Kina säger att det har stängt alla kryptobörser – men handlare, gruvarbetare kan fortfarande vara aktiva


Källa: Adobe/bläckdroppe

Den kinesiska centralbanken – den Folkets Bank of China (PBoC) – säger att alla kryptobörser och peer-to-peer (P2P) handelsplattformar nu har stängts ner på fastlandet. Men det verkar som att myndigheterna fortfarande kämpar mot en pågående kamp mot kryptomining, med många förespråkare som tros ha tagit sin verksamhet under jorden.

Lanjinger rapporterade att PBoC har släppt sin sista kvartalsrapport för räkenskapsåret 2021, där den gjorde ett antal påståenden om framgången med dess kryptotillslag, som antogs i september förra året.

Den hävdade att den i ett försök att ”rätta till finansiellt kaos” hade ”hårt slagit ner mot illegal och ekonomisk brottslig verksamhet.” PBoC hävdade att de hade gjort bort med ”olicensierade internetbaserade tillgångsförvaltningsinstitutioner och olicensierade betalningsinstitutioner”, förutom ”equity crowdfunding-plattformar.”

”Alla” former av P2P-utlåningsplattformar online, inklusive kryptorelaterade plattformar, har ”upphört att fungera”, tillade den.

Dessutom hävdade författarna till bankrapporten att inhemska ”plattformar för virtuell valutahandel och finansiering av tokenutgivning” hade stängts, medan åtkomst till utländska krypto- och valutahandelsplattformar också har ”blockerats”.

PBoC hävdade att dess åtgärder hade hjälpt till att minska risken för ”skuggbanker” och avlägsnat ohälsosamma former av osäkerhet från ekonomin.

Men att stämpla ut krypto i en nation som en gång var den sektorns tyngdpunkt har visat sig vara knepigt. Per GWI-data som sammanställdes 2018 använde häpnadsväckande 31 % av de kinesiska nätanvändarna Virtual Private Networks (VPN) då, medan de nyare uppgifterna inte är tillgängliga. Och medan myndigheterna har försökt stoppa VPN-användningen genom att bötfälla användare med nästan 150 USD för att ha använt programvaran, verkar kommentarer från en idrottsman vid vinter-OS i Peking indikera att VPN-användningen är mycket levande och väl i Mellanriket .

Anmärkningarna gjordes av den amerikanskfödda kinesiska guldmedaljören Eileen Gu för fristilsskidåkning, som hävdade på sociala medier, rapporterade Protocol, att ”vem som helst kan ladda ner ett VPN” i Kina. Inlägget verkar ha censurerats eller raderats, vilket indikerar att VPN fortfarande är en öm punkt för kinesisk cyberpolis.

Även om kryptohandel har blivit svårare än någonsin, tros många kinesiska bitcoin (BTC)-entusiaster förbli aktiva på marknaden och använder VPN och stablecoins som tether (USDT) som en inkörsport. OTC-handel tros också vara levande och må bra.

Och trots påståenden om att ha eliminerat kryptomining verkar det som om kampen för att rensa nationen från gruvarbetare fortfarande är långt ifrån över. Det rapporterade CLS Guotai Junan Securitiesett av Kinas största värdepappersföretag, har nyligen utfärdat ett meddelande som varnar sina anställda att de kommer att möta straff om de bryter krypto.

Statliga organ noterade förra året att hela 21 % av den illegala kryptogruvan efter tillslaget i Kina har spårats tillbaka till offentligt ägda företag och kontor. Mediet publicerade en kopia av ett internt meddelande från värdepappersföretaget, som varnade:

”Anställda är strängt förbjudna att delta i virtuell valutabrytning i någon form. Anställda måste också vara uppmärksamma på säkerheten för personliga kontorsdatorer för att förhindra att de blir infekterade med [crypto] bryta virus.”

Samtidigt meddelade staden Xinzhou, i Shanxi-provinsen, i ett officiellt inlägg att de hade skapat ett rapporteringsnätverk för invånare för att anonymt tipsa polisen om misstänkt kryptogruvverksamhet i deras grannskap.
___
Läs mer:
– Kanada går med i Libanon och Turkiet i ”Bitcoins marknadsföringsteam”
– Officiellt vinter-OS P2E-spel är en icke-startare i spelens värdland

– Stora geografiska förändringar i kryptoanvändning exponerad av handelsvolymer

– Hongkong måste svara på förändringar på kryptomarknaden med nya regler – finanschef
– Tigerns år kan bli det digitala yuanens år när Kina firar med mer CBDC-adoptionSource link