgifter för krypto, säger Bill Zielke, Chief Marketing Officer på BitPay, ett företag som bearbetar kryptobetalningar.

Likaså chefen för forskning och strategi på kryptobörsen AAX, Ben Caselin, förutspår också den växande betydelsen av lager två-lösningar, särskilt eftersom den växande användningen av kryptovaluta konfronterar begränsningarna hos baslager.

”Vi kan också förvänta oss fler protokoll som liknar Stacks för att leta efter sätt att integrera med Bitcoin-nätverket, antingen i basskiktet eller i andra skikt som Lightning Network,” berättade han Cryptonews.com.

Ungefär samma syn uttrycks av Mason Nystrom, som förutspår att ”vi kommer att se fler applikationer gå mot lager-2 och andra blockkedjor som kommer att hjälpa till att katalysera en ny våg av detaljhandelsanvändare.”

Kritisk interoperabilitet

En annan framväxande trend som har dragit på sig ett tag, men som kommer att bli mer betydande 2022, är interoperabilitet. Dess betydelse kommer att ökas till stor del genom steg mot att bygga en metavers, såväl som av ett växande behov av likviditet.

”När vi går framåt in i 2022 finns det fler blockchain-nätverk än någonsin tidigare. I år är det avgörande att dessa kedjor utvecklas för att kommunicera med varandra så att tillgångar som tokens, NFT:er och smarta kontraktsinformation kan överföras mellan kedjor, säger Sergey Gorbunov, VD och medgrundare på Axelar, en utvecklare av kommunikationslösningar över kedjan.

Gorbunov förklarar att de flesta utvecklare 2021 försökte lösa utmaningen med interoperabilitet genom att försöka bygga engångsbroar mellan nätverk eller interoperabilitetstillägg. Men enligt hans uppfattning har detta visat sig vara ineffektivt och osäkert, så han förväntar sig att fler projekt under 2022 kommer att erbjuda universella infrastrukturer för interoperabilitet med blockkedjor, något som kommer att hjälpa branschen att nå bredare adoption.
____
Läs mer:
– Prisprognoser för Bitcoin och Ethereum för 2022
– Kryptoadoption 2022: Vad kan du förvänta dig? – 2022 Crypto Regulation Trends: Fokus på DeFi, Stablecoins, NFTs och mer

– DeFi-trender 2022: växande intresse, reglering och nya roller för DAO, DEX, NFT och spel
– Kryptosäkerhet 2022: Förbered dig på fler DeFi-hack, utbytesavbrott och Noob-misstag

– Hur den globala ekonomin kan påverka Bitcoin, Ethereum och Crypto 2022 – Kryptoutbyten 2022: Fler tjänster, mer efterlevnad och konkurrens
– Kryptoinvesteringstrender 2022: Stöd för fler institutioner och memmanier

Hitta fler prognoser för 2022 här.Source link