Kostnader för Bitcoin och krypto kan komma att öka i Ryssland när regioner klagar


Vy över Bajkalsjön i Irkutsk oblast, Ryssland. Källa: Adobe/Andrey Shevchenko

Bitcoin (BTC) och kryptogruvning orsakar strömbrist i delar av Ryssland – och politiska ledare tränger in med åtgärder som kan försöka begränsa gruvarbetarnas produktion eller öka energikostnaderna.

Per Vedemosti, Igor Kobzev, guvernören i Irkutsk oblast i sydöstra Sibirien, har skrivit ett brev till vice premiärministern Alexander Novak för att ”klaga på olagliga kryptovaluta gruvarbetare” som verkar i området – och säger att de orsakar spikar i konsumtionen.

Novak fungerade som energiminister från 2012 till förra året, då han utsågs till vice premiärminister. Men han har fortfarande stor makt över energibranschen – och det finns tecken på att hans efterträdare kan vara redo att svara med nya tariffer för gruvarbetare.

Energipriserna i Sibirien är berömt låga, och genomgående kalla temperaturer under stora delar av året har dragit massor av gruvarbetare till Irkutsk -regionen och dess omgivningar, särskilt sedan Kina började sitt gruvbrott tidigare i år.

Men departementet, och Novaks efterträdare Nikolai Shulginov, verkar ha accepterat Kobev och andras oro och kan svara med nya prishöjningar för krypto gruvarbetare.

RBC rapporterade att Shulginov uppgav:

”För att upprätthålla en pålitlig, högkvalitativ strömförsörjning anser vi att det är nödvändigt att förhindra elförbrukning av gruvarbetare som använder energitaxor [intended] för [general] befolkning.

Ministeren tillade att ”Gruvarbetare får inte […] förvärra situationen genom att använda energitaxorna med reducerad ränta [intended for use by] allmänheten. ”

Shulginov uppgav inte om gruvarbetare skulle placeras i samma band som industriella eller kommersiella konsumenter – men ministeriets planer kan hämmas av det faktum att rysk lag inte formellt erkänner krypto eller kryptodrift i någon igenkännlig form.

Oavsett tycks Kobzev känna att oron är mycket verkliga. Han skrev, fortsätter Vedemosti, att i slutet av 2021 kommer elförbrukningen för den allmänna befolkningen i Irkutsk oblast att vara 159% högre än 2020.

Guvernören påpekade också att bara 1,4% av hushållen i hela regionen stod för över en fjärdedel av den totala elförbrukningen. Under perioden januari-juli 2021 ökade allmänhetens energianvändning med 13% och överträffade 5 miljarder kWh-märket.

Enligt en ny uppdatering från Universitetet i Cambridge’s Judge Business School, den ”ledande andelen” av det globala Bitcoin -nätverket hashrate ”sitter nu i USA, följt av Kazakstan och Ryssland.”

Universitetets senaste Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index-uppgifter, som det hävdar är korrekta ”till slutet av augusti 2021”, visar att Bitcoin-protokollets hashrate i Ryssland nu har stigit till mer än 11%, upp från nästan 7% i april 2021.

Kinas egna hashratdata är inte tillgängliga trots att vissa gruvarbetare fortfarande tros vara verksamma i landet. Antalet gruvarbetare i Kina kommer sannolikt att anpassa sig nedåt under kommande månader, emellertid när regionala tillslag fortsätter.

Ryska lagstiftare kommer att vara angelägna om att undvika att gå i fotspåren till närliggande Abchazien, en de facto södra Kaukasus -stat som har drabbats av månader av politiskt kaos och en energikris, där de flesta skyller olagliga krypto gruvarbetare för omfattande störningar i kraftnät. Hela byar har störtats i mörker efter att kraftöverskott såg att elektrisk utrustning och transformatorstationer misslyckades.
___
Läs mer:
– Putin säger att krypto är ”inte värdelös” och har ”rätten att existera”
– Ingen kryptokontroll i Ryssland men håll mynt från rysk mark, officiella varningar

– USA blir största Bitcoin Mining Hub efter Kinas Miner Exodus
– Academic säger att Bukele’s Bitcoin Mining Test är ”dåligt företag”

– Nordic Bitcoin Miners står inför dubbel utmaning, men industrin är fortfarande ”ganska optimistisk”
– Bitcoin -gruvarbetare säkrar fler kärntekniska erbjudanden bland klimatproblemSource link