”Kraftfulla” motståndspengar får draghjälp när bitcoin- och kryptodonationer stiger i Ukraina i konflikt med Ryssland


Källa: Adobe/Quatrox Production

Hackergrupper och traditionella motståndsrörelser i Ukraina använder alltmer kryptotillgångar som ett sätt att finansiera sina aktiviteter och kringgå traditionella finansiella tjänsteleverantörer.

Donationer till grupper som är inblandade i konflikten med Ryssland har uppgått till flera hundra tusen dollar, och donationerna ökade med mer än 900 % 2021, säger blockchain analytics-företaget Elliptisk sa i sin senaste rapport.

Källa: Elliptic

Bland grupperna som har använt sig av bitcoin (BTC) och krypto i sina insamlingar är Ukrainska cyberalliansen, ett kollektiv av hackare som är engagerade i attacker mot ryska mål, som nu uteslutande förlitar sig på donationer av kryptotillgångar. Närmare 100 000 USD har tagits emot av gruppen under det senaste året, fördelat på BTC, litecoin (LTC), ethereum (ETH) och olika stablecoins, enligt elliptiska data.

Under tiden, Myrotvorets Center, en annan ukrainsk grupp som sägs vara nära kopplad till regeringen, har enligt uppgift tagit emot donationer i BTC värda minst 268 000 USD från över 40 länder. Organisationen vände sig till bitcoin 2016 efter dess PayPal kontot spärrades och de medel som fanns på det beslagtogs av det amerikanska betalningsföretaget, enligt forskarna.

Enligt Elliptic publicerar Myrotvorets personlig information om ”pro-ryska terrorister, separatister, legosoldater, krigsförbrytare och mördare.” Under 2015 ledde information som publicerades på dess webbplats till morden på en ukrainsk författare och en lagstiftare, sade Elliptic.

De noterade vidare att utvecklingen av ukrainska grupper som vänder sig till krypto är anmärkningsvärd eftersom den emulerar en teknik som tidigare använts av vissa ryska grupper.

Till exempel har flera insamlingskampanjer online tagit emot donationer i form av kryptovaluta för pro-ryska separatister i östra Ukraina sedan 2014. Bland dem har kampanjen ”Save the Donbass” fått ”minst 68 Bitcoin-donationer” mellan 2014 och 2016. sa elliptisk.

Ett annat exempel som nämns i artikeln är Igor Vsevolodovich Girkin, en veteran från den ryska armén och den statliga säkerhetstjänsten FSB som deltog i strid i Ukraina 2014, som också tar emot donationer i BTC samt genom olika fiat-baserade plattformar för pengaöverföring.

Girkin är också en av de personer som anklagas av holländska myndigheter för nedskjutningen av Malaysia Airlines flight 17 i juli 2014.

”Ett kraftfullt verktyg”

Baserat på deras resultat kallade Elliptic kryptovaluta ”ett kraftfullt, framväxande verktyg för crowdfunding av krig.” Och även om den medgav att krypto fortfarande bara utgör ”en liten del” av donationerna, sa den att det har blivit ”ett robust och allt mer populärt alternativ” till traditionella bankbaserade donationer.

”Kryptovaluta är också särskilt lämpad för gränsöverskridande donationer, vilket ger enklare tillgång till rika utländska givare,” sa forskarna och noterade att finansinstitutioner inte har någon möjlighet att stänga kryptoplånböcker som de kan med fiat-baserade system.

Elliptic drog slutsatsen att den insamling som gjorts av ukrainska grupper – några med starka band till regeringen – kan ses som en del av en trend med nationalstater som vänder sig till krypto som ett sätt att samla in pengar utanför det traditionella systemet.

Bland andra länder som drar nytta av detta är Iran, som nyligen har blivit mer aktivt inom Bitcoin-gruvområdet, och Nordkorea, som tros använda krypto som ett sätt att finansiera sitt missilprogram.
____
Läs mer:
– Så här kan Ukraina-krisen påverka Bitcoin och kryptomarknaden
– Putin pratar om Rysslands kryptobevis när Ukrainas spänning ökar

– Mest rysk, ukrainsk krypto skickas utomlands
– Fiats rädslor intensifieras när Turkiets inflation springer ut; Medborgare vänder sig till Bitcoin, Tether

– JPMorgan Chase stänger Uniswap-grundarens bankkonton och erbjuder hjälp
– Tether fryser 160 miljoner USD – tunga adresser på begäran av brottsbekämpningSource link