Kinesiska appmarknadsplatser rapporterar massiv tillväxt i nedladdningar av digitala Yuan-plånböcker


Källa: Huawei / AppGallery

Kina retar lanseringen av sin digitala yuan igen och rider på en adoptionsvåg med bara veckor kvar till vinter-OS i Peking – evenemanget som regeringen hoppas ska äntligen tillåta den centrala Folkets Bank of China (PBoC) för att visa upp sitt mynt för världen.

Per Caijing, pilot-PBoC-appen, som gjorde sin debut i vad regeringen har kallat ”10+1”-städer, börjar bygga upp en kraft. (+1:an hänvisar till de delar av Peking och de omgivande områdena som kommer att vara värd för nästa månads olympiska evenemang.) Mediet noterade att appar laddas ner från Huawei AppGallery har ”skjutit i höjden” efter en trög start som såg ”mindre än 10 000 nedladdningar” dagen för appens lansering till ”över 5,8 miljoner nedladdningar” den 9 januari.

”Flera andra plattformar”, noterades, hade sett tiofaldiga dagliga ökningar av nedladdningssiffror.

Nätverksoperatören för e-handel och matleveranser Meituan hävdade i slutet av förra veckan att antalet användare som öppnar digitala yuan-plånböcker på Meituan-plattformen nu ”ökade med nästan 20 gånger om dagen”, och att digitala yuan-”transaktioner” ökade med cirka 25 % per dag.

Plattformen är det första stora kinesiska företaget att initiera ”full integration av digitala valutabetalningar”, noterade media.

Ännu en tungvikts- och tidig digital yuan-användare för e-handel JD.com (även känd som Jindong och Jindong Mall), citerades för att efter appens debut hade antalet användare som använder digitala yuan-plånböcker ”ökat med mer än 10 gånger per dag.”

Hittills har nio affärsbanker – inklusive Tencent-springa WeChat Pay bankarm WeBank och en Alibaba affiliate bank, förutom landets största statliga affärsbanker – har samarbetat med PBoC för att tillhandahålla plånbokstjänster.

China News (via Science and Technology Daily) rapporterade att hittills har minst 49 större handlare integrerat digitala betalningsalternativ för yuan i någon form, inklusive sådana som New York Börsen-listad transportuthyrningsapp DiDi Chuxing. Andra anmärkningsvärda användare inkluderar olje- och gasjätten Sinopec och den Online State Grid (bokstavlig översättning), den statliga energileverantörens arm som låter medborgarna betala sina elräkningar online eller via mobilappar.

Ett antal Tencent-drivna videostreamingplattformar, sökmotorns storhet Baidu och videodelningsplattformarna Bilibili och Kuaishou har också lagt till digital yuan-betalningsfunktion.

____

Läs mer:
– CBDCs 2022: Nya försök och konkurrens med krypto
– WeChat Pay Interoperability är ett annat nyckelgenombrott för Digital Yuan Pilot

– Kinesiska centralbankens digitala yuan-app träffar Apple, Android Stores
– Den kinesiska centralregeringen vill skapa ”Digital Asset Exchanges” när CBDC närmar sig

– Kinesiska banker ”utbildar” allmänheten om fallgroparna med krypto
– Avslöja de 4 stora Bitcoin-myterna som främjades av centralbanker 2021Source link