Kinesiska centralbankens digitala yuan-app träffar Apple, Android Stores


Källa: AdobeStock / Rokas

Kinas digitala yuan närmar sig lanseringen – med en pilotversion av en centralbanksutgiven app och plånbok som släppts på Apples och Androids appbutiker i landet.

People’s Daily, den största statliga media i Kina, rapporterade att alla medborgare på befintliga pilotsajter nu kunde ladda ner och använda appen. Tidigare skeden av pilotprojektet har krävt att användare av digitala yuan använder digitala yuan-plånböcker utgivna av statligt ägda affärsbanker. Den nya pilotplånboken gavs dock ut direkt av centralen Folkets Bank of China (PBoC) – eller snarare, avdelningen på banken som utvecklar den digitala token: PBoC:s Digital Currency Research Institute.

Mediet noterade att användare bara kunde använda appen om de var i följande städer: Shenzhen, Suzhou, Xiong’an, Chengdu, Shanghai, Hainan, Changsha, Xi’an, Qingdao och Dalian. Pekingbaserade individer i de delar av staden där vinter-OS kommer att hållas nästa månad kommer också att få tillgång till appen.

Regeringen hoppas kunna genomföra en fullständig utrullning i huvudstaden – eller möjligen rikstäckande – i tid för spelen, som börjar den 4 februari.

Mediet kallade nyheterna ett tecken på ”betydande framsteg”, även om det inte satte en tidslinje för en fullständig utrullning, och noterade istället att ”för närvarande är den digitala [CNY] är fortfarande i rutinteststadiet” och ”i forsknings- och utvecklingsfasen.”

Pilotversionen, enligt PBoC, kommer att ge individer chansen att bekanta sig med protokoll för ”öppning och hantering av plånböcker”, såväl som ”utbyte och cirkulation.”

PBoC är angelägen om att säkerställa att dess digitala token kan användas av dem utan smartphone-åtkomst, och har testat en rad hårdvaruplånböcker och smartkortliknande lösningar som möjliggör offlineanvändning.

I går rapporterade C114 det Kina mobil, landets största mobilleverantör, har nu 100 miljoner aktiva användare per månad av sin digitala yuan-kompatibla SIMPAY-lösning. Lösningen, som presenterades i oktober förra året, utvecklades i samband med Kinas Industri-och Handelsbank och tillåter användare att göra nätverksfria digitala CNY-transaktioner med hjälp av NFC-teknik (närfältskommunikation).

____

Läs mer:

– Den kinesiska centralregeringen vill skapa ”Digital Asset Exchanges” när CBDC närmar sig
– Centralbanker testar CBDC eftersom ”flera tillgångar och valutor” kommer för dem

– Nyligen beslutade kinesiska Bitcoin-domstolen ”Inte ett isolerat fall” och en del av ”en pågående trend”
– Kinesiska banker ”utbildar” allmänheten om fallgroparna med krypto

– Kinesiska tekniska jättar redo Metaverse, NFT-rörelser trots regulatorisk granskning
– Det kinesiska kommunistpartiets munstycke stöder NFTs i ett överraskande dragSource link