Kritiker slår tillbaka på Colombias retrospektiva kryptoskatteplaner


Källa: Adobe/promesaartstudio

Den colombianska regeringen vill att medborgarna ska deklarera sina kryptoinnehav – men branschsiffror hävdar att detta bara kommer att tvinga kryptoförespråkare och deras mynt till utländska plattformar.

Criptonoticias rapporterade att Lisandro Junco Riveira, direktören för den colombianska skattemyndigheten (lokalt känd som DIAN), hade tillkännagivit skapandet av ett system med ”retroaktiva sanktioner” som skulle kunna stärka statskassan till 8 miljoner USD – och tvinga kryptoägare att avstå från en procentandel av pengarna de har tjänat på att handla och satsa mynt.

Junco Riveira pratade med Blu Radio och sa till kryptogemenskapen att det nu var ”dags att börja betala skatt” på deras kryptorelaterade intäkter.

Direktören tillade att personer som har gjort investeringar i kryptotillgångar nu måste deklarera dem till den colombianska statskassan, tillsammans med sina andra tillgångar. Rapporten tillade att kunderna på kryptobörser – inklusive peer-to-peer-handelsplattformar gillar LocalBitcoins – har fått varningar från skattemyndigheten, som säger åt dem att deklarera sina innehav eller utsättas för straffåtgärder.

Åtgärdernas retroaktiva karaktär innebär dock att kryptohandlares och investerares historiska aktiviteter kommer att beskattas, vilket innebär att affärer från så långt tillbaka som 2016 kan bli föremål för beskattning. Och detta, säger experter, kan visa sig vara ett avbrott för colombianska kryptoentusiaster.

I en intervju med mediet Enter.co, Mauricio Tovar, medgrundare av Tropycus Finance, hävdade att flytten mycket väl kunde visa sig vara självdestruktiv. Tovar sade enligt uppgift:

”Många vill deklarera [and pay] skatter. Men det verkar som [naive] och auktoritärt för mig att en guide som utfärdades för en vecka sedan kommer att försöka sanktionera människor[‘s activities] från sex år sedan.”

Tovar tillade att denna typ av reglerande verksamhet i slutändan skulle sluta med att ”skrämma” rikare investerare ”med betydande kapital i kryptotillgångar” bort från Colombia. Han hävdade att de istället ”helt enkelt” skulle ta sina investeringar till länder med ”gynnsammare regler”.

Tropycus finanschef tillade att system för ”rättvis skattebetalning” faktiskt kan gynna både DIAN:s sak och kryptosektorn, som också längtar efter legitimitet. Han drog slutsatsen:

”Folk reagerar på incitament. [The government should] skapa positiva incitament för att saker ska hända.”

____
Läs mer:
– Kryptoskattetrender 2022: Ökad rapportering, uppdaterade regler och en debatt om förmögenhetsskatt
– Latinamerika pratar Bitcoin, förordning, gruvdrift och kokain

– Argentinsk e-handelsjätte investerar i Mercado Bitcoin och Paxo
– Rios finansreserver kommer att bestå av 1 % krypto, staden kan möjliggöra BTC-skattebetalningar

– Bolivianska centralbanken ”förbjuder” krypto, säger att tokens ”har ingen plats på den inhemska marknaden”
– Bitcoin & Crypto Mining får ytterligare en latinamerikansk vattenkraftsboostSource link