Den coronaviruset krisen kan markera överlappning mellan den övervakningsstat och cryptocurrency industrin.

Den Israeliska företag NSO Grupp, mest känd för att som säljer spionprogram till Saudiarabien och andra stater, enligt uppgift arbetar på en ny produkt för att övervaka spridningen av coronavirus. Nästan ett dussin länder är att testa programvaran, rapporterade Bloomberg.

NSO Koncernens övervakning teknik har fått stor kritik från sekretess sinnade teknologer i crypto sektorn och utanför – för att i hemlighet tillgång till telefoner, aktivera kameror och samla in platsdata. Fortfarande, företagets främsta leden har betydande band till blockchain industrin, CoinDesk har lärt sig.

Flera NSO Grupp grundare och investerare är också finansiering blockchain företag. Till exempel co-grundarna Omri Lavie och Shalev Hulio har investerat i bitcoin start Simplex, medan NSO Grupp investerare Eddy Shalev har investerat i icke frihetsberövande plånbok start Portis, exchange-plattformen eToro och integritet start QEDIT. Enligt Eddy Shalev s LinkedIn-konto, han är fortfarande med i styrelsen för den bitcoin mining company Spondoolies Tech.

“Det finns en hel del av vad de cryptocurrency utrymme att göra detta är att återskapa vad som redan sker med traditionell finansiering,” QEDIT VD Jonathan Rouach sade Eddy Shalev. “Han var en av de första att erkänna att bankerna kommer att vara intresserade av samma [blockchain] teknik, men kanske inte den allmänna konsensus [mechanisms].”

De tre investerare inte svara på en begäran om kommentar genom att trycka på gång. En annan källa med kunskap om QEDIT verksamhet sade start är inte involverad med NSO Koncernens coronaviruset övervakning app.

Även om det är oklart hur dessa investerare personligen interagera med bitcoin-marknaden, en före detta NSO-Koncernens medarbetare som påstås ha försökt sälja stulna program för $50 miljoner kronor av cryptocurrency 2018. En källa med insyn i ärendet sade ovan nämnda investerare är aktiva bitcoiners, men avböjde att ge mer detaljer.

Många bitcoiners föreställa springande punkten i deras rörelse ligger i att klyftan mellan myndigheter och cypherpunks. Som ett företag som gör programvara för underrättelsetjänster, NSO-Gruppen visar att det kan vara en betydande överlappning mellan de två världarna.

NSO Gruppen är inte det första fallet av en sådan överlappning, heller. Coinbase bekant som utlöste branschen bakslag i och med 2019 när det förvärvade Neutrino, som grundades av tre tidigare medlemmar av en kontroversiell italienska övervakning säljaren kallas Hacking Team.

För att dämpa kerfuffle, den San Francisco-baserade crypto utbyte sade de medlemmar skulle “övergång av Coinbase,” men har sedan dess inte bekräftat att en sådan övergång ägde rum. Coinbase inte svara på en begäran om kommentar om att det fortfarande sysselsätter tidigare Hacking Team medlemmar.

Upplysningar Läs Mer

Ledaren i blockchain nyheter, CoinDesk är en media utlopp som eftersträvar högsta journalistiska normer och håller sig till en strikt uppsättning av redaktionella politik. CoinDesk är ett självständigt rörelsedrivande dotterbolag för Digital Valuta Koncernen, som investerar i cryptocurrencies och blockchain startups.Source link